English version of this page

MED-nytt, nr 1 – 2022

MED-nytt.

Leder: Godt nytt år!Dekan Ivar P. Gladhaug

Velkommen tilbake til et nytt år etter en velfortjent jule- og nyttårsferie. ARK-undersøkelsen og vår siste Scientia Fellows-utlysning er blant det første som møter oss av oppgaver og muligheter i det nye året.

2022 er dekanatets siste år! Få med deg noen av årets første gode nyheter og mer om året som kommer innen studier, forskning, innovasjon og om status for koronasituasjonen.
Les hele lederen.
 

100 mill til forskning ved MED i Fellesløftet IV

Norsk forskningsråd tildeler Philippe Collas, Irep Gözen, Torbjørn Omland og Ole Andreassen støtte til sine store tverrfaglige forskningsprosjekter innen livsvitenskap. Les mer.

Fire forskere ved MED fikk penger fra Fellesløftet IV

 

 

 

De ser cellenes innerste hemmeligheter

Tenk deg at du zoomer inn flere millioner ganger i kroppen din, til det innerste i cellene. En unik gruppe ved UiO hjelper forskere over hele verden å bevise teoriene sine. Les mer.

Får 15 millioner til å forske på immunforsvaret

Forsker Johanne Jacobsen (IMB) får 15 millioner kroner i ERC Starting Grant fra Det europeiske forskningsrådet. Hun forsker på hvordan vi kan manipulere prosesser i immunforsvaret så vi blant annet får antistoffer som jobber bredere mot covid-19. Les hele saken på instituttets nettsider.

Bli vert for en Scientia Fellow

73 postdoktorer har startet i Scientia Fellows II-programmet, hvorav 35 i løpet av 2021. Frem til 19. januar har du mulighet til å søke om å bli vert. Les hele saken og søk i dag.

Studier

Studiestart for medisinstudenter v22 og nytt semester. 

Bildet kan inneholde: snø, svart, verden, himmel, fryser.
Foto: Trude Hamnes, UiO

De nye medisinstudentene begynte semesteret allerede i uke 1. – Studiestart har gått svært bra tross kjedelige omstendigheter, sier faddersjef Vetle André Wenger. Min opplevelse er at de aller fleste studenter har blitt kjent tross mye digitalt opplegg. Oppmøtet har stort sett vært bra med rundt 120 nye studenter. Jeg ønsker de nye studentene velkommen og masse lykke til med studiestart, sier han.

Studiedekan Elin Olaug Rossvold er meget fornøyd med innsatsen fra Wenger og resten av faddergruppen. – Det er flott at de har fått til et så godt og sosialt opplegg for å inkludere og inspirere de nye studentene til tross pandemibegrensinger.

Søknad om å bli merittert underviser

Meritteringsordningen skal fremme utdanningskvaliteten ved UiO. Alle fast vitenskapelig ansatte med hovedstilling ved UiO kan søke. Frist: 15. mars.

Informasjon til ansatte

  • smittevernutstyrMED: Vi ber ansatte og studenter om å holde seg oppdatert på informasjon fra fakultetet på vår side for informasjon om koronavirusutbrudd.
  • UiO: Overføring av ferie fra fjor. Hvis du ikke har avviklet all din ferie i 2021, må du søke om overføring innen 31. januar.

  • UiO:Livsvitenskap: Søk om sommerprosjekt for studenter. 40 sommerprosjekter for studenter mellom april og september 2022 vil kunne få støtte. Studenter som er tatt opp på et bachelor-, master- eller relevant profesjonsstudium ved Universitetet i Oslo, kan søke. Påmeldingen åpner torsdag 13. januar kl. 08:00.

  • Helsamdagen avlyst. 21. januar skulle Helsam feire 10 år som institutt. Grunnet koronasituasjonen er jubileet avlyst, både seminaret og festen som var planlagt.

  • Gikk du glipp av Per Fugelli-forelesningen 2021: Den avkoloniserende kraften i planetens helse? Du kan nå se og lese en utskrift av hele seminaret – et åpent foredrag av Renzo R. Guinto.

  • Khrono: UiO-notat: DFØ-systemet omtales som IT-skandale. Problemene med det nye økonomisystemet fra DFØ er så store at ledere og ansatte ved Universitetet i Oslo omtaler prosjektet som en IT-skandale.

  • Arbeidsmiljøundersøkelsen (ARK) på MED. På nyåret 2022 skal hele fakultetet gjennomføre universitets- og høyskolesektorens arbeidsmiljø- og arbeidsklimaundersøkelse (ARK). Her får du vite det du trenger å vite om ARK.

  • prismynt

    Jahreprisen: Nå er det tid for å sende inn nominasjoner til neste års Jahrepriser som tildeles i Norden for fremragende medisinsk forskning og resultater. Det er to priser: Anders Jahre medisinske pris og Anders Jahre pris for yngre medisinske forskere under 40 år. Alle medisinske professorer i de nordiske land inviteres til å sende inn forslag på kandidater. 
    Les mer: Frist for nominasjon 1. februar.

  • OD-fakultetet: De som har mistet luktesansen etter covid-19-sykdom, står i kø for å få hjelp. Fortvilte pasienter som ikke kan lukte babyen sin, eller synes sjampo lukter kloakk, står i kø for å få hjelp av lukte- og smaksspesialist Preet Bano Singh ved UiO.

  • UiO: Første utdeling i Horisont Europa: Over halvparten til UiO. Den aller første tildelingen fra Det europeiske forskningsrådet i Horisont Europa er klar. Fem av landets ni tildelinger går til Universitetet i Oslo. Les også mer i Uniforum.

  • UiO: Nye rekorder for Store norske leksikon. Store norske leksikons vekst fortsetter, og forskere fra Universitetet i Oslo står bak 20,5 millioner leste artikler i 2021!

  • Rektorbloggen: Studentene må ivaretas godt og 5 nye ERC når Horisont Europa starter opp.
  • UB: Velkommen til biblioteket! Hvordan låner jeg, når er det åpent, har dere kopimaskin, og hvordan får jeg fri tilgang til pensum? Her er svarene på alt du visste eller ikke visste at du lurte på.
  • Uniforum: – Tiden er moden for en diskusjon om norskkrav for universitetsstyremedlemmer

Ledelsens møter

Frister

  • Se alle viktige frister for søknader om forskningsmidler i Funding opportunities.

    • Horizon Europe - Health cluster calls. Deadline 1 February

    • Collaborative Projects within Global Health Deadline 9 February
    • Collaborative Projects within Anti-Microbial Resistance in a One Health perspective Deadline 9 February
    • ERA PerMed: Multidisciplinary research projects on personalized medicine Deadline 17 February
    • Throne-Holst grants - human nutrition and related sciences. The foundation awards approximately 1-2 million SEK to researchers annually. The next deadline is 1 March
    • MEDERC Consolidator Grant The European Research Council (ERC) has announced the deadline for the 2022 Consolidator Grant. Deadline: 17 March.
    • UiO: Hvem fortjener HMS-prisen? HMS-prisen tildeles årlig en person eller gruppe ved UiO som har gjort en markant innsats for arbeidsmiljøet ved sin enhet eller UiO som helhet. Kjenner du noen som fortjener prisen? Send ditt forslag innen 15. februar.
  • Prisutlysninger: Følg med i årshjulet for prisutlysninger. Her finner du nå:

    • Monrad-Krohns legat til fremme av neurologisk forskning – Frist 15. januar

    • Anders Jahres medisinske priser – Frist 1. februar

    • King Faisal International Prize for Medicine for the Year 2022 – Frist 31. mars

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs.
Oppdatert oversikt: Kommende disputaser

  • Bibliotekets prosjektoppgaveklinikk for medisinstudenter i januar.

  • NFR 18. januar: Webinar om COVID-19-forskning: Research in the wake of the pandemic

  • 25. januar Welcome to a course in the statistical package Stata. The course is aimed at PhD. candidates, Post Doctors and Researchers in Medical Statistics and Epidemiology in general.

  • NFR: Helseinnovasjonskonferansen 2022. 2.- 3. februar,11.30 - 13.00.

  • 16.-17. mars 2022. Helsetjenesteforskningskonferansen 2022 i Tromsø. Konferansen er nå åpen for deltakerpåmelding og for innsending av abstracts - deadline er 15. januar 2022.

Aktuelt om forskning

Du kan også følge med på MED-fakultetet på facebook, twitter, Linkedin og Instagram.

Medisinbloggen: Vi vil hjelpe immunforsvaret med å oppdage kreftceller av Jason Bruce Matthews. Det finnes faktisk et protein som hjelper kreftceller med å gjemme seg for immunceller. Det vil vi ha en slutt på.

 

Medisinbloggen: Kan vi vaksinere oss ut av koronapandemien? av Gunnveig Grødeland Nok en gang preges vinteren av smittevern, forbud og begrensninger. For et år siden ventet vi på vaksinene. Vaksinene kom, og de fleste er nå vaksinert. Så kom omikron. Hva nå?

 

Nettavisen:  – Mange unge opplever ikke rusen som et problem – men tvert om LØSNINGEN på problemet av Marte Nordahl. Professor og leder Thomas Clausen ved SERAF, bekrefter at for ungdom som utvikler rusavhengighet uten å få behandling ikke gjennomfører studier og dropper ut sosiale aktiviteter med venner.

 

PsykopoddenHør professor i psykiatri Theresa Wilberg fortelle om forsvarsmekanismer i ny episode av #psykopodden. Dette er prosesser vi bruker for å holde uønskete forestillinger, tanker og forestillinger borte fra bevisstheten. Vi bruker alle ulike forsvarsmekanismer i ulike situasjoner og i ulike livsfaser.

 

Medisinbloggen: Hjerterytmen er livets rytme - alltid i forandring av Mathis Korseberg Stokke. Hjertet er som en lydhør rytmeseksjon i et improviserende jazzband, det reagerer hele tiden på impulser fra resten av kroppen. Men hvordan?

 

Helsam: Hjelpeapparatet er ikke godt nok rustet for å ivareta torturutsatte av Thea Cecilie Engelsen. Titusenvis av mennesker med fluktbakgrunn i Norge kan ha vært utsatt for tortur. Et fragmentert rehabiliteringstilbud gjør belastningen på enkeltpersoner i hjelpeapparatet stor.

 

Klinmed: Ny metode for behandling av Alzheimers sykdom av Elin Martine Doeland og Thomas Olafsen. Kunstig intelligens og cellenes eget rensesystem er nøklene bak den nye medisinen. Prosjektet er ledet av Evandro F. Fang.

 

 

MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet ved å avregistere deg her. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her. Følg også med på nyheter fra MED på facebook, twitter, linkedin og instagram

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 12. jan. 2022 16:01 - Sist endret 9. okt. 2023 15:46