Aktuelt - Side 5

Publisert 4. des. 2021 13:14

Den første gangen jeg så denne oppskriften trodde jeg at jeg hadde sett feil. Men nei, dette er faktisk en slags pastaputer med kyllingfyll fra 1300-tallet 

Publisert 22. nov. 2021 09:11

Grøt er en trofast traver på norske bord, og mange av oss starter dagen med en porsjon grøt. Det gjorde også soldatene som kjempet under den store Hansakrigen.

Publisert 13. okt. 2021 19:17

Kulturhistorisk museum og Naturhistorisk museum samarbeider om undersøkelser av mat og medisinplanter på Hovedøya. Vi er er godt i gang. Her får du en stemningsrapport.

Publisert 5. okt. 2021 15:52

Drev munkene på Hovedøya et økologisk oppdrettsanlegg hvor fiskene ble fôret med resirkulert matavfall fra klosterets kjøkken? Finnes det rester av medisinplanter gjemt i munkenes utedo? Dette er spørsmål vi håper å få svar på når vi fra 11-15 oktober skal gjøre arkeologiske undersøkelser på Hovedøya i Oslo.

Publisert 4. okt. 2021 09:38

1. oktober besluttet Regjeringen at Norge går over i normal hverdag med økt beredskap. Her en kort oversikt over hva dette innebærer for KHMs ansatte:

Publisert 1. okt. 2021 11:53

I dag, 1. oktober 2021, starter et nytt kapittel for Norges mest ikoniske kulturarv: Etter 95 års drift stenger Vikingskipshuset døren – og gjenoppstår i helt ny drakt i om fem år.

Publisert 30. aug. 2021 09:02

I år 1372 fikk Arnald og kona Magdalena overta tomten Spaken, som lå rett ved Bispegården i Oslo. Kongen gav de to tillatelse til å bygge en bakerovn og starte et bakeri, og dermed var de i gang som bakere i middelalderbyen. Hvordan vet vi dette? Jo, det står i et bevart brev som nå kalles nr. 73 i bind 10 av Diplomatarium Norvegicum. Nå har vi fått hjelp til å finne frem i mat-kildene.

Publisert 15. aug. 2021 15:18

Nå er det tilbake til arbeidsklær og hverdagsmat. Uttrykket Striskjorte og havrelefse er en velkjent betegnelse på akkurat dette. Den grove havrelefsa har lange tradisjoner i Norge. Likevel finnes det få nedskrevne gamle oppskrifter på den. Antakelig er det fordi den i mange tilfeller bare har bestått av havremel, vann og litt salt.

Publisert 18. juli 2021 07:59

Når vi går i butikken for å kjøpe fisk er det ofte de samme, relativt få artene vi får tilbud om å kjøpe. De som fisker selv vet at det finnes et hav av ulike fiskemiddager der ute. En fisk som du sjelden får kjøpt i butikken er Niøye.

Publisert 5. juli 2021 20:44

I 1348 solgte en viss Olafuer Gravlax fiskerettighetene sine, ifølge et bevart diplom. Det karakteristiske navnet tyder på at denne karen antakelig drev med produksjon av gravlaks, en gammel og fremdeles høyt elsket rett.