Håkon Glørstad: Tilbake til normalen

Endelig er dagen kommet: Alle smitteverntiltak fjernes for ansatte og besøkende, og KHM går tilbake til normal drift. 

Bildet kan inneholde: briller, ansikt, briller, hode, briller.

I helgen fjernet Regjeringen alle nasjonale tiltak mot covid-19, inkludert krav om munnbind, en meters avstand og plikt til isolasjon ved sykdom. Selv om smittetallene i samfunnet er høye, mener helsemyndighetene av pandemien ikke lenger utgjør en stor helsetrussel for de fleste av oss. Omikronviruset gir langt mindre alvorlig sykdom, og vi er godt beskyttet av vaksiner.

Gjennom hele pandemien har UiO og KHM tilpasset driften etter gjeldende nasjonale og kommunale lover og retningslinjer, og det er derfor med stor glede vi nå kan gå tilbake til en arbeidshverdag slik den var før koronaen kom. Men noen erfaringer tar vi med oss videre.
 

Nye retningslinjer i KHMs lokaler

  • I alle våre lokaler fjernes regler om avstand og bruk av munnbind for ansatte og besøkende. Dette gjelder også publikumsområdene på Historisk museum.
  • Antallsbegrensninger på arrangementer er oppheves, men KHM legger fortsatt opp til deltakerantall som gjør at de besøkende ikke opplever trengsel i museet.
  • Vi fjerner skilt om munnbind og avstand, men beholder dispensere med håndsprit inntil videre.

Hjemmekontor
Gjennom pandemien har hjemmekontor vært et sentralt smitteverntiltak. Nå kan vi endelig gå tilbake til normalsituasjonen der KHMs lokaler er hovedarbeidsplassen. Dersom det av helsemessige grunner dukker opp behov for å jobbe hjemmefra, avtales dette direkte med nærmeste leder.

Vi oppfordrer ansatte som tror de kan være smittet eller opplever sykdom i egen husstand om å følge FHIs anbefalinger. I slike tilfeller vil hjemmekontor være et godt alternativ i smitteperioden.

 

Veien videre

Jeg håper vi nå har lagt koronatidens begrensninger bak oss for godt. Det har vært krevende for oss alle, og jeg er imponert over stå-på-viljen og evnen til å finne kreative løsninger i en utfordrende periode. De to årene med pandemi har også gitt oss viktig lærdom og verdifull erfaring som vi kan ta med videre. Videomøter har vist seg å være et effektivt verktøy, og bruken av dette vil nok være utbredt for en god del kommunikasjon også i tiden fremover. Men videomøter kan aldri erstatte fysiske møter mellom kolleger rundt en kaffemaskin eller i et møterom, og vi krysser fingre for at den normale hverdagen er kommet for å bli.

 

Hilsen

Håkon Glørstad

Publisert 16. feb. 2022 13:23 - Sist endret 16. feb. 2022 13:23