English version of this page

Elektronisk labjournal – e-lab journal

UiO lanserer nå en elektronisk labjournal for forskning.

Bildet kan inneholde: forsker, laboratorium, helsepersonell, helsevesen, synsomsorg.

Illustrasjonsbilde av forskere som dokumenterer arbeidet på lab. Foto: Colourbox.no

Løsningen for elektronisk labjournal for forskning, som skal innføres ved UiO, er laget av elabnext. Den elektroniske laboratoriejournalen kalles også for forskningslogg.

Den elektroniske labjournalen hindrer juks 

I en elektronisk labjournal kan man enkelt dele notater mellom kolleger. Samtidig er løsningen laget slik at man ikke kan redigere eller slette tidligere materiale, som er viktig for å hindre manipulering eller endring av data. Alt som legges inn ligger lagret trygt, slik at ikke uvedkommende får tilgang til materialet, samtidig som det ikke blir borte. Man kan lenke mellom labnotater og prøver eller data slik at det blir lettere å holde orden, og alt kan administreres og registreres gjennom en web-portal. ELN kan brukes både til anonyme data og pseudonyme data (avidentifiserte data).

Bli blant de første til å bruke det nye systemet

Forskere som ønsker å melde sin interesse kan gjøre det enten ved å kontakte datafangst@usit.uio.no eller fyll ut nettskjema

Samarbeid med OUS

For samarbeidspartnere ved OUS er det nå avklart at det er mulig med innlogging via educloud-bruker for ansatte ved OUS. OUS benytter samme leverandør av elektronisk laboratoriejournal, men tilgangene og protokollene vil være institusjonelt betinget, jf forskningsansvar for forskningsprosjekt. 

Samarbeid med eksterne

Elabnext ved UiO er satt opp slik at man må logge seg på via FEIDE-bruker. Eksterne samarbeidspartnere må derfor etableres som gjestebrukere med relevante avtaler for samarbeid om forskning ved UiO slik at disse kan benytte FEIDE-innlogging. Eksterne kan logge seg på med sin educloud-bruker.

Veiledning for bruk av elektronisk labjournal

Det er laget en veileder for bruk av eLabNext
Det er også laget opplæringsvideoer (Krever at man er logget inn med sin UiO-bruker).

Se også: MED har nye retningslinjer for bruk av labjournal til forskning.

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 6. sep. 2023 14:03 - Sist endret 15. sep. 2023 13:03