Aktuelt - Side 7

Publisert 5. feb. 2021 14:15

6. februar er samefolkets dag og feires til minne om det første samiske landsmøtet i 1917 med deltakere både fra Sverige og Norge. Samene er Europas nordligste urfolk, og Samisk kultur og språk er en viktig del av mangfoldet i landet vårt.

Publisert 3. feb. 2021 14:32

Det nye museet på Bygdøy skal hete Vikingtidsmuseet. De tre vikingskipene i logoen hedrer hovedattraksjonene i den enestående kulturhistoriske samlingen.

Publisert 20. jan. 2021 09:59

I middelalderen ble mat også betraktet som medisin. Og alle matvarer ble tillagt egenskaper som varme, kalde, tørre og fuktige. For å holde seg frisk var det viktig å opprettholde balansen mellom kroppens væsker, og dette kunne matens egenskaper bidra til. I den oppskriften du får her, vil de to hovedingrediensene laks og salvie kunne oppveie hverandre. Hva blir resultatet, tro? Ingen endring i humøret?

Publisert 5. jan. 2021 10:07

Vi koser oss med vin som aldri før, hentet fra nær sagt alle verdens hjørner. Men de gamle klassiske vindistriktene i Frankrike og Tyskland kaller fremdeles på en følelse av eksklusivitet og luksus for mange. Visste du at folk i Norge drakk vin fra områdene ved Rhinen og fra Bordeaux allerede i middelalderen? Men da snakker vi om en ganske annen type vin enn den du antakelig ser for deg nå.

Publisert 21. des. 2020 10:10

Middelalderens Oslo ble gradvis del av et internasjonalt handelsnettverk. Skriftlige kilder indikerer at eksport av torsk spilte en viktig rolle i handelen. Men fiskebein utgjør en relativt liten del av dyrebeina som er funnet under utgravninger i byen. Førte den økende fiskeeksporten til at Oslos innbyggere fikk dårligere tilgang på fisk? Eller var arktisk torsk hele tiden tilgjengelig I Oslo?  Alex Hirons analyserer nå stabile isotope av karbon, nitrogen, hydrogen og svovel i torskebein fra Oslogate 6.  Nå vil vi forsøke å finne ut mer om hvor Oslo fikk fisken fra.

Publisert 18. des. 2020 11:51

I 100 år lå samlingen etter eventyrer Ocar Mamen og støvet ned i en garasje på Kolbotn. Kulturhistorisk museum mottok samlingen i gave av Mamens barnebarn i 2017, og har nå gleden av å vise dere denne julefortellingen fra et liv i Mongolia for et århundre siden.

Publisert 14. des. 2020 10:32

Mange nordmenn sverger til risengrynsgrøt på julaften, med en deilig duft av kanel, melk og smør. Dette kan være en eldre rett enn man kanskje skulle tro.

 I Bagdad laget de risengrynsgrøt allerede på 900-tallet. I en kokebok som ble skrevet ned ved Kalifens hoff, finnes det flere oppskrifter på risgrøt. Hvis du vil lage den på Bagdad-måten skal ikke sukker og smør tilsettes etterpå, men koke inn sammen med melk, vann og ris.

Publisert 1. des. 2020 11:14

I året 1616 ble den første trykte kokeboken utgitt i det dansk-norske riket. Den inneholder 100 oppskrifter på retter som ble ansett som sunne og nærende for bedrestilte borgere ved inngangen til en ny tid. Noen av oppskriftene er i nær slekt med middelalderens kokekunst mens andre bærer bud om at endringer er på vei også innenfor matkulturen. En av oppskriftene gir innblikk i En synderlig konst at brende Brendevin aff Rug eller huæde: huilket haffuer ingen luct oc giffuer baade megit oc synderlig smagendis vijn.

Publisert 1. des. 2020 09:24

Museumsbutikkene på Historisk museum og Vikingskipshuset åpner nå for publikum og ansatte. Her får du bøker, brettspill, smykker og bøker til sterkt reduserte priser.

Publisert 16. nov. 2020 15:36

Fisk var en viktig fødevare i middelalderen, spesielt på grunn av strenge fasteregler og dette gjaldt for svært mange dager i året. Det var viktig å ha god tilgang på ferskvannsfisk og at den kunne fremskaffes raskt. Derfor ble det bygd kunstige fiskedammer, med to formål: for lagring av levende fisk og for oppdrett av fisk.

Publisert 9. nov. 2020 12:49

Kål nevnes i Olav den Helliges saga hvor Olav finner det mer sannsynlig at Danekongen, Knut, spiser all kålen i England enn at Olav skal underkaste seg ham som konge, hvorpå Knut, når han hører dette skulle likt å vise Olav at han har muskler, ikke kål, innom ribbeina. Aner vi begynnelsen på økenavnet kålhue? Ut fra denne beskrivelsen kan man anta at kål kanskje ikke ble sett på som den mest verdsatte maten. Likevel indikerer både paleobotaniske spor og skriftlige kilder at denne grønnsaken har vært en viktig kilde til mat i middelalderen.  

Publisert 30. okt. 2020 11:47

Som sikkert mange av dere allerede har fått med dere blir frist for søknader til NFRs utlysninger for Forskerprosjekt for fornyelse, Forskerprosjekt for unge talenter og FRIPRO, treårig forskerprosjekt med internasjonal mobilitet og tematiske utlysninger i 2021 allerede 10. februar. Endelige utlysninger publiseres hos NFR midt i desember

Publisert 27. okt. 2020 13:09

Belgfrukter, slik som erter og bønner, er gode kilder til plantebasert protein i kostholdet. Disse superplantene tilfører også jorden nitrogen, og de er lette å dyrke. Dette siste punktet var nok viktig for de som bodde i middelalderbyene.  Belgfrukter har vi hatt tilgang på i Norge i lang tid. I vikingtiden hadde man for eksempel bondebønner/hestebønner og gråert; begge typene tilhørende erteblomstfamilien. Ut fra både skriftlige og botaniske kilder vet vi at man dyrket erter også i rurale strøk, men de eldste botaniske sporene av erter her til lands stammer fra Oslo på 1000-tallet, og det ser ut til at denne typen planter har vært vanlige i middelalderbyene.