KHM-Nytt: Kongeparet kommer på besøk den 15. mai!

Kongeparet er spent på planene for det nye vikingtidsmuseet. 15. mai kommer de på besøk til Vikingskipshuset for å se på forberedelsen til det nye museet og bli satt inn i planene. Under besøket vil de få en omvisning av Jan Bill, før vår direktør presenterer planene for nytt VTM. Dette er en lukket visning, og museet vil derfor være stengt mellom kl 14-17 for publikum og alle som ikke er spesielt invitert.

I anledning kongeparets 80-årsdag sommeren 2017 ga KHM dem en kopi av dyrehodestolpen "Akademikeren" i gave. Bjarte Aarset har skannet hodet i høy oppløsning og fikk ordnet med en flott 3D-print som ble fargelagt og montert på plate.

- Med gaven fulgte også en invitasjon til Vikingskipshuset for omvisning og orientering om det nye museet. Kongeparet ble meget takknemlige og glade for gaven, og har nå takket ja til invitasjonen. Dette er svært gledelig og ærefullt for museet, sier Håkon Glørstad.

VTM: Slik blir de nye utstillingene

Det er en spennende vår for Statsbyggs  byggeprosjekt med bystyrebehandling av reguleringsplanen for området rundt VTM den 23. mai og ferdigstilling av Finansdepartementets kvalitetssikring (KS2) av byggeprosjektets forprosjekt. Vi håper nå at byggeprosjektet skal bli videreført over statsbudsjettet for 2019.

Det arbeides for tiden intenst med å planlegge nye utstillinger i nytt museum. Vi har en ambisjon om å utvikle en ny generasjon forskningsmuseum der målet er å skape enestående, lærerike besøksopplevelser gjennom å kombinere et verdensledende forskningsmiljø, unike vikingtidssamlinger og visjonær arkitektur med engasjerende og dynamiske publikumstilbud.

Konseptet for utstillingene legger vekt på mangfold. I utstillingene skal det fortelles historier om vikingtidens liv, kultur og samfunn, og om skandinavenes reiser, ekspansjon og samhandling med andre kulturer, sier VTM-prosjektleder Göran Joryd. 

Vikingtidsmuseet skal fortelle om vikingsamfunnet og hvordan Skandinavia endret seg i løpet av tiden fra 700-tallets midte til et stykke ut på 1000-tallet, og hvordan vikingkulturen fikk store konsekvenser ut i Europa. Det overordnede konseptet for Vikingtidsmuseet er «En verden i endring».

Museets formidling bygger på fortellergrepet «Tett på». Med dette fanges nåtidens nysgjerrighet på fortiden – vi er langt fra i tid, men forskningen bringer oss tett på og gjør vikingtiden forståelig og meningsfull for de besøkende. «Tett på» fremhever det autentiske: Kom tett på og se, det er ekte! «Tett på» gir mulighet for løfte frem detaljer og det unike i gjenstander, og fortellergrepet gir mulighet for å bruke digitale virkemidler for å skape og visualisere fortellinger som bringer de besøkende tett på levde liv.

Utstillingenes storyline er overordnet bygget opp med fire hoveddeler:

Utgangspunktet – her introduseres Skandinavia i tiden før vikingtid, og de besøkende får en introduksjon til vikingtiden.

En annerledes verden – Om tiden omkring år 800 der Osebergfunnet danner utgangspunkt for fortellinger om et samfunn med et verdensbilde rammet inn av norrøn mytologi.

Den lange reisen – Om tiden omkring år 900 der Gokstadgraven danner utgangspunkt for fortellinger om hvordan ulike regioner kjempet om makt og ressurser, skipets sentrale plass i samfunnet og vikingenes møter med omverdenen.

En ny orden – Om tiden omkring år 1000 med fortellinger om hvordan de tre skandinaviske landene tar form, hvordan nye byer etableres, og hvordan kristendommen befester sin rolle i samfunnet.

Utstillingene skal ha et innhold som er variert og tilpasset ulike besøkstyper. Noen besøkende vil kunne oppleve høydepunktene på kort tid, mens andre besøkende vil ønske å gå i dybden på ulike temaer og fortellinger. Besøksopplevelsene skal planlegges ut fra dette. Gjenstander, scenografi og audiovisuelle virkemidler skal lokke de besøkende til å utforske og oppdage. Varierte formidlingstilbud gir både sanselige, utfordrende og spektakulære opplevelser som skaper begeistring og engasjement, både for den travle og den utforskende museumsgjest.

Status på arbeid med utstillingene er at vi i vår har ferdigstilt et «Formidlingskonsept for utstillinger». Dette beskriver hva vi ønsker å oppnå med formidlingen og hva vi ønsker å fortelle, med overordnede beskrivelser av det faglige innholdet. Delprosjekt nye utstillinger arbeider nå videre med det faglige innholdet sammen med medlemmer fra ViS-gruppen og andre eksperter på de ulike temaene. Det utvikles hovedfortellinger til de ulike temaene som beskrives i en rekke synopsis. Parallelt med dette arbeides det også med utvikling av opplevelseskonsepter - hvordan de besøkende skal oppleve innholdet. Store deler av utstillingene skal finansieres med hjelp av sponsorer. I denne forbindelse lages det en brosjyre for å presentere prosjektet. Denne ferdigstilles i løpet av et par uker.

 

De også Stasbyggs eget tidsskrift Åpent Rom om arbeidet med nytt vikingtidsmuseum

Se mer informasjon om prosjektet på KHMs interne web:

https://www.uio.no/for-ansatte/enhetssider/khm/prosjekter/nytt-vtm/

Det vil også bli utviklet en ny ekstern webside som presenterer prosjektet den nærmeste tiden. Følg med!


Lill-Ann har fått prestisjefylt fotopris!

 

Fredag 27. april fikk fotograf Lill-Ann Chepstow-Lusty den anerkjente Leif Preus minnepris for 2018. Lill-Ann sier det kom som en fullstendig, men veldig hyggelig overraskelse. Prisen er grunnlagt av Nordic Light International Festival of Photography og ble blant annet delt ut av den kjente fotografen Morten Krogvold.  

Lill-Ann er kjent både innenfor og utenfor museets vegger for sitt store engasjement og sin kreativitet. Hun går heller ikke av veien for å utfordre etablerte sannheter og normer hvis saken krever det. Hun får prisen for sin innsats i forbindelse med museets utstilling "Ja vi elsker frihet", for utstillingen om "Gay kids" og for andre fotoprosjekter om vikinger, cowboyer og mange flere. Listen over Lill-Anns prosjekter og utstillinger er lang og det ser ikke ut til at ideene blir færre, snarere tvert i mot. I den siste tiden har hun latt seg inspirere av Facebook og andre sosiale medier. Lukter vi et nytt prosjekt her?

 

Publisert 2. mai 2018 15:14 - Sist endret 18. nov. 2022 12:08