English version of this page

MED-nytt, nr 12 – 2023

God sommer!

MED-nytt.

Magnus Løberg, Hanne Flinstad Harbo og Eli FeiringLeder: Sommerhilsen med visjon og strategiske mål 

Dekanatet ønsker god sommer og forteller om det pågående arbeidet med fakultets strategi og årsplan 2024-2026.

Dekanatet oppfordrer også deg som underviser om å vurdere søke om å bli merittert utdanner ved UiO.

Les hele lederartikkelen

Ledelsens spalte

MED i livsvitenskapsbyggetLivsvitenskapsbygget og Jan

Forskningsdekanen gir oss en oppdatering av status om Livsvitenskapsbygget sett fra MED.

Vi ser nå bygget reise seg og det er spennende å delta i planleggingen av bygget i siste fase.

Les hele innlegget fra forskningsdekan Jan Bjålie


Hilde I. NebbInnovasjon: Bistår fakultetets forskere og studenter med idéutvikling i tidlig fase

Gjesteinnlegg: Den interne innovasjonsenheten Veksthuset for verdiskaping skal bidra til en sterkere innovasjonskultur ved UiO slik at mer kunnskap fra forskningen blir tatt i bruk, forteller innovasjonsdirektør og professor Hilde I. Nebb

Les hele innlegget av innovasjonsdirektør Hilde I. Nebb
 

Jens Petter Berg
Senter for Pandemi- og Én-Helseforskning er i gang

Gjesteinnlegg: Konstituert leder for Senter for Pandemi- og Én-Helseforskning (P1H), Jens Petter Berg skriver om tankene bak opprettelsen av senteret som hadde offisiell åpning 30. mai.

Les hele innlegget og se bildekavalkaden fra senteråpningen fra Jens Petter Berg

 

Blindevaluering i EU-utlysningerblindevaluering

EU gjennomfører i 2023-2024 en pilot for blindevaluering av søknader til Horizon Europe. Det er søkeren som selv har ansvar for å anonymisere sin søknad til Horizon Europe.

Piloten for blindevaluering av søknader til Horizon Europe gjelder steg en av alle tostegs utlysninger, inkludert helseklynger, med frist 19.september.
Les mer og ta gjerne kontakt med EEF om du trenger støtte. Michael Bretthauer

Michael Bretthauer tildeles prestisjetung europeisk forskningspris

Professor og gastroenterolog Michael Bretthauer ved Klinisk effektforskning ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus tildeles prisen "UEG Research Prize 2023".
Les hele saken på Helsams nettside.

Innovasjon

Jan Terje AndersenJan Terje Andersen kåra til Årets innovatør hos Inven2

Andersen får utmerkinga for det enorme engasjementet sitt for innovasjon, for dei mange oppfinningane sine baserte på forsking og for etableringa av selskapet Authera.

Les hele saken på Klinmed's nettside.

Utlysning av innovasjonsmidler til forskere

Har du oppdaget et behov eller har et forskningsresultat med verdi for samfunnet? Da kan du søke om innovasjonsmidler til utvikling av ideene dine. Søknadsfrist 23. august. 
Les hele saken.

Informasjon til ansatte

  • Bente HalvorsenOUS Researcher Awards 2023: Hovedprisen gikk i år til professor Bente Halvorsen. Hun er en autoritet innen ateroskleroseforskning. Halvorsen har blant annet utviklet Institutt for indremedisinsk forskning ved Klinmed og OUS til et verdensledende translasjonsforskningsinstitutt med omfattende samarbeid og unike biobanker og vært svært effektiv i å fremme karrieren for unge forskere.
     

  • Maiken NedergaardJahreprisen 2023. Anders Jahres store medisinske pris for 2023 gis til professor Maiken Nedergaard, Københavns Universitet. Anders Jahres pris til yngre forskere gis til lektor Marcus Buggert, Karolinska Institutet. Prisene for 2023 deles ut 9. november. Hold av tid til å bli med på Jahreforelesningene. Les mer om prisvinnerne

  • UiO: Spørreundersøkelse om forskningsinnhold på UiOs nettsider. En profesjonell presentasjon av vår forsking og våre forskere og forskningsgrupper er nødvendig for å fremstå tydelig overfor alle som er interessert i UiO, inkludert samarbeidspartnere og finansiører (også de nye vi ønsker å nå frem til). Tilbakemeldinger fra forskere er avgjørende for å lykkes med dette arbeidet. UiOs forskere inviteres til å delta i undersøkelsen. Undersøkelsen har hovedfokus på personpresentasjoner og sider for forskningsprosjekter. UiO vil kartlegge hvordan vi opplever sidene internt og hvordan de blir brukt i dag. I tillegg vil man se på behov og ønsker for videre utvikling. Det er også mulig å gi andre innspill til forskningsinnhold på nettsidene. Det tar 5-7 minutter å fylle ut nettskjemaet. Undersøkelsen er åpen til og med mandag 19. juni.

  • Kjenner du en masterstudent som kan ha nytte av en ekstra uke med nevrologi og som kunne ha glede av en uke i Pisa? 15. juni er utvidet frist for å søke Sommerskolen i Pisa i regi av Circle-U. Spennende opplegg innen nevrovitenskap i uke 31, med de aller fleste utgifter dekket.

  • Rektoratbloggen: Bli merittert utdanner ved UiO! av Bjørn Stensaker. Nå kan du søke om å bli merittert utdanner ved UiO og bidra til høyere kvalitet i våre utdanninger. Meritteringsordningen har så langt vært en pilot, men er nå gjort permanent.

  • Pride på UiO. Kunnskap er den beste måtenUiO pride logo å bekjempe fordommer og undertrykkelse på. UiO markerer Pride med å løfte frem noe av vår spennende forskning på LHBT-feltet. Følg med på pridesiden for info om UiOs deltakelse i toget og andre aktiviteter.

  • UiO og OsloMet samles før Pride-paraden 2023
    Universitetet i Oslo og OsloMet inviterer alle studenter og ansatte til å feire mangfold, inkludering og kjærlighet ved å bli med oss i årets Pride-parade, hvor vi går under parolen «Fryktløs kunnskap».

  • UiO: Styrevalget 2023. Nye representanter er valgt.

  • UniforumIsabel Viola Kreis er valgt inn i UiOs styre

  • Ny utdanningsmulighet innen klima, miljø og bærekraft for alle studenter. Fra høsten 2023 kan studenter ved UiO ta det nye Bærekraftsertifikatet, et bachelortillegg på 20 studiepoeng åpent for alle.

  • Domus Medica stenges i uke 29 og 30
    Den gamle delen av Domus Medica vil holdes helt stengt i uke 29 og 30 i sommer.

  • Gravearbeid vil sperre gangveier til Domus Medica. Sykehusbygg har begynt forberedende arbeider til bygging av nytt rikshospital. Følg med på oppdateringer om arbeidet og konsekvenser for Domus Medica.

  • UiO: Ikke tillatt å ta med sykler og sparkesykler inn. Sykler og sparkesykler inne i UiOs bygninger blir fjernet. De er til hinder for fremkommelighet og renhold og kan skape farlige situasjoner ved evakuering.

  • Uniforum: UiOs forskningsmagasin, Apollon vant Fagpressens forsidepris 2023

Ledelsens møter

Lederforum: Oversikt over vårens møtedatoer. Neste møte, og det siste før sommeren, er 27. juni. Frist for innmelding av saker 22. juni

Oversikt over Fakultetsstyremøtene. Her finner du agenda og referat. Neste møte: 13. juni.

Møter i Universitetsstyret i 2023. Møtene streames og er åpne for alle som vil følge med. Førstkommende møte er 20. juni

Frister

  • Se alle viktige frister for søknader om forskningsmidler i Funding opportunities.

  • Prisutlysninger: Følg med i årshjulet for prisutlysninger.

    • UiOs bærekraftpris for beste masteroppgave. Frist: 

    • Forskningsrådets innovasjonspris: Frist: 20. juni.

    • Forskningsrådets formidlingspris: Frist: 30. juni

  • Helseinnovatørskolen: Entreprenørskap i helsetjenesten i september/ november
    Lær fra erfarne gründere, ledere og akademikere hvordan du kan utvikle din egen forskningsidé til et selskap. Søk om opptak på høstens kurs i entreprenørskap i helsetjenesten. Helseinnovatørskolen dekker alle kostnader. Søknadsfrist 18. juni

  • Utlysning av UiOs innovasjonsmidler for forskere
    Er du en forsker med en innovativ idé til et nytt produkt eller en ny tjeneste, løsning eller teknologi basert på forskningen din, men trenger finansiering for å utvikle ideen videre? Sjekk UiOs utlysning av innovasjonsmidler. Søknadsfrist: 31. august.

  • Meritteringsordning for utdanningsfaglig kompetanse. Meritteringsordningen er en institusjonell satsing for å fremme utdanningskvaliteten ved Universitetet i Oslo. Søknadsfristen til 2023 er 1. september

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også oppdaterte oversikter over kurs fra UiO:IT og Bibliotek for medisin og realfag.
Oppdatert oversikt: Kommende disputaser.

Aktuelt om forskning

Du kan også følge med på MED-fakultetet på facebook, twitter, Linkedin og Instagram.
 

MatsvinnMedisinbloggen: Ditt beste klimatiltak: kast mindre mat av Hanne Strøm Halvorsen.
Mange av oss tenker at fossilt brensel som kull, olje og gass er miljøverstingene. Men visste du at matproduksjon og matsvinn påvirker klimaet enda mer? Og at det er forbrukere som deg og meg, som kaster aller mest?

 

Folk på sykehusHelsam: Systematisk pårørendesamarbeid er viktig i behandling av pasienter med psykoselidelser av Mathilde Coraline Aarvold Bakke.
Forskere ved Senter for medisinsk etikk har undersøkt betydningen av systematisk pårørendesamarbeid for pasienter med psykoselidelser. 
 

illustrasjon gener/ menneske

Klinmed Nytt Gemini-senter etablert for å styrke forskning på inflammatorisk tarmsykdom av Julie Nybakk Kvaal.
Klinmedmiljø skal bidra til å utvikle presisjonsmedisin på inflammatorisk tarmsykdom, ved å samle forskningskompetansen i et Gemini-senter.

 

Helsam Støtte til UiO-koordinert forskningsprosjekt om forskningsetikk og kliniske forsøk i Afrika 
Tilgang Afrika 2 vil bli koordinert fra Senter for medisinsk etikk ved UiO, og får 600.000 euro i støtte fra Horisont Europa. Professor Rosemarie de La Cruz Bernabe er prosjektleder fra UiO.

 

MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet ved å avregistrere deg her. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her. Følg også med på nyheter fra MED på facebook, twitter, linkedin og instagram

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 9. juni 2023 16:26 - Sist endret 23. mai 2024 11:07