Protokoll fra møte i Programrådet for masterstudiet i rettsvitenskap (PMR)

Til stede: Tarjei Bekkedal, Marianne Jenum Hotvedt, Jon Christian Nordrum, Margrethe Buskerud Christoffersen, Johan Boucht, Katrine Broch Hauge, Cecilia Marcela Bailliet, Helene Oppen Ingebrigtsen Gundhus, Morten Slind Olsen, Henrik Stenberg, Mads F. Baardseth 

Observatører: Randi Saunes og Julie orning 

Invitert: Johanne M. R. Larsen (under sak 7)

Sekretær: Kristin Steen Slåttå 

J.nr.: 2020/1598

Sak 1

Velkommen til et nytt PMR for 2020-2024

Prodekan for studier ønsket velkommen og inviterte til en dialog om PMRs arbeidsform og konkrete saker som kan være aktuelle for PMR kommende fireårsperiode. PMR er et organ som består av representanter fra ulike år og ulike miljøer, men PMR må jobbe som en samlet enhet og på vegne av hele fakultetet. Det er videre viktig å lage rom for prinsipielle debatter og at programrådet har en konstruktiv og effektiv behandling av enkeltsaker.

Studieårsansvarlig for 2. studieår var positiv til fireårsperspektivet og la til at det er viktig at man tidlig i perioden løfter blikket og identifiserer hvilke saker som er ønskelig å behandle i denne perioden. Han nevnte følgende fire eksempler på saker PMR bør diskutere hvordan det vil håndtere; valgemner, sensurforvaltningen, håndtering av uenigheter i fagmiljøene og reduksjon i undervisningsbudsjettet. På sistnevnte punkt bør PMR jobbe mot en helhetlig plan, ikke arbeide stykkevis og delt hvor man reduserer litt på hvert studieår. Studieårsansvarlig for 2. studieår betonte også viktigheten av å vurdere eventuelle større reformer tidlig i fire-års perioden. Han nevnte at PMR kan se på muligheten for å gjenninføre studieårseksamener for å redusere utgiftene i knyttet til eksamen, for på den måten å innfri ABE-kuttene. 

Representant for engelskspråklige masterprogrammene anmodet til et fokus på strategi, ikke kutt, reduksjonene i undervsiningstilbudet gjør oss mindre konkurransedyktige. Studieårsansvarlig for 4. studieår var også positiv til en mer helhetlig plan for PMR, en programplan for de neste fire årene.

Studiedekanen foreslo i møtet følgende saker som aktuelle for diskusjon og behandling i PMR:

  • En pedagogisk plan for hele studiet, utarbeidet i samarbeid mellom PMR og CELL. 
  • Etterutdanning
  • Gjennomstrømming
  • Rammeverk og plan for digitalisering

Studiedekanen foreslo at gjennomstrømming blir satt opp som sak til neste PMR møte og at administrasjonen forbereder en fremstilling hvor man tydelig kan se hvilke studieår hvor gjennomstrømmingen er lav, og hva slags potensiale for økte inntekter som ligger i økt gjennomstrømming/økt studiepoengsproduksjon.

   

Sak 2

Erfaringer fra PMRs medlemmer

1. studieår: Innføring av ny eksamensordning på JUS1111, studieårsansvarlig kommenterte at når eksamenstiden reduseres så reduseres også muligheten for å legge inn teorioppgaver. 

2. studieår: Er noen utfordringer knyttet til personell, en sentral person kommer ikke tilbake etter endt permisjon, videre er flere sentrale ansatte aktuelle i prosesser utenfor fakultetet. 

Engelskspråklige masterprogrammer: Programlederne for de engelskspråklige masterprogrammene har hatt et erfarings- og strategimøte, det er ønskelig å få mer synlighet rundt det at man kan oppnå en dobbelt grad om man gjennomfører LLM som del av 5. studieår, videre at vi som fakultetet imøtegår behovene til eksterne intressenter.  

   
Sak 3

Diksusjonssak: Gjennomgang av undervisning i internasjonal rett / Europarett etter erfaringer fra NAV-saken 

Fakultet bør igangsette en prosess hvor vi ser på undervisningen i internasjonal rett / Europarett i lys av NAV saken. Prodekan for studier presenterte følgende punkter for videre undersøkelse:  

  • Hvordan er internasjonale kilder er integrert i de ulike fagene på rettsstudiet?  
  • Gjennomgang av faget EØS-rett på 2. studieår. 
  • Metodeundervisning, hvordan underviser vi og integrerer ulike rettsområder? 

JSU-representant Baardseth viste til at fakultetet har gode erfaringer med å integrere EMK i flere fag, hva har fakultetet gjort her for å lykkes? Videre kommenterte han at fakultetet må være varsomme med å ikke legge inn generelle krav om integrasjon av et tema i alle fag, og minnet om at om nye tema skal inn i læringskravene, så må andre ut.  

Studieårsansvarlig for 2. studieår viste til prosessen hvor EØS-retten flyttet fra 1. til 2. semester våren 2018 som gir oss en opplagt bedre situasjon for integrasjon enn tidligere. Studieåret har allerede igangsatt noen kortsikte løsninger for å bedre situasjonen, men et stort problem er at det tar lang tid å få nye lærebøker.  

Det ble videre kommentert at dette rettsområdet er rent faktisk svært vanskelig - om vi skal integrere må vi også øke den materielle kompetansen innenfor EU/EØS-rett. Videre at vi må legge mye frihet og ansvar hos den enkelte ansvarlig faglærer.

Studieårsansvarlig på 1. studieår foreslo å skille mellom hva som kan gjøres på kort og lang sikt. På kort sikt kan man gjøre et grep på oppgaven til Rettskilder til fots, og følge opp i metodeundervisningen på JUS1211. Det er læringskravene og ikke lærebøkene som er avgjørende, og man kan utfordre faglærerne til å tydeliggjøre EØS-rett i læringskravene. 

Studiedekanen oppsummerte diskusjonen med å notere seg en tilslutning til at PMR må se på dette spørsmålet, videre at vi må skille mellom langsiktige og kortsiktige tiltak og at det ikke var innvendinger til å se på de tre områdene som han skisserte i innledningen. Det er ønskelig å oppnevne en arbeidsgruppe som kan jobbe videre med dette. Det ble spilt inn et spørsmål om det bør brukes eksterne til en slik gjennomgang, og at det er flere fagpersoner ved NIFS som har kompetanse som kan brukes inn i en slik gruppe.    

   
Sak 4

Diskusjonssak: Rapport fra arbeidsgruppen for JUS4211

De ansvarlige faglærerne vil arbeide videre med forslag til vedtak om reviderte læringskrav og litteraturliste, forslag til vedtak om nytt valgemne og eventuelle andre justeringer i undervisnings- og eksamensopplegg på JUS4211, dette legges frem for PMR i løpet av 2020. 

JSU-representant Baardseth kommenterte at høringsinnspillene til rapporten kom fra en interessegruppe, og at studentene har hele tiden stilt seg positive til en 40 stp modell, studentene er bekymret for om kuttene i litteratur og læringskrav ikke skal få god nok virkning med tanke på at emnet i dag er for stort.  

Studieårsansvarlig for 4. studieår svarte at kuttene kommer til å bli reelle, og orienterte om prosessen bak rapporten. Det er enighet om at bakgrunnen for prosessen er hensynet til studentene. 

PMR sluttet seg til innstillingen fra arbeidsgruppen og ville presisere poenget med at reduksjonen i læringskrav og litteratur skal føre til at arbeidsmengden i emnet blir 30 stp, og at temaer som tas ut av JUS4211 skal kompenseres for ved å opprette et valgemnetilbud.   

   
Sak 5 

Vedtakssak: Sammenslåing av emnene JUS5982 Skatterett III - Internasjonal skatterett og JUS5980 – Skatterett II til et nytt felles emnet; Skatterett II Selskapsskatterett og internasjonal skatterett. 

Det ble kommentert at det er ønskelig å se på en mindre rettelse i emnemalen, videre at det ikke er satt opp noen kvinnelige forfattere på listen over hovedlitteratur, ansvarlig faglærer anmodes til å ta inn saker/avgjørelser med kjønnsperspektiv. 

Vedtak 

  • Emnene JUS5980 – Skatterett II og JUS5982 Skatterett III - Internasjonal skatterett nedlegges med adgang til en siste eksamen høsten 2020
  • Emnet JUS598x Skatterett II Selskapsskatterett og internasjonal skatterett opprettes med oppstart høsten 2020
   
Sak 6

Vedtakssak: Forslag om at emnet PSIJUS4100 Rettspsykologi godkjennes som et valgemne på masternivå i masterstudiet i rettsvitenskap  

PMR stilte spørsmål rundt undervisningsressursene og om det var riktig at vi skulle bidra inn i dette emnet. Det ble presisert at det er et svært lite antall timer vi vil bidra med og dette har vært diskutert i dekanatet som har gått inn for en slik avtale, med ett års varighet. Flere kommenterte at dette var et spennende og viktig fag, JSU stilte spørsmål ved om dette kunne godkjennes som et semiobligatorisk emne på 4.studieår. Studiedekanen svarte med at dette er et spørsmål som kan eventuelt sees på etter at man har skaffet seg erfaring med emnet. 

Vedtak 

Emnet PSIJUS4100 Rettspsykologi godkjennes som et valgemne på masternivå i masterstudiet i rettsvitenskap.

   
Sak 7 

Orientering fra CELL

Studentleder i CELL Johanne M. R. Larsen holdt en presentasjon om CELL og prosjekter for kommende år. 

Det var spørsmål fra PMR om man kan søke CELL om støtte til egne utviklingsprosjekter, studiedekanen oppfordret CELL til å løfte inn andre prosjekter, og med det øke gjennomføringskraften og integrere flere fagmiljøer. Etter vedtaket om SFU-status har CELL arbeidet med oppstart, og har en stor mengde prosjekter som er igangsatt og/eller har forpliktelser om å igangsette gjennom prosjektbeskrivelser. CELL ønsker å få opp skjema/portal/informasjon om hvordan man søker om midler, men intill videre ble det oppfordret til at man tar kontakt og starter dialogen med CELL, det er viktig at CELL får oversikt over hvilke initiativer som finnes ved fakultetet. 

Representant for engelskspråklige masterprogrammer kom med et konkret ønske om mer metodeundervisning opp mot studentene på de internasjonale programmene med fokus på basis skriveferdigheter og sjangerkompetanse.

Det ble presisert at de studieårsansvarlige er viktige aktører og må inn med tydelige roller inn mot CELL, videre at CELLs arbeid må integreres i fagmiljøene. Studieårsansvarlig for 2. studieår er en av pilarlederne i CELL og orienterte kort om at han nå vil invitere bredt på et møte hvor vi skal se på skriveferdigheter i studiet, CELL skal være en fasilitator for slike diskusjoner. 

Baardseth la til at for studentene er det et viktig prinsipp at man kanaliserer økte ressurser inn i de obligatoriske fagene og ikke bruker midlene på å lage noen svært luksuriøse valgemner.

Studiedekanen oppsummerte med at dekanatet nå setter opp styringsdokumenter for CELL, videre at CELL inviteres til hvert PMR møte. PMR og CELL må jobbe sammen med den pedagogiske planen for studiet, og det må være god kontakt mellom CELL og de studieårsansvarlige og mellom de studieårsansvarlige og CELL. 

 

 

Sak 8

Orienteringssaker

   

Sak 9

Saker tatt på fullmakt: 

 

 

Sak 10

Eventuelt

Det var ingen saker til eventuelt

 

  Sakskart med alle dokumenter i en fil 

 

Publisert 14. feb. 2020 09:45 - Sist endret 19. feb. 2020 10:56