English version of this page

Store prosjekttildelinger til Det medisinske fakultet

Dekan Ivar P. Gladhaug gir en oversikt over årets viktigste EU-tildelinger med mer. Har du tenkt til å søke EU-midler til våren? Start prosessen allerede nå!

Nye SFF-tildelinger

I løpet av ukene etter semesterstart har det løpt inn en rekke gledelige meldinger om store prosjekttildelinger til fakultetet. Mest spenning har det naturligvis vært rundt beslutningen i Norges forskningsråd om tildelinger av nye Sentere for fremragende forskning (SFF). Fredag 23. september mottok vi gladnyheten om to nye sentre for fremragende forskning til fakultetet. Arne Klungland fikk tilslag på sin prosjektsøknad om Senter for helse i livets aller første fase (Centre for Embryology and Healthy Development). Karl-Johan Malmberg og Johanna Olweus lykkes også med sin søknad og skal sammen lede Senter for fremragende forskning på immunterapi (PRIMA Precision Immunotherapy Alliance). Begge prosjekter blir forankret ved Institutt for klinisk medisin. I tillegg er vårt fakultet også del av et nytildelt SFF om kunstig intelligens ved MN-fakultetet ledet av Arnoldo Frigessi.

Det har vært en lang og arbeidskrevende prosess, først og fremst for søkene men også for støtteapparatet på fakultetet, fra utlysningen i 2019 og frem til offentliggjørelsen av de nye sentrene for to uker siden. Les gjerne om prosessen frem mot de nye sentrene her. Forskningsdekan Jens Petter Berg og forskningsrådgiver Veslemøy Ramsfjell har gjort et glimrende arbeid med å støtte forskerne våre gjennom hele prosessen.

Flere NFR-tildelinger

For ikke lenge siden kunne vi også annonsere at fem av våre forskningsmiljøer nådde opp i årets FRIPRO-tildeling. Helsam har dessuten også nå nylig fått to nye, store NFR-prosjekter: Andrea Solnes Miltenburg fikk tildelt 12 millioner kroner til et prosjekt om svangerskap og fødselshjelp i Tanzania. Rosemarie de La Cruz Bernabe får 11 999 000 kroner til prosjektet Pandemic Ethics.

EU-søknader i 2022

2022 har vært et godt år for fakultetets søknader til EU. Særlig har Helsam markert seg med oppsiktsvekkende gode søknadsresultater. Klinmed og IMB har på hver sin front også gjort det bra. De innvilgede prosjektene dekker blant annet fagområder som forskningsetikk, autofagi, immunologi, nevroinformatikk og bruk av kunstig intelligens i diagnostisering og behandling av kreft. 

Helsams EU-tildelinger

Totalt har Helsam lykkes med prosjekter svarende til 4,9 millioner euro fra EU-søknader i år. Dette er en utvikling vi naturligvis gjerne ser fortsetter. Les derfor gjerne Anne Moens gode råd til deg som skal søke i 2023. Moen leder et omfattende EU-prosjekt med over 40 partnere, samtidig som hun er blitt invitert inn i nye prosjekter som også har fått tilslag denne sommeren. Helsam-forskere kan nå notere seg både som koordinatorer og partnere i en rekke nye prosjekter.

Helsam er koordinator for to, snart tre, EU-prosjekter

Jan Helge Solbakk ved Senter for medisinsk etikk, har nylig fått ERC AdG. Han skal sammen med 4 partnere og et totalbudsjett på 2,5 milloner euro utvikle verktøy som hjelper helsepersonell å ta, og å leve med, beslutninger der det ikke finnes en åpenbart moralsk riktig løsning – situasjoner der det synes umulig å vurdere riktig utfall eller å unngå at noen blir skadelidende. (Budsjett Helsam 1.153.000 mill euro).

Yuichi Mori ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi, er t koordinator for det EU-finansierte femårige flaggskipsprosjektet OperA. Prosjektet har et totalbudsjett på 6 millioner euro (Budsjett Helsam 1.850.000 euro). Prosjektet hadde nylig Kickoff på Holmenkollen hvor de 18 prosjektpartnerne presenterte de åtte ulike delprosjektene.

Instituttet er i forhandlinger med EU om tildelingen til et siste større prosjekt hvor instituttet er koordinator.

Helsam er partner i tre EU-prosjekter.

Helsam er partner i prosjektet XR4Human, der Rosemarie de La Cruz Bernabe er koordinator sammen med Rigmor Baraas ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Målet med prosjektet er å forberede Europa på eXtended Reality (XR). Prosjektet er forankret ved USN, har et totalbudsjett på 2.325.000 euro der Helsams andel er 228.125 euro.

Anne Moen, professor ved Avdeling for folkehelsevitenskap, fikk nylig EU-støtte som partner i to forskningsprosjekter; OneAquaHealth og XpanDH om helse, miljø, bærekraft og mobilitet. OneAquaHealth er et prosjekt med 12 partnere og et totalbudsjett på 5 millioner euro. (Budsjett Helsam 228.125 euro.) Målet for OneAquaHealth er å identifisere og ta i bruk indikatorer for tidlig varsling om endringer i økosystemer i og rundt elver og betydningen for miljø og helse.

Prosjektet XpanDH har 27 partnere og et totalbudsjett på 2 millioner Euro. Det er et mobiliseringsprosjekt, med et nettverk bestående av forskere, utviklere, og beslutningstagere. Prosjektet skal følge opp og videreutvikle de pågående ambisjonene om trygg bruk av helseopplysninger på tvers av landegrenser i Europa.

Instituttet er i forhandlinger med EU om også et fjerde prosjekt der instituttet er partner.

IMBs EU-tildelinger

Påtroppende prodekan for forskning, Jan Bjålie, deltar i tre nye EU-prosjekter innen nevrovitensakp. Prosjektene SCI-LAKE (297.000 euro), eBRAIN-Health (436.000 euro) og eBRAINS PREP (255.000 euro) dreier seg særlig om nevroinformatikk og prosjektene er tett koblet til Human Brain Project der UiO leder underprosjektet EBRAINS. Samlet vil disse prosjektene tilføre i underkant av 10 millioner kroner i forskningsmidler som blant annet går til videreutvikling av digital forskningsinfrastruktur. Les mer på instituttets nettsider EBRAINS går inn i sitt siste år med EU-tildeling.

Klinmeds EU-tildelinger

ERC er et viktig virkemiddel og vil bli enda viktigere i tiden fremover med antatte kutt i de nasjonale bevilgningene. Klinmed kan skilte med to innvilgede ERC starting grants. Begge disse prestisjetunge prosjektene er på ca 15 millioner kroner. Det ene gikk til Johanne Jacobsen der hun i prosjektet «GCT-subsets» skal fortsette sin forskning på det adaptive immunforsvaret med fokus på T-celler. Det andre gikk til Helene Knævelsrud med prosjektet «FINALphagy» som omhandler autofagi, spesielt hvilke mekanismer som gjør at denne prosessen skrus av.

Forskere og forskningsmiljøer fra Klinmed deltar også i nye MSCA Doctoral Networks prosjekter og bidrar dessuten i flere EU-prosjekter som er forankret ved OUS.

Neste års søknader

De neste utlysningene i Horisont Europa forventes å bli publisert i desember. Dette vil by på nye muligheter for fakultetets forskere. Enhet for ekstern forskningsfinansiering (EEF) ved fakultetet har god oversikt over hvilke utlysninger som kommer til våren, samt andre nyheter som dukker opp i løpet av 2023. På grunn av forventet nedgang i budsjettene til Norges forskningsråd vil EU klart spille en enda viktigere rolle for å finansiere forskning. Hvis du ønsker mer informasjon om forskningsfinansiering i EU anbefaler jeg at du tar kontakt med våre kompetente og motiverte forskningsrådgivere i EEF. De gir deg gode råd og står parat til å støtte deg med EU-søknaden.

Les også våre forskningsrådgiveres 10 råd til deg som skal søke i saken om Nye muligheter i EUs forskningsprogram.

Av Dekan Ivar Prydz Gladhaug.
Publisert 6. okt. 2022 11:45 - Sist endret 25. jan. 2024 12:49