MED-nytt, nr 9 – 2022

MED-nytt.

Leder: Forskerutdanningen ved MED

Jens Petter Berg
Prodekan for forskning og innovasjon, Jens Petter Berg

Forskningsdekan Jens Petter Berg gir oss en oppdatering om Forskerutdanningen ved fakultetet akkurat nå.

MED-fakultet utdanner og kvalifiserer høykompetent vitenskapelig personell til viktige stillinger i og utenfor akademia. Kunnskap og kompetanse erverves gjennom veiledning, samarbeid og selvstendig prosjektarbeid i forskergruppen. I tillegg tilbyr fakultetet ulike obligatoriske og valgfrie emner (kurs) for å styrke og støtte opp under forskerutdanningen. I denne lederen vil jeg gjerne presentere for deg ulike områder av forskerutdanningen som fakultetet er spesielt opptatt av nå, innleder forskningsdekanen.

Få med deg spennende muligheter og frister! Les hele lederartikkelen.

Social@MolMed og X-DEP

Rao Shreyas, Hanna Chan og Pawel Borowicz
Shreyas, Hanna og Pawel vil ha deg med!

Har du savnet å være sosial i koronatiden? Hvor godt kjenner du forskere fra andre enheter på UiO? Ildsjelene bak social@Molmed (En sosial gruppe for alle ansatte ved IMB) og X-DEP vet råd. Følg X-Dep på Facebook for å bli oppdatert. X-Dep er et tverrfaglig sosialt forum for ph.d.-kandidater, postdoktorer og alle som søker sosial interaksjon, hvor Social@MolMed har forent seg med sosiale fora ved flere avdelinger (medisin, farmasi, biologi, kjemi, fysikk og matematikk) for å skape en felles sosial plattform.Tips kollegaer i egen gruppe og samarbeidende grupper. Bli med på neste arrangement "Social pill at Farmacy" fredag 20. mai. Les hele saken og engasjer deg/ bli med!. Se også mer info om arrangementet under.

Jan Helge SolbakkSøker svar i kunsten på medisinsk etiske dilemmaer

Hva gjør du i situasjoner der den moralske ligningen ikke går opp? Med prestisjemidler fra EU vil Jan Helge Solbakk, professor i medisinsk etikk, svare på dette. Les hele saken på Helsams nettsider.

Les også: UiOTre UiO-forskere mottar prestisjefylte EU-midler

Rekruttere en utenlandsk postdoktorRune forklarer

Kjenner du til en talentfull postdoktor som kan tenke seg å flytte til Oslo og bli del av din gruppe? Da bør du tipse dem om EU programmet MSCA postdoktoral fellowships og fakultetets søknadsstøtte. Les hele saken.

Vil finne et molekyl som kan bremse utTanima Sengupta på labenviklingen av Parkinsons sykdom

Forsker Tanima Sengupta leder et av de nye lagene som er tatt opp i UiOs innovasjonsprogram SPARK Norway. Nå oppfordrer hun andre forskere som er interessert i innovasjon til å søke på programmet. Les hele saken

Arnoldo Frigessi valgt til fellow i IMSArnoldo Frigessi

Den vitenskapelige organisasjonen Institute of Mathematical Statistics (IMS) hedrer Arnoldo Frigessi for arbeidet med Bayesiansk metodikk. Han utnevnes nå til fellow. Les hele saken.
 

Studier

Bildet kan inneholde: hånd, bord, jakke, engineering, begivenhet.Søkertall for medisin og helseutdanning tilbake som før pandemien

Over hele landet søker færre seg til høyere utdanning i år. Men på UiO er ikke nedgangen like stor, inkludert grunnstudiene medisin, klinisk ernæring og helseledelse. Les hele saken

UiO: Søkertallene 2022: Universitetet i Oslo svært populært blant søkerne

UiO: Studentene vil gjøre utveksling til hovedregel

Om de får viljen sin vil mange snart måtte aktivt melde seg av utveksling. Men det forsikres at ingen skal bli sendt mot sin vilje.

 

Informasjon til ansatte

  • Valg på MED-fakultetet:
    Dekanvalg og valg av nye representanter til fakultetsstyret i alle valgkretser.

    • Valgstyret for perioden 2022 - 2025 er nå også oppdatert bortsett fra studentrepresentanten som skal oppnevnes av MSU.

    • Valgkomiteen for dekanvalget 2022. Valgkomiteens oppgave til dekanvalget er å sørge for at det finnes aktuelle kandidater, og at de presenteres på en måte som gir velgerne et godt grunnlag for å vurdere deres kvalifikasjoner for rollen.

    • Fristen for å foreslå kandidater til dekanvalget utløper mandag 15. august klokken 12. Kandidater skal foreslås via Nettskjema: Les mer om dekanvalget 2022.

  • Valg på UiO: Valg av representant for de midlertidig vitenskapelig ansatte til Universitetsstyret
    Valgperioden for universitetsstyrets representanter for gruppen midlertidig vitenskapelig ansatte er ett år. Det skal nå avholdes valg for denne gruppen for tidsrommet 1. august 2022 til 31. juli 2023. Valget foregår elektronisk fra mandag 23. mai kl. 08:00 til fredag 27. mai kl. 23:59. Her finner du mer informasjon om valget
    Se også: Uniforum: Disse fem vil inn i UiO-styret

  • UiOs Sommeraktivitetsdag torsdag 16. juni 2022. – Et årlig tilbud til alle ansatte ved Universitetet i Oslo og arrangeres av Bedriftsidrettslaget ved Universitetet i Oslo. Deltakelse på denne dagen må skje etter avtale med nærmeste leder. All aktivitet denne dagen må registreres i nettskjema for påmelding.

  • Krigen i Ukraina

  • IMB: Er du gravid i første trimester? Eller kjenner du noen som er gravide og som vil delta i studie om kosthold i svangerskapet. Vi søker deltakere til en studie der vi skal undersøke kostholdet til gravide med utgangspunkt i kostholdsrådene for gravide. Bli med!

  • Klinmeds årsrapport for 2021
    Instituttledelsen satte i gang prosjekt «Årsrapport for Klinmed» allerede det første året de tiltrådte. De ble så imponerte og oppriktig stolte av Klinmed, at de ville vise frem instituttet til både omverden og til våre egne ansatte i form av en årlig ‘skryterapport’. Les nestleder Shuo-Wang Qiao sin leder her. Årets rapport er den tredje i rekken og byr igjen på et utvalg av all den aktivitet som bidrar til å løse instituttets samfunnsoppdrag. Her finner du årsrapporten i enkeltsidig og dobbeltsidig format.

  • Bildet kan inneholde: smil, vindu, blomst, lykkelig, tilpasning.The Centre for Global Health (CGH) has welcomed Marcelline Budza who is visiting Oslo to receive her 2020 Human Rights Award from the University of Oslo (UiO). Read more about her visit.

  • Transkribering inne i Microsoft Teams
    USIT har nå skrudd på funksjonalitet for transkribering inne i Microsoft Teams. Dette betyr at en videosamtale kan få teksting i sanntid på en rekke språk. Microsoft sin transkribering er for tiden regnet som en av de bedre på norsk. Etter at samtalen er over kan man hente ut transkriptet og videoen for videre bruk.
    Her finner du veiledning på norsk. Her finner du veiledning på engelsk.

  • Uniforum: Innsyn i «personlig egnethet» splitter åpenhetsutvalget. Utvalget som har vurdert åpenhet og innsyn i tilsettingssaker på UiO går enstemmig inn for endringer. Mindretallet skulle likevel helst ha gått lengre. 

  • Rektorbloggen: The dangers of research giving way av Åse Gornitzka og Svein Stølen. Developing the Covid-19 vaccines that now protect us, was an endeavour embarked upon well before society went into its first lockdown. This highlights the importance of basic long-term research, but we see that such research is under threat.
  • UniforumMedisinprofessorar meiner forsking får for liten plass i nytt gigantsjukehus i Oslo. Berre ein brøkdel av areala i dei framtidige nybygga til Oslo universitetssykehus på Gaustad og Aker skal øyremerkast forsking. Det er altfor lite, uttrykte UiO-professorane Annetine Staff og Karen C. Lødrup Carlsen i ein debatt i går. Forskingsdirektøren ved OUS var ikkje einig.
  • UiO: Idéprisen 2022 - søknadsfrist 11. mai. Inven2 er i gang med å høste inn ideer til årets idékonkurranse. Vinneren får hele 250.000 kroner, i tillegg til rådgivning og hjelp til å ta idéen videre ut i markedet

Ledelsens møter

Lederforum 26. april 2022: UiO:IT - Persontilpasset medisin - Klimarapport - Budsjettseminar 2022 - Studiesaker - Forskningssaker - Nytt fra instituttene

Sakskart til Fakultetsstyremøte 3. mai.

Frister

  • Se alle viktige frister for søknader om forskningsmidler i Funding opportunities.

  • Prisutlysninger: Husk å nominere! Følg med i årshjulet for prisutlysninger:

    • The Inter Circle U. Prize (ICUP) (10. mai)

    • Idéprisen fra Inven2 2022 (11. mai) 
      Inven2 skal nå i gang med den årlige idékonkurransen for ansatte ved Universitetet i Oslo og i helseforetakene i Helse Sør-Øst. Hovedpremien er på 250.000 kroner.

    • Prince Mahidol Award (Forskning som bidrar til et bedre samfunn.) (30. mai)

  • Diverse såkornmidler for forskningsprosjekter med studenter: Great opportunity to bring Circle U. staff and students together to work on joint projects! - Circle U. (Frist 6. mai).
  • Veksthuset for livsvitenskap: To ledige stillinger
  • Intern kunngjøring av stillinger som vitenskapsombud ved UiO - frist 22. mai
    UiO søker etter to vitenskapsombud, et innenfor Humsam- området og et innenfor Mednat- området. Vitenskapsombudet ansettes for tre år. Søknad med CV og vedlegg sendes på mail til Silje Andresen Norum: s.a.norum@admin.uio.no. Spørsmål om stillingene kan rettes til leder av forskningsetisk utvalg ved UiO, Bjørn Torgrim Ramberg: b.t.ramberg@csmn.uio.no. Her kan du lese mer om vitenskapsombud ved UiO.
  • Veksthuset for livsvitenskap: Utlysning: Såkornmidler for innovative forskere. Er du en forsker innen livsvitenskap, helse eller teknologi? Har du en innovativ idé til et produkt, en tjeneste eller en teknologi, men trenger hjelp til å videreutvikle den? Veksthuset for livsvitenskap kan hjelpe deg videre. Sjekk vår utlysning av såkornmidler. Vi vil støtte opptil 35 prosjekter. Søknadsfrist: 24. mai.

  • Veksthuset for livsvitenskap: Utlysning: Tilskudd til innovative studenter Tips studenter du har ansvar for eller kjenner til innen livsvitenskap, helse eller teknologi: Kjenner du studenter med en innovativ idé til et produkt, en tjeneste eller en teknologi som kunne trenge hjelp til å videreutvikle den? Veksthuset for livsvitenskap kan hjelpe. Sjekk vår utlysning for studenter. Vi vil støtte opptil 20 prosjekter. Søknadsfrist: 24. mai.
  • UiO:Livsvitenskap: Søk midler til arrangementsstøtte.
    Vitenskapelig ansatte og studenter ved UiO kan søke. Arrangementene må være åpne. Kan få inntil 50000 og max 50 % av totalbeløpet.  Søknadsfrist: 1. juni.
  • UiO:Life Science: Apply for internationalization support. Deadline 1 June
    Academic employees, post docs and PhD students at UiO within the life sciences can apply for support to strengthen the collaboration with international research environments. 
  • ERC Starting Grant: The European Research Council (ERC) will soon launch the 2023 Starting Grant call. Deadline 25 October 2023.

    ERC Consolidator Grant: The European Research Council (ERC) has announced the deadline for the 2023 Consolidator Grant. Deadline 2 February 2023.

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også kurs fra USIT.
Oppdatert oversikt: Kommende disputaser

  • Illustrasjon innovation hangoutsThe Life Sciende Groth House
    #2 innovation Hangout on June 9 Welcome to the second Life Science Growth House innovation hangout – a new meeting place for academia and industry. This hangout is a collaboration with the Association of the Pharmaceutical Industry in Norway (LMI). Topic: Tomorrow’s medicine – advanced therapies, cell therapy, precision medicine and nuclear medicine.

  • Professor Ajana5. mai SHEtalks: Self-tracking as personal science
    12:00–13:00, Zoom and at SHEs office. In this talk, London Professor Btihaj Ajana revisit the Quantified Self movement, a community of practice concerned with the use and development of self-tracking tools for the purpose of self-improvement and health management.
     

  • 1bærekraft1. mai – Manglende moderasjon – en ny trussel mot folkehelsen? Fraværet av bærekraft-tenkning har ført til at utnyttelsen av naturressurser er blitt vår tids største trussel mot folkehelsen.
    Les mer om arrangementet og bli med.

     

  • X-DEP Social pill at Farmacy poster20. mai X-DEP presents: Social Pill at Pharmacy. Meld deg på nå! Kom og bli med på en spillekveld og bli kjent med andre ph.d.-studenter, postdoktorer, forskere og andre ansatte fra ulike fakulteter ved UiO!

    Når: Fredag 20. mai, kl 18.00

    Hvor: Grupperom 54/55, kjelleren i farmasibygget, inngang gjennom gårdsromet til Farmasibygget (Sem Sælands vei 3, 0371 Oslo). 
    PhD-studenter og postdoktorer fra ulike fakulteter deltar, En fantastisk mulighet til å bli kjent med folk utenfor ditt vanlige arbeidsmiljø. Vi serverer snacks, men tar med egen drikke. Etter arrangementet drar vi sentrum til Raadhuset Bar!

  • 20. mai – Presisjonsmedisin i kliniske studier - muligheter og utfordringer 
    Den 20. mai markeres den internasjonale dagen for kliniske studier. Årets nasjonale markering arrangeres på Ahus i samarbeid med NorCRIN. Arrangementet er åpent for alle. Les mer og bli med

  • 23 - 24. mai. Best Practices on NRIS ClustersThe focus will be on different aspects related to the everyday usage of HPC facilities in order to facilitate an valuable and productive framework to develop your research. Read moreRegistration is closed.

  • 24. og 25. mai – Masterclass for søkere til EU-programmet MSCA postdoctoral fellowship. Det medisinske fakultet ønsker flere søknader til EU-programmet MSCA postdoctoral fellowships. Bli med på masterclass på Zoom for å få den beste søknaden: Les mer om arrangementet for søkere til EU-programmet og registrer deg her.

  • 25. mai SPARK Norway Educational Forum. SPARK Norway Educational Forum er månedlige åpne møter organisert av UiO Livsvitenskap og SPARK Norway.

  • Bildet kan inneholde: prøverør, produkt, forsker, laboratorium, frakk.1. juni 16:30–18:30, Litteraturhuset.
    Kreft og persontilpasset behandling.
    Kosthold, celleterapi, genetikk og immunterapi.
    Her er nyeste nytt i moderne kreftforskning.
     

  • 1. juni – 10-årsjubileum CHARM. I anledning CHARM sitt 10-årsjubileum inviterer CHARM til seminar om rehabiliteringstjenester etter covid-19-pandemien – hvor går vi? Les mer og meld deg på CHARM sitt jubileumsseminar her.

  • Frampeik i Oslo 2022. Frampeik er den årlige forskningskonferansen til medisin- og odontologistudentene i Norge. Tid og sted: 14.–16. okt.

    Aktuelt om forskning

    Du kan også følge med på MED-fakultetet på facebook, twitter, Linkedin og Instagram.

    Utstyr for å lage podkastKlinmedPodkast som forskningsformidling av Elin Martine Doeland. Psykopoden og Vaksinepodden er to av podkastene som ble startet av forskere ved Klinmed. Jan Ivar Røssberg, Gunnveig Grødeland og Even Fossum sine tanker og erfaringer rundt det å formidle gjennom podkast.

     

    Medisinbloggen: Kan vi påvirke makrofagene for å behandle sykdom? av Frode Lars Jahnsen. Makrofagene skal beskytte oss mot infeksjoner. Men hva skjer når de feiler? Vi ønsker å endre oppførselen deres ved hjelp av immunterapi.

     

    Bildet kan inneholde: klær, hud, smil, hånd, mote.IMBDu er faktisk en mattenerd av Cecilie Bakken Høstmark. 
    Tenker du at du er dårlig i matte? Det stemmer egentlig ikke, ifølge en ny studie fra forsker Charlotte Boccara. Hun fant hjernens nerdesentral.

     

    forskere

    Helsam: Norske forskere vil finne kreft raskere av Thea Cecilie Engelsen. 
    En banebrytende ny studie viste at kunstig intelligens hjalp legene til å bli mer sikre på sin tarmkreftdiagnose.

     

    Kristin Solheim Hustad

    IMB: Vi bør bruke mer av fisken til menneskemat av Cecilie Bakken Høstmark. I Norge blir en tredjedel av fisken vi produserer brukt til dyrefor. Denne kan med fordel heller bli spist av mennesker, og gi deg mer B12 og selen, viser en ny studie. 

     

    Dagens medisin: Har eksemplifisert ny norskutviklet biomedisinsk teknologi. En forskningsgruppe vedKlinmed har utviklet teknologien som består av en designet variant av proteinet albumin, og kan bane vei for utvikling av langtidsvirkende medisin.

     

    egg

    NRK: Ett næringsstoff er spesielt viktig når man passerer 40. Gjør oss mindre skrøpelige og kan hindre tidlig aldring, ifølge ny norsk studie. Stipendiat ved IMB, Dina Moxness Konglevoll, er en av forskerne bak studien, som er et samarbeid med Norges arktiske universitet.

     

    MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet ved å avregistere deg her. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her. Følg også med på nyheter fra MED på facebook, twitter, linkedin og instagram

    Av Silje M. Kile Rosseland
    Publisert 4. mai 2022 15:06 - Sist endret 9. okt. 2023 15:49