Håkon Glørstad: Hvordan krigen i Ukraina påvirker vårt museum

Kjære kolleger. Krigen i Ukraina berører oss alle - både personlig og som ansatte ved KHM. 

Bildet kan inneholde: briller, ansikt, briller, hode, briller.

Den siste uken har vi vært vitne til den brutale invasjonen av Ukraina. Det er med dyp bekymring vi følger krigens utvikling. Selv om vi bor i et land langt unna kamphandlingene, er dette noe som påvirker vår hverdag, og som også får konsekvenser for oss som ansatte ved Kulturhistorisk museum. 


Det er lett å la følelsene løpe av sted i en slik situasjon. Jeg vil derfor aller først understreke viktigheten av at vi nå behandler alle rundt oss med respekt og omtanke. Dette gjelder i møter med kolleger og besøkende på museet, uavhengig av hvem de er og hvor de kommer fra. En kjerneverdi for KHM er å være et møtested for alle, og det skal vi fortsette å være. 
I sin rektorblogg skriver Svein Stølen: «Kraftig fordømmelse av Russlands oppførsel og resolutt støtte til Ukraina må ikke føre oss inn i fellen med å stigmatisere enkeltpersoner. Det er sterke og modige stemmer i den russiske befolkningen som protesterer mot invasjonen. Det er viktig ikke å klandre folket i Russland for det voldelige angrepet på deres nabonasjon. Dette er en krig drevet av Kreml og det er godt å se at mange akademiske kollegaer selv i en svært vanskelig og farlig situasjon for dem personlig står opp mot Kreml. Vi har mange russiske ansatte og studenter. Vi skal også ta oss av dem.»


KHM fordømmer invasjonen

KHM tar sterk avstand fra Russlands angrep på nabolandet Ukraina. I en felles uttalelse sammen med andre nordiske nasjonalmuseer retter vi en henvendelse mot russiske myndigheter. Der fordømmer vi på det sterkeste den uprovoserte invasjonen av Ukraina som et demokratisk og selvstendig land. Vi sørger over de menneskelige tapene, og frykter uopprettelige skader på landets kulturarv. 


Bak den felles uttalelsen står nasjonalmuseer i Danmark, Finland, Grønland, Island, Norge, Sverige, Åland og Færøyene. Til Klassekampen uttaler førsteamanuensis Håkon Roland i SENKU at situasjonen for kulturarven er kritisk. Han er leder for Den norske Blue Shield-komité, som jobber med å ivareta kulturarv under væpnede konflikter og andre krisesituasjoner. 

Norges museumsforbund ber den norske regjeringen om å ha fokus på betydningen av kulturarven og sammen med det internasjonale samfunnet bidra til å redusere risikoen for ødeleggelse, i arbeidet med krisen i Ukraina. Forbundet ber også om at man legger press på russiske styresmakter for å forhindre brudd på krigens folkerett og Haag-konvensjonen. 

 

Retningslinjer for UiO-ansatte

Som forskningsmuseum har KHM faglige samarbeid og kontakter med kolleger i både Russland og Ukraina. Dersom du som ansatt opplever forhold som påvirker arbeidssituasjonen, ta kontakt med nærmeste leder.  

UiO har også tett og løpende dialog med andre universiteter i Norge og Europa og norske myndigheter og vi avventer regjeringens håndtering av situasjonen. Når det gjelder spørsmål om opphold, visum, finansiering av livsopphold for studenter og ansatte som er på tidsavgrensede opphold tas det et samlet initiativ fra universitetene mot myndighetene. 

Når betalingssystemet SWIFT nå stenges ned som et sanksjonstiltak, vil ikke banktransaksjoner med Russland kunne gjennomføres. Bestilling av varer, tjenester eller andre disposisjoner som medfører økonomiske forpliktelser med Russland skal derfor ikke gjennomføres.

Situasjonen endrer seg raskt og ansatte bes om å bruke UiOs reiseportal når de bestiller reiser slik at UiO har oversikt over alle reiser i denne situasjonen, uansett reisemål. 

 

Håkon Glørstad
 

Publisert 1. mars 2022 10:30 - Sist endret 3. mars 2022 14:18