English version of this page

Godt nytt år 2022

Velkommen tilbake til et nytt år etter en velfortjent jule- og nyttårsferie.  ARK-undersøkelsen og vår siste Scientia Fellows-utlysning er blant det første som møter oss av oppgaver og muligheter i det nye året.

Dekanatet går inn i sitt siste år

Godt nytt år 2022! Dette er mitt siste år som dekan sammen med mine gode og kyndige prodekaner og visedekaner, godt støttet av erfarne ledere ved instituttene og NCMM, samt den dyktige administrasjonen på fakultetet og ved enhetene.

Det er ikke til å komme bort i fra at håndteringen av koronasituasjonen har tatt mye oppmerksomhet fra andre viktige saker i nå snart to år. Til tross for dette mener vi at vi likevel er i rute med det meste.

Arkivet sentraliseres

Jeg vil benytte anledningen til å takke medarbeiderne ved vårt delarkiv som nå fra nyttår inngår i det sentrale arkivet ved UiO. Vi er glade for at vi fortsatt kan få like god støtte fra dem i det sentrale arkivet når de flytter. Takk for innsatsen så langt! Les mer om arkivets flytting.

Arbeidsmiljø

ARK-undersøkelsen sendes ut den 31. januar. Jeg oppfordrer alle ledere og ansatte til å gå 100% inn for å støtte opp om og svare på undersøkelsen. ARK er en viktig hjelp for oss til å nå målene om at fakultetet skal være en nyskapende organisasjon og et attraktivt arbeids- og studiested. Les mer på nettsidene for Arbeidsmiljø- og arbeidsklimaundersøkelser ved MED og aktueltsaken fra siste MED-nytt før jul.

Koronasituasjonen

Vi følger regjeringens og Universitetets anbefalinger. Fakultetsledelsen er klar over at fortsatt mye hjemmekontor og restriksjoner setter mange på tålmodighetsprøve. Likevel er vi glade for at UiO fortsatt ikke formelt er stengt ned. Vi håper og tror at UiO vil forbli åpent frem til de andre koronatiltakene trappes ned. Vi ber ansatte og studenter om å holde seg oppdatert på informasjon fra fakultetet på vår side for informasjon om koronavirusutbrudd. Mange kan være ensomme under pandemiens begrensede sosiale muligheter, og vi oppfordrer alle til å vare på hverandre under fortsatt pandemi.

Studier

Nytt kull på medisinstudiet startet opp digitalt allerede 4. januar. Studiedekan Elin Olaug Rosvold og jeg er imponert og takknemlige for det digitale opplegget for de nye studentene som fadderstyret, med faddersjef Vetle André Wenger i spissen, har fått i stand på kort varsel. Studenter som ønsker det, får i tillegg muligheten til å treffes fysisk med faddergruppen sin. På de fleste av bachelor- og masterstudiene blir det digital undervisning i ukene fremover. På studiene i medisin og klinisk ernæring er målet å opprettholde klinisk undervisning, ferdighetstrening og praktiske kurs, mens annen undervisning er digital, foreløpig til og med 30. januar.

Vi ser frem til å komme i gang med implementeringen av kvalitetsløftet for 2014-studieplanen for profesjonsstudiet i medisin, så fort pandemien tillater det. Planleggingen starter nå i januar. Det jobbes også godt med planleggingen av Campus Sør som etter planen skal starte opp høsten 2023. I tillegg skal vi denne våren se på hvordan organiseringen av undervisningen på medisinstudiet kan forbedres. I fjor gjorde vi en liknende gjennomgang av undervisningen på bachelor og masterstudentene. Nå er det medisinstudiet sin tur, med særlig blikk på undervisningsrollene.

Fakultetets senter for fremragende utdanning (SHE) er som nevnt i oppsummeringen av 2021 i fjorårets julehilsen fra fakultetsledelsen, kommet godt i gang. Senteret har spennende planer for 2022. Blant annet har senteret planer for en satsning på antibiotikaresistens ledet av vår nye gjesteprofessor professor Sundeep Sahay, vi utvikler en stor elektronisk database over medisinske dokumenter til bruk i undervisning og forskning, og vi samarbeider med universitetsalliansen Circle U om utvikling av nye utdanningstilbud.

Forskning

Vi starter året med å etablere nye verter i Scientia Fellows II-programmet som lyser ut enda en runde nå på nyåret.  Dette blir femte og siste ekstra bonus-call. Vi oppfordrer våre vitenskapelig ansatte til å bli med på denne siste runden. Programmet vil da ha delfinansiert over 80 postdoktorer ved fakultetet. Jeg minner alle om at det er siste sjanse for å melde seg som Scientia Fellows-vert innen den 19. januar. Lenke til info og påmelding her.

Forskningsdekan Jens Petter Berg og jeg er stolte av alt våre forskere ved MED får til. De lykkes i den sterke nasjonale og internasjonale konkurransen om forskningsmidler og publiserer arbeider som flytter forskningsfronten. Bortfall av gaveforsterkningsordningen har rammet oss hardt, og det har dessverre ikke vært mulig å etablere noen form for kompensasjon.

Rett før jul fikk vi beskjed om at det etableres to nye forskningssentre for klinisk behandling innen kreft og revmatisme i Oslo. Fakultetsledelsen gratulerer de to nybakte senterledere professor Åslaug Helland (kreft) og professor Espen A. Haavardsholm (revmatisme). Les mer på Klinmeds nettsider. 

Gratulerer også til senterleder Ludvig A. Munthe ettersom K.G. Jebsen-senter for B-cellekreft ble forlenget til 2024 før jul. Tildelinger til nye sentre med støtte fra KG Jebsen annonseres 15. januar, og vi burde ha gode muligheter fordi vi har fire av fem miljøer som er med i den harde sluttspurten. Det henger høyt å få et K.G. Jebsen senter, så disse sentrene er vi stolte av!

En god nyhet møtte oss på nyåret med hele fire tildelinger i Fellesløftet IV – Stort tverrfaglig forskerprosjekt med tildeling til prosjektlederne Philipp Collas (IMB), Ole Andreassen (Klinmed), Irep Gøzen (NCMM) og Torbjørn Omland (Klinmed). Enda et ERC starting grant er også blitt oss tildelt som gladsak nå de første dagene av 2022. Vi gratulerer forsker Johanne Jacobsen som får 15 millioner til å forske på immunforsvaret.

Vi ser frem til mange spennende forskningsresultater og publikasjoner i 2022. Mange av våre forskere er også fremragende formidlere av kunnskap. Vi gratulerer professor Anne Spurkland som i 2021 fikk både UiOs og Forskningsrådets formidlingspris.

Dette er selvsagt ikke en fullstendig oversikt over alt som har kommet inn av gode nyheter. Og det kommer også mange nye muligheter med 2022. Vi håper at fakultetets forskere fortsetter trenden med å skrive gode søknader om forskningsmidler også i år. Dere som nesten nådde fram sist: Korriger søknadene med gode råd fra forrige evaluering og forsøk igjen ved neste mulighet!

Fristen for korrigering av dine 2021 publikasjoner i CRIStin skal gjøres innen 31. januar og vi benytter anledningen til nok en gang å minne om at ansatte med dobbeltstilling i Helse Sør-Øst RHF og Universitetet i Oslo MÅ føre opp begge institusjoner med riktig affiliasjoner i publikasjonene. Les mer om adressering.

Innovasjon

Rett før jul fikk fem av fakultetets forskere støtte til innovasjonsprosjekter fra UiO. Les mer om tildelingen.

Veksthuset for livsvitenskap er et tverrfaglig samarbeid mellom MN-fakultetet og MED under kyndig ledelse av vår visedekan for innovasjon og internasjonalisering Hilde Nebb. Veksthuset lanseres i februar og åpner dørene i Forskningsparken i mars 2022. De vil tilby veiledning og verktøy for å hjelpe forskere og studenter med å modne innovasjonsideer i tidlig fase. De skal også skape møteplasser mellom akademia og næringsliv, og bidra til å styrke samspillet i UiOs innovasjonsøkosystem både internt og eksternt. Vi gleder oss til fortsettelsen!

2022 - valgår

Mot sensommeren vil vi forhåpentligvis ha på plass kandidater til høstens valg på nytt dekanat og helt nytt fakultetsstyre fra 2023. Stine Marie Ulven (IMB), Kåre Inge Birkeland (Klinmed) og Knut Tore Stokke (Helsam) er oppnevnt som medlemmer i fakultetets valgstyre og på vanlig måte er MSU bedt om å peke ut en studentrepresentant. I tillegg vil valgkomiteen, som aktivt skal lete etter kandidater til nytt dekanat, bli nedsatt i mars.

Nominer til Jahreprisen

Helt til sist vil jeg også oppfordre dere til å nominere raust til årets Jahreprisutdeling. Det er lenge siden vi har hatt vinnere ved MED og vi mangler ikke på verdige kandidater. Jeg vil legge til at få kvinner nomineres hvert år, men det er det ingen grunn til. Frist for nominasjon 1. februar.

Godt nytt år!

Av Dekan Ivar Prydz Gladhaug.
Publisert 12. jan. 2022 12:22 - Sist endret 30. jan. 2024 15:46