English version of this page

Prosessen frem til to nye SFF'er

Forskningsrådgiver Veslemøy Ramsfjell fulgte opp forskerne og koordinerte prosessen som ledet frem til to nye SFF’er. Forskningsdekan Jens Petter Berg ledet fagpanelet med eksperter som gav søkerne råd og tilbakemeldinger underveis i prosessen.

Jens Petter Berg og Veslemøy Ramsfjell

Forskningsdekan Jens Petter Berg og forskningsrådgiver Veslemøy Ramsfjell deler erfaringer fra prosessen med å lande to nye SFF'er. Foto: Silje M. Kile Rosseland

Mange gode erfaringer og mye godt arbeid har blitt gjort frem mot de nye SFF'ene. I denne artikkelen vil vi gi et tilbakeblikk på prosessen. Forskningsdekan Jens Petter Berg og Forskningsrådgiver Veslemøy Ramsfjell deler sine erfaringer.

Oppstart av prosessen

Prosessen med nye SFF’er startet allerede for tre år siden. Våren 2019 var det en preutlysningsfase med lederforankring av prosessen på UiO i Forum for forskningsdekaner. Høsten 2019 fikk fakultetet 250 000 kr i stimuleringsmidler fra UiO, for å bidra til tidlig oppstart av søknadsarbeidet. Initiativ til 21 søknader om SFF meldte seg. Fakultetsledelsen besluttet at ledere og nestledere i eksisterende SFF’er ikke fikk stimuleringsmidler. Dermed ble fakultetets stimuleringsmidler fordelt flatt på de 16 resterende prosjektene med drøyt 15 000 kr per prosjekt. Fakultetet sendte invitasjon til å presentere ideen sin til et SFF for et fagpanel første gang i februar 2020.

Fagpanel med eksperter fulgte opp søkerne

Fagpanelet med eksperter som ble oppnevnt til å støtte søkerne i utformingen av søknadene, ble ledet av forskningsdekan Jens Petter Berg. Med seg hadde han en ekspert utnevnt som representant fra hvert av instituttene, samt en fra Ahus og en fra OUS; Jan Bjålie fra IMB, Harald Stenmark fra Klinmed, Ivar Sønbø Kristiansen fra Helsam, Inger Sandlie fra OUS, og Helge Rørvik Røsjø fra Ahus. Fagpanelet hadde to møter med søkerne før trinn 1 av søknaden skulle leveres og ett møte før den andre og siste finalerunden, trinn 2 av søknaden skulle leveres. Det var tre finalister fra MED.

– Jeg er svært takknemlig for at vi fikk så erfarne, dyktige og travle forskere til å ta seg tid til å delta i fagpanelet, sier forskningsdekanen. – Panelet ga direkte og svært konstruktive tilbakemeldinger, og det var interessant å se hvordan søknadene utviklet seg gjennom søknadsperioden. Responsen fra søkerne var gjennomgående positiv. De mente at det var svært nyttig med et kritisk blikk utenfra for å korrigere søknaden underveis, fortsetter Berg.

Gunstig å starte arbeidet tidlig

Den viktigste erfaringen fra prosessen er kanskje at det var riktig av UiO og MED å starte så tidlig som mulig. – Vi valgte å komme inn på et tidlig tidspunkt blant annet for å identifisere om det var søknader som liknet på hverandre, og som burde samarbeide, om sammensetning av ledelsen av SFF’et og om vitenskapelig retning og tyngde, forklarer Jens Petter Berg. – Å søke om å få bli et SFF handler om å søke om midler til banebrytende og fremragende forskning, fortsetter han.

Å nedsette fagpaneler med eksperter som gir tilbakemelding på søknadsutkast underveis i prosessen, gjøres bare ved de aller største tildelingene. – Fakultetet har brukt fagpaneler også for finalister til K.G. Jebsenstiftelsens utlysninger, forklarer Berg, men i et mindre format enn den vi benyttet for SFF-utlysningen. – Det fungerte primært som et forsøksintervju i forkant av intervjuet som finalistene har med den vitenskapelige komiteen.

Fakultetet koordinerte arbeidet

Forskningsrådgiver Veslemøy Ramsfjell fra fakultetets Enhet for ekstern finansiering (EEF) hadde en viktig rolle i prosessen med å få i havn nye SFF'er til MED. UiO sentralt har vært bindeledd mot forskningsrådet. Og Ramsfjell har vært forskernes bindeledd mot UiO.
–  Samarbeidet med Vibeke Alm har fungert veldig bra, forteller Ramsfjell. – Det er mange administrative spørsmål som har dukket opp, og jeg har alltid fått raskt svar om jeg har lurt på noe, fortsetter hun.

Målet med denne måten å organisere informasjonsflyten på, var at forskerne skulle få fokusere på søknadsarbeidet og bli orientert om interne frister og tilbud på fakultetet og UiO underveis.

Veslemøy Ramsfjell har vært et kontaktpunkt de kunne henvende seg til om de hadde spørsmål knyttet til SFF V-utlysningen og prosessen ved UiO/MED og Forskningsrådet. For eksempel har forskerne også fått tilbud om gjennomlesing av søknaden ved konsulent, i regi av UiO sentralt, i flere omganger. Ramsfjell koordinerte. – Mitt største bidrag har imidlertid vært å tilrettelegge for møter med ekspertpanelet, der forskerne først fikk tilbakemelding på konseptet og teamet sitt, og senere i prosessen på selve søknaden, forteller hun.

Grensesprengende forskningsideer

– En SFF-søknad er helt spesiell, da den omfatter både unike, grensesprengende forskerideer og planlegging av et sterkt samarbeid avgjørende for å nå målene for et eventuelt nytt 10-årig SFF. Det legges ned enorm arbeidsinnsats over flere år fra forskerne for å få på plass en søknad av høy kvalitet som svarer på kriteriene i utlysningen, forklarer forskningsdekanen.

Suksessoppskriften

Konkurransen var knivskarp og vi vet at flere miljøer med toppskår fra UiO ikke nådde opp.
– Det at disse to søknadene fra oss ble valgt ut, kommer av at de har hatt overbevisende planer om ambisiøs og grensesprengende forskning med stort potensial for å flytte den internasjonale forskningsfronten. Det er fantastisk at to av tre finalister ved MED nådde opp, selv om vi gjerne skulle sett alle de tre fremragende finalistene som sentre, sier Ramsfjell.

– Vi kan vel si at det ikke var noen store «overraskelser» blant MEDs finalister, sier Berg. Alle tre som kom til finalen hadde våre mest erfarne forskere som søkere. Jeg synes det er flott og spennende at Arne Klungland har rekruttert Lorena Arranz fra UiT som overtar som leder av Senter for helse i livets aller første fase (Centre for Embryology and Healthy Development) etter fem år. Hun representerer en ny generasjon forskere, og hun er godt kjent med forskningsmiljøene i regionen gjennom opphold ved og tilknytning til NCMM.

– En ting som kjennetegner finalistene ved MED, er de kommer fra fremragende miljøer med åpenhet og god delingskultur med mål om å hjelpe hverandre frem. Dette er viktig for å utvikle en ny generasjon forskere, som er et av målene med et Senter for fremragende forskning, sier Veslemøy Ramsfjell.

Noen av søknadsinitiativene vil nok komme sterkere tilbake

Med tanke på alt arbeidet som ligger bak forberedelsene av en søknad om SFF, håper vi at det kan komme andre forskningsprosjekter ut av også de tidlige samarbeidene om søknad.
–  Vi håper at arbeidet med konseptet og samarbeid på tvers av miljøer vil materialisere seg i andre prosjekter over tid. Forskningsideer trenger tid på å modnes og noen av søknadsinitiativene viste seg å trenge mer tid, sier forskningsdekanen.

Kake på Lederforum for nye SFF
Tildelingen av et senter for fremragende forskning (SFF) er noe av det aller største et norsk forskningsmiljø kan oppnå og gir en sikker finansiering av fri og banebrytende forskning ti år. De nye SFF'ene ble feiret med kake på Lederforum 4. oktober. På bildet fra venstre: Peter Zoltan Fedorcsak, Arne Klungland og Arnoldo Frigessi. Kalle Malmberg deltok på Zoom. Foto: Silje Kile Rosseland, UiO

 

Les mer

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 6. okt. 2022 11:34 - Sist endret 18. okt. 2022 12:08