ALLEA er revidert i 2023

I den reviderte versjonen av ALLEA (The European Code of Conduct for Research Integrity) er flere nye ting tatt inn, som for eksempel problemstillinger knyttet til mangfold, GDPR, Open Science med mer.

Revisjonen av ALLEA ble startet i 2022 og gjennomført av ALLEAS faste arbeidsgruppe. Norge er representert i arbeidsgruppen ved Camilla Serck-Hanssen og Deborah Oughton, begge fra Det Norske Videnskaps-Akademi.

Endringene som er gjort i den nye versjonen er: 

  • Økt bevissthet om viktigheten av forskningskultur for å muliggjøre forskningsintegritet og implementere god forskningspraksis og legger et større ansvar på alle interessenter for å observere og fremme denne praksisen og prinsippene som ligger til grunn for dem. 
  • Økt følsomhet i forskningsmiljøet for mekanismer for diskriminering og ekskludering og alle aktørers ansvar for å fremme rettferdighet, mangfold og inkludering.
  • Innarbeidelse av krav til personvern og informasjonssikkerhet i henhold til GDPR inkludert datahåndterings praksiser
  • Open Science og forskningsvurdering/forskervurdering
  • Endringer i måter å publisere og formidle forskning som konsekvens av KI og sosiale medier

Se: The European Code of Conduct for Research Integrity.

UiOs Standard for forskningsintegritet 

https://www.uio.no/for-ansatte/arbeidsstotte/forskningsstotte/forskningsetikk/standard-for-forskningsintegritet/standard-for-forskningsintegritet_v-22-10-21_rettet-07-03-23.pdf 

Universitetet i Oslo etablerer en standard for forskningsintegritet for å tydeliggjøre hvilke normsett for forskningsintegritet som er relevante for universitetet og de ansattes virksomhet. Samlet uttrykker standarden hva som utgjør redelig atferd innen forskning. Den skal gjøres kjent for alle, danne grunnlag for opplæring og følges i planlegging, gjennomføring og ferdigstillelse av forskning. 

På bakgrunn av standarden, gis følgende anbefalinger: 

  1. Forskeren har rett til å velge emne og metode for sin forskning. Forskeren og universitetet skal verne om forskningens frihet og uavhengighet. 
  2. Akademisk frihet er betinget av forskningens redelighet. Forskeren og universitetet skal sikre at sannhetsnormen følges i all forskning. 
  3. All forskning skal følge god henvisningsskikk. Opplæring i dette er en nødvendig forutsetning for å unngå alle former for plagiat. 
  4. Forskere skal vurdere og opplyse om interessekonflikter. 
  5. Vancouver-kriteriene fastsetter minstestandard for berettiget akademisk medforfatterskap for alle fagområder. 
  6. Forskere har rett til å offentliggjøre sine resultater og skal sørge for at slik offentliggjøring skjer. Det relevante forskningsgrunnlaget skal stilles til rådighet i overensstemmelse med god skikk på vedkommende fagområde. 
  7. Forskningsledere og veiledere skal gjøre sitt beste for å skape og etablere kultur for forskningsintegritet og etterlevelse, og være seg bevisst asymmetri i makt og posisjon. 
  8. All forskning skal bedømmes etter vitenskapelig kvalitet, ikke bare etter kvantitative mål. 
  9. Ved forskning som innebærer samarbeid på tvers av fag, institusjoner eller land, bør det inngås samarbeidsavtaler som også regulerer spørsmål om forskningsintegritet.

Det er utarbeidet nasjonale retningslinjer og veiledere for forskningsetikk.

Til hjelp for oppfølging av behandling av personopplysninger i forskning har Det danske Datatilsynet laget en veileder om rollefordeling i forskningsprojekter (pdf fra datatilsynet.dk) 

Vil du lære mer om dette?

Det vil bli satt opp kurs våren 2024 som ansatte ved MED kan melde seg på.

Ønsker du å delta på kurs? Send e-post til katrine.ore@medisin.uio.no

Publisert 4. okt. 2023 13:06 - Sist endret 25. jan. 2024 12:41