Utgravninger ved KHM i 2020

Feltsesongen i år kom senere i gang enn vanlig, som en følge av koronasituasjonen, og det har vært arbeidet mye med HMS og rutiner for smittevern i felt.

Foto: Steinalder langs E18 på Facebook

Feltarbeidet har vært en prioritert virksomhet å opprettholde til tross for at UiO ellers var stengt ned. Arkeologene ved KHM er involvert i en rekke større og mindre infrastrukturprosjekter hvert år, og utbyggingen stopper opp dersom vi ikke kan utføre vår del av de lovpålagte forvaltningsundersøkelsene.

Siden den forsiktige oppstarten i begynnelsen av mai, begynner nå utgravningsvirksomheten å ligne mer på et normalt år, og neste uke teller vi oppstart av utgravningsprosjekt nr 17.

Vi er som vanlig inne i flere større veiutbyggingsprosjekter, og undersøker steinalderboplasser i forbindelse med ny Oslofjordforbindelse (Vinterbro/Hurum), ny E18 i Langangen (Porsgrunn), og etter ferien starter vi tilfartsvei E39 Mandal. Dessuten jobber vi sammen med fylkeskommunen i Agder om E39 i Flekkefjord.

Ellers er det også en del litt mindre utgravninger, for tiden har vi utgravning av gravurner fra jernalder i en bergsprekk utenfor Oslo, et funn gjort under utbedring av en hage. Dette dekkes av Riksantikvaren. Det er også undersøkelser av bosetningsspor fra jernalder (hus og kokegroper) på Ås, for å nevne noe.

Ellers starter sikringsundersøkelsen på Gjellestad i dag, der vi har fått bevilget midler over revidert statsbudsjett, og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn tok første spadestill i dag: https://www.riksantikvaren.no/forste-spadestikk-pa-gjellestad/

Av Stine Melvold
Publisert 29. juni 2020 08:04 - Sist endret 29. juni 2020 08:04