Rekordmange besøkende i 2018

Håkon Glørstad: 2018 var et forholdsvis krevende år for flere museer i Norge på grunn av den varme sommeren. Våre nabomuseer på Bygdøy har for eksempel alle opplevd en nedgang i besøkstallene i 2018.

632 000 besøkende

På denne bakgrunnen er det nesten utrolig at Kulturhistorisk museum nok en gang har lykkes med å øke publikumstilstrømningen til museet. Med 632 000 besøkende ble 2018 alle tiders år for museets besøksstatistikk og en oppgang på over 20 000 besøkende sammenliknet med rekordåret 2018. Det er helt fantastisk!

Interesse for vikingtid og middelalder

Det er nok mange grunner til at publikum strømmer til museet. Ikke minst har den økende interessen for den kulturhistorien som museet forvalter, vært grunn til det. Underholdningsindustriens interesse for vikingtid og middelalder er en viktig drivkraft, men museet har lykkes godt med å tydeliggjøre nasjonalt og internasjonalt at vi forvalter nasjonens fremste kulturhistoriske objekter i kraft av ekspertise på høyt internasjonalt nivå. 

Arena for dagsaktuelle saker

2018 var også et år med et meget ambisiøst utstillingsprogram og mange sterke arrangementer. Disse trekker både besøkende, men bidrar også til å tydeliggjøre Kulturhistorisk museum som samfunnsaktør og arena for dagsaktuelle saker – som den krevende politiske situasjonen i Midt-Østen, klimakrisen, identitetspolitikk og vestlig virkelighetsforståelse.

Imponerende tross publiksumsarealer

Med tanke på at museets publikumsarealer både er alt for små, utdaterte og fullstendig nedslitte, er årsresultatene enda mer imponerende. De viser tydelig behovet for nye og oppgraderte museumsbygg, men også at Kulturhistorisk museum lykkes mot alle infrastrukturelle odds. Museets ansatte skal alle ha æren for det. 

Av Håkon Glørstad
Publisert 22. jan. 2019 12:55 - Sist endret 23. sep. 2020 10:32