English version of this page

Innovasjon: Bistår fakultetets forskere og studenter med idéutvikling i tidlig fase

Gjesteinnlegg: Den interne innovasjonsenheten Veksthuset for verdiskaping skal bidra til en sterkere innovasjonskultur ved UiO slik at mer kunnskap fra forskningen blir tatt i bruk, forteller innovasjonsdirektør og professor Hilde I. Nebb

Hilde i. Nebb
Innovasjonsdirektør og professor Hilde I. Nebb. Foto: UiO

Veksthuset har utviklet en rekke lavterskel-innovasjonstjenester for deg som vil ta forskningen din videre til nye produkter eller tjenester eller ny teknologi. Vi ser at det er stort behov for våre tjenester. Forskere og studenter ved fakultetet kan kontakte Veksthuset for verdiskaping for få hjelp med innovasjonsarbeidet.

Bistår med utvikling av ideer gjennom veiledning og såkornmidler

Veksthuset har fire innovasjonsrådgivere som gir skreddersydd veiledning. Veksthuset gir også opptil 200 000 kroner i såkornmidler der det kan bidra til at forskerne kommer videre med innovasjonsideen sin. 

Innovasjonsrådgiver Beate Rygg Johnsen er hovedkontakt for Medisinsk fakultet. 
I tillegg til å følge opp forskere som kontakter oss, har hun og Veksthusets kommunikasjonsrådgiver møter med institutter, avdelinger og forskningsledere ved fakultetet for å få innspill til behov og utfordringer knyttet til innovasjonsarbeidet og tilpasse oppfølgingen av enkeltenheter deretter.

Når en forsker eller student kontakter Veksthuset, vurderer innovasjonsrådgiverne idéens modenhet og innovasjonsgrad og analyserer og tester ideen opp mot planer og tiltak for å ta ideen videre. De vurderer også om kompetanse i inkubatorer, akseleratorer, klynger, teknologioverføringskontoret Inven2, oppstartsselskaper eller etablerte bedrifter i innovasjonsøkosystemet rundt oss kan være nyttig for prosjektet. I tillegg vurderer de om prosjektet kan dra nytte av såkornmidler fra oss og hva disse midlene eventuelt bør brukes til; om de trenger støtte til å søke ekstern finansiering til modning av idéen videre; hvilke av Veksthusets møteplasser, seminarer og kompetansekurs det er nyttig for den enkelte å delta på og hvorvidt vi bør koble på forskerstøtte ved fakultet og/eller Inven2 som bidrar med sikring av rettigheter og lisensavtaler.

Alle har fått veiledning, mange har fått støtte

I 2022 fikk Veksthuset 85 henvendelser fra forskere og studenter som alle fikk veiledning. Av disse fikk 47 også såkornmidler hvorav 23 fra Det medisinske fakultet. I 2023 hadde vi i første kvartal totalt 53 henvendelser hvorav 37 har fått økonomisk støtte. I 2022 delte Veksthuset ut 3,2 millioner kroner i såkornmidler. Det samme vil vi gjøre i 2023 fordelt på utlysning og løpende tildelinger. Midlene blir blant annet brukt til å vurdere mulig forretningsmodell og muligheten for å sikre immaterielle rettigheter (IPR) og regulatorisk strategi samt kjøp av tjenester, laboratorieforsøk, prekliniske forsøk og søknadsskriving.

Veksthuset har også tatt ansvar for søknadsprosessen rundt UiOs sentrale innovasjonsmidler som har søknadsfrist 31. august

«Resultatene så langt viser at det nytter å drive et internt verdiskapingsarbeid der Universitetet i Oslos studenter og forskere settes i førersetet i samspill med innovasjonsøkosystemet rundt oss for å ta mer kunnskap i bruk.» 

fra innovasjonsdirektørens årsoppsummering 2022

Styrker innovasjonskulturen gjennom møteplasser og kurs

For på styrke innovasjonskulturen på UiO har Veksthuset blant annet etablert møteplassen innovation hangout for akademi og næringsliv. Gjennom inspirasjonsinnlegg og rollemodellinnlegg får forskere og studenter sett hvordan andre har lykkes med eget innovasjonsarbeid i eller utenfor akademia og/eller deltatt i samarbeid mellom akademia og industri. I tillegg får de mulighet til å bygge nettverk med bedrifter og få innsikt i hvordan industrien jobber.

Veksthuset driver Helseinnovatørskolen på vegne av UiO i samarbeid med Karolinska Institutet, NTNU og Københavns universitet. Skolen er fullfinansiert av Novo Nordisk Fonden. Her får unge forskere verktøy og innsikt i hvordan innovasjon kan komme pasienter, helsetjeneste og samfunnet vårt til gode. Skolen har også utviklet et eget kurs for professorer og ledere.

Veksthuset utvikler nå en rekke kurs for forskere, spesielt PhD-kandidater og postdoktorer, basert på hva innovasjonsrådgiverne har sett det er behov for av økt kompetanse. Tema kan for eksempel være immaterielle rettigheter (IPR) og kunnskapsoverføring mellom akademia og næringsliv. Disse kursene vil bli lansert fortløpende i løpet av høsten.

I september arrangerer vi UiOs innovasjonskonferanse Science Impact 2023 i samarbeid med en rekke eksterne og interne aktører.

Har flere tilbud for studenter

For å styrke kunnskapen om innovasjon har vi også en rekke tilbud for studenter. Veksthuset støtter et internship-program som drives av Studentforeningen for medisinsk innovasjon og Studentforeningen for farmasøytisk innovasjon. Her får studenter tilbud om sommerjobb i bedrifter der de får innsikt i hvordan bedrifter jobber og kan tilegne seg nye ferdigheter. Tilbudet er svært populært, og i 2023 fikk 29 studenter tilbud om sommerjobb i 18 bedrifter. Veksthuset dekker halve lønnen for de 18 som får jobb i små og mellomstore bedrifter. 

Studenter har også tilgang til laboratorieplass finansiert av Veksthuset i ShareLab i Forskningsparken. Der lærer de seg metoder og ferdigheter som etterspørres av næringslivet.

Kontakt oss og bruk oss!

Er du forsker eller student ved Det medisinske fakultet med en innovasjonsidé du ønsker å jobbe videre med? 

Hold deg oppdatert ved å abonnere på Veksthusets månedlige nyhetsbrev på norsk eller engelsk.

Av Innovasjonsdirektør og professor Hilde I. Nebb
Publisert 14. juni 2023 22:26 - Sist endret 20. juni 2023 15:20