Håkon Glørstad: Krigen i Ukraina – konsekvenser for KHMs ansatte

Regjeringen har stanset nesten alt bilateralt samarbeid mellom norske og russiske myndigheter. Dette får konsekvenser for KHMs aktiviteter.

Portrettbilde av en mann

Kunnskapsdepartementet har i et brev til UiO informert om Regjeringens beslutning, og hvilke konsekvenser dette får for utdannings- og forskningssektoren. Les brevet på regjeringen.no.

Med noen få unntak stilles alt bilateralt samarbeid mellom norske og russiske myndigheter i bero, og kun de kritiske delene av samarbeidet opprettholdes. Dette innebærer at Kunnskapsdepartementet suspenderer sin dialog med russiske myndigheter, og det samme gjelder departementets underliggende etater som Universitetet i Oslo.

Hvilke KHM-prosjekter blir berørt?

Regjeringen innfører ikke en akademisk boikott av Russland, men som hovedregel bør alle institusjonelle avtaler mellom norske og russiske institusjoner og institutter legges på is. Kulturhistorisk museum (KHM) kan velge å opprettholde avtaler vi av særskilte grunner mener bør videreføres. 

Forsker-til-forsker-samarbeid kan i utgangspunktet videreføres. Ansatte som har samarbeid med personer eller institusjoner i Russland melder fra om dette til nærmeste leder, slik at KHM blir gjort kjent med og kan ta en vurdering av det enkelte prosjekt.  

På sosiale medier er det nå mange initiativer og dugnader knyttet til krigen i Ukraina. Som privatpersoner kan KHM-ansatte selvsagt bidra etter eget ønske og skjønn. Henvendelser og som helt eller delvis involverer KHM som organisasjon skal imidlertid avklares med museets ledelse i forkant. 

Vårt felles ansvar

Jeg vil igjen understreke viktigheten av at vi nå behandler alle rundt oss med respekt og omtanke. Dette gjelder i møter med kolleger og besøkende på museet, uavhengig av hvem de er og hvor de kommer fra. Russiske borgere i Norge skal ikke på noe vis holdes til ansvar for det russiske myndigheter nå har gjort, og de skal oppleve at det er trygt å studere og jobbe ved norske universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter. 

Gratis inngang for flyktninger

UiO gjennomfører nå tiltak for å bistå ukrainske flyktninger som kommer til Norge, inkludert norskopplæring og studentplasser. På Historisk museum er det gratis inngang til alle flykninger og asylsøkere, en ordning som har vært praktisert i flere år. Sist søndag hadde museet besøk av over 50 ukrainske barn og voksne.

Av museumsdirektør Håkon Glørstad
Publisert 23. mars 2022 12:07 - Sist endret 23. mars 2022 12:07