English version of this page

Grunnforskningen må styrkes

Dekan Hanne Flinstad Harbo gir i hvert nyhetsbrev et innblikk i hva dekanatet er opptatt av og jobber med. Nå er hun opptatt av forskningsfinansiering og ønsker å gjøre oppmerksom på viktigheten av den frie grunnforskningen spesielt.

Kjære kollega,

Dekan Hanne Flinstad Harbo
Dekan Hanne Flinstad Harbo på sitt kontor i Sogn Arena. Foto: Kyrre Vigestad, UiO

En ting som opptar meg og mange andre er finansiering av forskningen, og i disse tider kanskje spesielt forholdene for grunnforskningen.

Ole Petter Ottersen og jeg har skrevet en kronikk i Dagens medisin om dette: Langsiktig grunnforskning er avgjørende ved helsekriser. I kronikken viser vi hvordan suksesshistorien om håndteringen av koronapandemien er basert på flere tiår med langsiktig grunnforskning. Vi vil få frem historien om pandemiens glemte helter, nemlig generasjoner av grunnforskere som gav oss den kunnskapen vi trengte for å håndtere Covid-19.

Norge er det nordiske landet som har investert minst i forskning og utvikling de siste årene, målt som andel av bruttonasjonalprodukt (BNP). Forskere ved Statistisk sentralbyrå skrev nylig om dette i en artikkel i fagbladet Forskningspolitikk: FoU-vekst i hele Norden. Se også saken i Khrono om Norges bunnplassering.

Når neste pandemi rammer, må ikke viruset få det samme forspranget som SARS-CoV-2 fikk for tre år siden. Vi må diskutere hvordan vi kan være bedre forberedt neste gang. Les kronikken vår og del den i sosiale medier, så vi kan nå ut til flest mulig.

Noen oppdateringer

Gratulerer til Grethe Dyb som nå formelt er innsatt som leder for NorDoc som hun skrev om i MED-nytt nr. 6 før påske.

Arbeidet med MEDs rolle i Livsvitenskaps-bygget (LVB) går sin gang. UiO:Livsvitenskap arrangerer et møte 24. mai for ansatte ved UiO og OUS som skal ha tilhold i bygget. På møtet vil dere få praktisk informasjon om hvordan arbeidsplassene i bygget blir lagt opp.

Forskningsrådet har offentliggjort skissefrist for INFRA2023. UiO koordinerer en intern prosess i forkant av forskningsrådets frister. I forbindelse med skissefristen har UiO to frister. Den ene er allerede 5. mai. Fakultetet har derfor sendt bestilling til enhetene ved MED med første frist 3. mai og den andre 7. juni. Tiden er knapp. Interesserte i å søke om midler til ny infrastruktur bes derfor om å ha dialog med sin enhetsledelse om dette.

Jeg til sist vil benytte anledningen til å minne alle om å holde dere oppdatert ved å følge med på mailer som sendes ut fra oss og lese om aktuelle saker i MED-nytt,  som vi sender ut annenhver uke. Bidra også gjerne med tips til saker hos dere og la oss få vite om det er noe dere vil vi skal skrive mer om.

Jeg ønsker dere fine vår-dager!

Vennlig hilsen Hanne

 

Les mer

Av Dekan Hanne Flinstad Harbo
Publisert 19. apr. 2023 15:54 - Sist endret 24. apr. 2023 10:35