English version of this page

Sommerhilsen og status 2022

Dekanen oppsummerer vårsemesteret og ønsker alle ansatte og studenter en riktig god sommer.

Kjære ansatte og studenter,Bildet kan inneholde: eldre.

I løpet av dette semesteret har vi endelig kunnet treffes igjen på fysiske møter og forelesninger. Vi er tilbake i normalen, men allikevel slik at det er en ny normal med mer og bedre utnyttelse av digitale muligheter i mange av fakultets aktiviteter. Alt i alt må man kunne si at pandemien, tross alle belastninger for studenter og ansatte, har ført til en rekke endringer som også har positive virkninger for vårt fakultet.

Semesteret startet med ARK-undersøkelsen og vi kunne si oss svært fornøyd med svarprosenten. Fakultetet er nå inne i siste fase av denne runden med ARK i form av oppfølgning og evaluering av resultatene.

Denne våren har det skjedd endringer i ledelsen på fakultetet. Vi er glad for å ha fått Hans Mossin på plass som vår nye direktør. Han har gode forutsetninger for denne stillingen etter å ha lang fartstid både fra stillinger ved UiO sentralt og i rollen som administrasjonssjef ved Klinmed. Vi har også sett visedekan Hilde I. Nebb gå over i ny stilling som innovasjonsdirektør ved vårt nye Veksthus for livsvitenskap. Dette blir "et nytt innovasjonskapittel" for fakultet, som Hilde skrev i sin lederartikkel tidligere i år før hun gikk over i den nye rollen.

Det går nå raskt mot slutten for min periode som dekan. Allerede nå synes det klart at det blir dekanvalgkamp til høsten i det to kandidater har meldt seg. Fortsatt kan forslag til kandidater sendes valgkomiteen via nettskjema innen 15. august 2022 kl. 12.00. Valget er åpent fra 7.9.2022 kl. 08.00 til 14.9.2022 kl 12.00. I tråd med MED-nytts tradisjoner er jeg som sittende dekan blitt intervjuet om dekanrollen som oppspill til dekanskiftet. Noter dere at det blir valgallmøte 5. september kl 14-16 i store auditorium på Rikshospitalet.

Studier

Arbeidet med et pilotprosjekt om en desentral studiemodell for ti medisinstudenter i fire moduler ved Sørlandet sykehus ble avslutter denne uken med vedtak både i vårt fakultetsstyre og i sykehusstyret i Sørlandet sykehus. Det betyr at Universitetet i Oslo til neste år får sin første eksterne campus, i Kristiansand. Vi har lansert en nettside om tilbudet: UiO Campus Sør. Med dette har vi nådd en milepæl og vi er glad for det arbeid som er lagt ned av prosjektgruppen og styringsgruppen og alle andre involverte, både på Sørlandet sykehus og her ved fakultetet.

På førstkommende møte i Universitetsstyret den 21. juni vil vår søknad om ny master i Folkehelsevitenskap og epidemiologi bli behandlet. Spesialisering i epidemiologi er unikt i nasjonal sammenheng. Kandidater med denne spesialiseringen vil blant annet ha kompetanse for stillinger i institusjoner som Folkehelseinstituttet og Kreftregisteret. Kandidater fra spesialiseringen i folkehelsearbeid vil primært være kvalifisert for ledende og operative stillinger i kommunenes tverrsektorielle folkehelsearbeid. Behovet for fagutvikling på feltet er også stort siden det er mye vi ikke vet om utfordringer og tiltak innenfor folkehelsearbeidet, og hva som skal til for å gjøre helse- og omsorgstjenestene mer bærekraftige og folkehelsefremmende.

Gutter i Livsvitenskap og Åpen dag ble avholdt fysisk i år og med godt oppmøte. Dette er to viktige arrangementer rettet mot søkere til våre studieprogram. Gutter i Livsvitenskap er viktig for å gi gutter på videregående skole en egen arena hvor de kan møte rollemodeller innen helseutdanning og livsvitenskap. 

Vårt senter for fremragende utdanning, SHE, er nå to år og er et veletablert senter med 19 forsknings- og utdanningsprosjekter. Senteret har vokst til 20 internasjonale forskere og 10 studenter. SHE har nylig også lansert en rapport om klima og bærekraft i helseutdanningene på Nasjonalt Dekanmøte. Arbeidet ble utført på bestilling fra de fire fakulteter med medisinutdanning, etter oppfordring fra Legens klimaaksjon, og resulterte i konkrete anbefalinger til fakultetene om undervisningstiltak på dette feltet. Denne våren har SHE også arbeidet med blant annet Oslo Medical Corpus, som gir en analytisk og kontekstuell forståelse av begreper i helseutdanning. Interesserte kan notere seg at de arrangerer seminar for studenter og forskere som er interessert i antimikrobial resistens (AMR), tverrfaglighet og One Health 26 august.

Forskning.

En stor nyhet på slutten av semesteret er at Anders Jahres store medisinske pris i år går til Professor Harald Stenmark for hans banebrytende studier av prosesser i cellemembraner og hvordan feilregulering av slike prosesser påvirker utvikling av kreft. Gratulerer så mye med en særs velfortjent tildeling!  

Innen semesteret er omme vil vi ha avviklet 117 disputaser, de siste ni av disse disputerer fra nå og frem til 30. juni. Vi hadde en liten nedgang i antall disputaser i 2021, men det ser nå ut til at vi dette året tar igjen det tapte og vel så det. Vårt fakultet holder således stillingen som det fakultet som har den klart største andelen av UiOs avhandlinger.

Våre forskere fortsetter å markere seg god uttelling i søknadsprosesser for fremragende forskning. Som nevnt i årets nyttårsleder fikk fakultetet hele fire tildelinger i Fellesløftet IV – Stort tverrfaglig forskerprosjekt med tildeling til prosjektlederne Philippe Collas (IMB), Ole Andreassen (Klinmed), Irep Gøzen (NCMM) og Torbjørn Omland (Klinmed). Som også nevnt i nyttårslederen fikk Johanne Jacobsen ved Klinmed ERC Starting Grant for å forske på immunforsvaret. Jan Helge Solbakk ved Helsam har nylig fått tildelt ERC Advanced Grant til prosjektet MORE som starter opp i september.

Yuichi Mori ved Helsam har fått innvilget koordinatorprosjektet OperA - Optimising Colorectal Cancer Prevention Trough Personalised Treatment With Artificial Intelligence. Sammen med 17 partnere vil motta seks millioner euro over fem år. 

Torbjørn Omland har også fått innvilget et nytt KG Jebsen-senter som vil komme mange hjertepasienter til gode. Dette blir det første senter av sitt slag ved Campus Ahus, og det er i seg selv en milepæl.

Siste utlysning i Scientia Fellows er gjennomført og 10 søkere er innstilt. Totalt vil dermed 88 postdoktorer fra hele verden ha fått delfinansiering til postdoc-stillinger ved fakultetet gjennom dette EU-programmet. Om lag halvparten kommer fra Europa, 1/4 fra Asia og de resterende fra Afrika, Nord- og Sør-Amerika samt Russland. Det er 35 nasjonaliteter fordelt på 45% kvinner og 55% menn.

Med tanke på urolighetene i Forskningsrådet og risiko for at det ikke blir FRIPRO-utlysning i det hele tatt i 2023, er det viktig å orientere seg internasjonalt, spesielt mot EU, for alternative finansieringsmuligheter. Vår enhet for eksternfinansiering står klar til å bistå. Jeg minner om at det er viktig å ta kontakt med dem så tidlig som mulig i søknadsprosessen for best å kunne utnytte støtten de kan gi.

Innovasjon

Veksthuset for livsvitenskap, helse og teknologi er et tverrfakultært samarbeid mellom MN-fakultetet og MED. Innovasjonsenheten ble lansert i februar da den åpnet dørene i Forskningsparken. Veksthusets dør er åpen for forskere, studenter, ledere og administrativt ansatte, samt eksisterende og nye eksterne samarbeidspartnere. Veksthuset tilbyr veiledning, såkornmidler og verktøy for å hjelpe forskere og studenter med å modne innovasjonsideer i tidlig fase. Abonner gjerne på nyhetsbrev fra Veksthuset

 

På vegne av fakultetsledelsen takker jeg alle for innsatsen så langt i 2022 og ønsker dere alle en vel fortjent og god sommer!

Med vennlig hilsen, Dekan Ivar P. Gladhaug

Av Dekan Ivar P. Gladhaug
Publisert 17. juni 2022 07:22 - Sist endret 15. okt. 2023 19:59