Aktuelt - Side 3

Publisert 5. okt. 2022 16:06

Utforsk de kulturhistoriske samlingene fra universitetsmuseene i Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo. Her finner du gjenstander og foto fra steinalder til nyere tid, fra alle samlinger og fag som museene forvalter.

Publisert 5. okt. 2022 15:56

Dagens opphetede internasjonale debatt om eiendomsretten til kolonimaktenes museumssamlinger er både viktig og relevant. For kulturarvssamarbeid i Norden bør imidlertid spørsmålet om eiendomsrett ha underordnet betydning.

Publisert 2. okt. 2022 16:46

Mat og sex har vært assosiert med hverandre i vestlig kultur siden lenge før middelalderen. «Uten Ceres og Bacchus fryser Venus», sa de gamle romerne. Sitatet er hentet fra Terents romerske komedie Evnukken, og viser til at kjærligheten og elskoven trenger både mat og vin for å blomstre.

Publisert 16. sep. 2022 09:46

I middelalderen kunne maten fortelle mye om både religion og sosial klasse. Datidens største forfattere, som Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio og Geoffrey Chaucer, viser hvilken viktig rolle maten spilte i menneskenes liv.

Publisert 21. aug. 2022 11:30

Færre enn før plukker dem, men ingen ting er mer sødmefylt enn modne multer eller nyplukkede blåbær med honning. Dette var en ressurs som også middelalderens mennesker visste å utnytte. Men ingen ting tyder på at bærene ble betraktet som festmat.

Publisert 9. aug. 2022 14:22

Laks, gjerne røkt, er en gave som noen og enhver setter pris på. Men å gi bort en gave fordi du vil oppnå noe, er ikke greit. Derfor er det også forbudt for offentlige tjenestemenn å motta matgaver. Det var det i middelalderen også. En gave til familie og venner er derimot veldig hyggelig.

Publisert 5. juli 2022 17:23

Middelalderens store helt Sigurd Fåvnesbane fòr vidt omkring. En dag kom han til Hindarfjell. Da han nådde fjellets topp fikk han se en underlig ring av flammer som slikket høyt mot himmelen. Han syntes han kunne skimte en skikkelse der inne i flammehavet.

Publisert 20. juni 2022 14:05

Sommermelk! I middelalderen var det først og fremst på denne tiden av året at du fikk tak i fersk melk. Da gjaldt det å få de verdifulle dråpene til å vare. Flatbunnede, runde kar laget av trestaver ble brukt til å «sette bort» melken for å skille ut fløte eller rømme. Helt opp til nyere tid har man gjort dette, og karene har hatt navn som «melkeringe» og «rømmekolle». Melkeretten ved samme navn er lett å lage.

Publisert 14. juni 2022 14:07

Regjeringen ønsker ikke forsinkelser i gjennomføring av Vikingtidsmuseet. Det betyr at planleggingen kan fortsette med full styrke, og slik vi leser det, forplikter regjeringen seg til å starte arbeidet med grunnarbeider så snart som mulig.

Publisert 10. juni 2022 11:47

Kostnadskutt i det nye Vikingtidsmuseet vil ramme publikumstilbud og opplevelser hardt, men innsparingene av kuttene vil være er helt minimale. Samtidig vil forsinkelsene medføre betydelig risiko for vikingskipene, viser en ny rapport.

Publisert 8. juni 2022 09:41

En liflig duft som likner frisk ingefær kan ifølge middelalderske urtebøker gjøre underverker for både kvinner og menn. Den er så potent at kunnskapen om hva den kan utrette bør holdes skjult – for kvinner!

Publisert 22. mai 2022 15:39

Om høsten i år 1282 gikk det ut bud fra kong Eirik Magnusson om at utlendinger ikke lenger skulle få lov til å drive skjenkesteder i byen. Dameøl nevnes spesielt. Var det moren hans som sto bak? Det går i hvert fall klart fram at den nye loven hadde fått godkjenning både fra henne, fra kongens råd og alle de beste mennene i byen.

Publisert 16. mai 2022 13:55

KHM har opprettet en ny Facebook-side for å synliggjøre større deler av KHMs virksomhet på sosiale medier. Den nye siden kommer i tillegg til de eksisterende sidene til HM og VTM.

Publisert 8. mai 2022 10:40

Kong Harald Hardråde var kjent for å være gnien med maten til hirdmennene sine. Bare ett eneste måltid om dagen fikk de, og ofte gikk de halvmette og misfornøyde fra bordet. Da var det at en Islending som het Halle fikk nok.

Publisert 25. apr. 2022 09:52

De strenge cisterciensermunkene som holdt til i klosteret på Hovedøya hadde ikke lov til å snakke mens de spiste. Måltidene skulle foregå i taushet. I stedet for å si «kan du sende meg melka», hadde de et eget sett med uttrykk på tegnspråk. Blant dem er også tegnet for honning.

Publisert 10. apr. 2022 19:20

Om høsten i året 1356 startet Arnald baker og kona Magdalena sitt eget bakeri i Oslo. Men det skulle likevel gå mange år før de fikk kongelig brev på at de fikk lov til å oppføre sin egen bakerovn på tomta. Dette vet vi fordi de to iherdige bakerne er blant svært få navngitte håndverkerne i bevarte privilegiebrev fra middelalderen. Men hvordan så bakerovnen deres ut?