English version of this page

MED-nytt, nr 20 – 2022

Les forskningsdekanens leder med oppsummering av fireårsperioden. Stem på din kandidat til fakultetsstyrevalget.

MED-nytt.

Bildet kan inneholde: briller, dagtid, smil, synsomsorg, menneskelig.Leder: 
Jens Petter Berg heier på MED

Les forskningsdekan Jens Petter Bergs oppsummering av sin fireårsperiode som forskningsdekan. Mye spennende har skjedd disse årene som har gjort ham både imponert og stolt.

Les hele lederartikkelen.

 

Benth, Andreassen, Mollnes og Hofman på topplistenMED brilierer på topplisten for 2021

Ifølge Forskerforums toppliste topper statistiker ved Klinmed og Campus Ahus Jurate Saltyte Benth i 2021 listen over kvinner i Norge som publiserer mest med en 17. plass totalt av alle forskere. Klinmed har to av de ti mest publiserende forskerne på listen: Ole Andreassen var best av UiOs forskere med sin femteplass, Tom Eirik Mollnes på åttende plass. Helsam fikk også med en forsker på listen. Børg Morten Hofmann er den tiende mest publiserende forskeren i Norge.
Les mer og se hele listen i Forskerforum.

 

Ærespris til Siri RostoftSiri Rostoft

Hun får prisen for sitt arbeid med å forbedre behandlingen av eldre pasienter med kreft, og for å være en pioner innen fagfeltet geriatrisk onkologi. Les hele saken.

 

Bidrag til ny WHO-rapport om helsekompetanse

Astrid Klopstad Wahl, professor ved Avdeling for tverrfaglig helsevitenskap ved Universitetet i Oslo, har gitt ekspertuttalelse på ny WHO-rapport om helsekompetanse, og får annerkjennelse i rapporten. Les hele saken.

Studier

Medisinstudentene kan ta to studieår i Innlandetmedisinstudenter

For å kunne utdanne flere leger, satser Universitetet i Oslo (UiO) på å opprette en ny campus knyttet til Sykehuset Innlandet. Planen er å sende 20 studenter i året til den nye campusen i Innlandet, med oppstart  våren 2025. Ti vil dra dit på våren og ti nye høsten samme år. Fakultetet tar opp studenter to ganger i året. Les hele artikkelen.

Tigist AlemuMedisinstudent vant pris for best vitenskapelig innlegg

Tigist Alemu, sisteårsstudent ved vår profesjonsutdanning, har vunnet prisen for "Beste vitenskapelige innlegg av lege under utdanning" som gis av Norsk urologisk forening og som ble delt ut på Kirurgisk høstmøte nylig. I forbindelse praksishospitering under utdannelsen har hun både forsket og arbeidet ved urologisk avdeling ved OUS Aker sykehus. Les mer i dette innlegget fra OUS. Fakultetsledelsen gratulerer!

Støtte til nyskapende forskereforskere

Forskere ved UiO som har identifisert et behov i samfunnet de ønsker å finne en løsning på, eller har et forskningsresultat med verdi for fellesskapet, kan søke om støtte til utvikling av idé og konsept. De som har kommet litt lenger i prosessen, kan søke om støtte til test- og videreutvikling av sine innovasjonsprosjekter.18 prosjekter ved UiO har i år fått midler fra rektoratet til utvikling av samfunnsnyttige løsninger. Ti av prosjektene som støttes hører hjemme ved MED-fakultetet. Fire av våre prosjekter fikk såkornsmidler og seks prosjekter fikk innovasjonsmidler. Fakultetsledelsen gratulerer!

Les mer og se hvem som har fått støtte her.

Informasjon til ansatte

Ledelsens møter

Lederforum 15. november. Kurs i personvern - Kronetillegg - HELP og Sustainit - Studiesaker - Forskningssaker - Nytt fra instituttene

Protokoll fra forrige Fakultetsstyremøte 8. november

Møter i Universitetsstyret i 2022. Sist møte 18. oktober. Førstkommende møte 6. desember. Møtene streames og er åpne for alle som vil følge med.

Frister

  • Se alle viktige frister for søknader om forskningsmidler i Funding opportunities.

  • Prisutlysninger: Følg med i årshjulet for prisutlysninger som oppdateres løpende.

    • Monrad-Krohns legat til fremme av neurologisk forskning. Frist: 15. januar.

    • Utdanningskvalitetsprisen for 2023. Nominer din kandidat innen 13. januar.

    • STK pris 2022. Frist 31. desember.

  • Helselederprisen 2023 deles ut på lederkonferansens første dag av Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgsminister og NSHs styreleder Anders Frafjord. Nominer din kandidat i dag.

  • Frist for innlevering av søknad om bedømmelse av ph.d.-avhandlinger før juleferien: Søknad om bedømmelse (avhandling og komiteforslag) må være levert innen 11. november for at komiteen skal bli oppnevnt før juleferien. Søknaden må være komplett. Det vil ikke være anledning til å levere bare komitéforslag før fristen og ettersende avhandlingen etter fristen, eller vice versa." Se oversikt over tidsfrister for ph.d..

  • CRIStin: Frist for å melde inn tidsskrifter, forlag og bokserier på nivå 1 til Kanalregisteret er 30. november.
    NB: I 2021 ble det lansert et nytt nivå, nivå X. Nivå X er et nytt nivå for tvilsomme tidsskrifter og bokforlag, hvor det er usikkerhet om kvaliteten på redaksjonelle rutiner. Les mer om nivå X her.

  • UiO:Livsvitenskap: Vitenskapelig ansatte, postdoktorer og doktorgradsstudenter innen livsvitenskap ved Universitetet i Oslo kan søke om støtte for å styrke samarbeidet med internasjonale forskningsmiljø. Søknadsfrist: 1. desember.

  • UiO:Livsvitenskap: Vitenskapelig ansatte og studenter ved Universitetet i Oslo kan søke UiO:Livsvitenskap om støtte til konferanser og andre åpne arrangementer. Kan få inntil kr. 50 000 og 50 prosent av totalbeløpet.  Søknadsfrist: 1. desember.

  • ERC Consolidator Grant: The European Research Council (ERC) has announced the deadline for the 2023 Consolidator Grant. Deadline 2 February 2023.

  • UiO:Livsvitenskap: Søk om opptak til innovasjonsprogrammet SPARK Norway Har du en idé innen livsvitenskap som kan løse utfordringer knyttet til menneskers eller dyrs helse? Søk om opptak til UiO:Livsvitenskaps innovasjonsprogram SPARK Norway for å videreutvikle ideen til ny teknologi, behandling eller tjenester. Frist: 10. november

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også kurs fra USIT.
Oppdatert oversikt: Kommende disputaser

Aktuelt om forskning

Du kan også følge med på MED-fakultetet på facebook, twitter, Linkedin og Instagram.

 

brød

Medisinbloggen: Kan grovbrød gjøre deg lykkeligere? av Camilla Myrdal

Et kosthold rikt på fiber gir en rekke velkjente helseeffekter. Nå ser det ut til at fiber også kan forebygge depresjon.

 

Bildet kan inneholde: laboratorium, forsker, sikkerhetshanske, undersøkelser, kjemi.IMB: Et protein kan trolig minske skadene etter hjerneslag av Cecilie Bakken Høstmark

Får du hjerneslag, kan proteinet FSAP muligens gjøre at du unngår lammelser og problemer med å snakke. 

 

illustrasjon genetikkApollon: Genforskningen endrer fremtidens medisin av Yngve Vogt. Medisinsk genetikk blir stadig viktigere for å kunne oppdage og behandle alvorlige sykdommer. For å komme i mål trenger medisinerne drahjelp av både molekylærbiologer, bioinformatikere og matematikere.

 

Vessela Kristensen
Apollon: Nye genberegninger avslører faren for kreft av Yngve Vogt

Sannsynligheten for at du får kreft, øker hvis du har bestemte kombinasjoner av flere tusen genvarianter.

 

Norment forskereApollon: Stor genetisk likhet mellom ulike psykiske lidelser av Yngve Vogt.

Psykiske lidelser kan skyldes en kombinasjon av mange tusen genvarianter. Den genetiske overlappingen mellom de ulike lidelsene er svært stor.

 

Jukka CoranderApollon: Fremtidens vaksine mot livsfarlige og resistente bakterier, av Yngve Vogt. 

Ved å studere alle genene i en bakterieart og hvordan de endrer seg over tid, er det mulig å lage bedre vaksiner mot livsfarlige bakteriesykdommer.

 

Emma Maria Haapa|niemiApollon: Fikser sjeldne sykdommer ved å klippe og lime sammen gener, av Yngve Vogt.

I fremtiden kan legene bruke genredigering til å behandle pasienter med arvelige immunsviktsykdommer.

 

 

MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet ved å avregistere deg her. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her. Følg også med på nyheter fra MED på facebook, twitter, linkedin og instagram

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 18. nov. 2022 11:57 - Sist endret 1. aug. 2023 10:58