English version of this page

MED-nytt, nr 17 – 2023

Flytting og byggeaktiviteter. Honours-sertifikat i bærekraftig helse. Livsmestring for medisinstudenter. Fakultetsstyrevalg.

MED-nytt.

Dekan Hanne Flinstad Harbo

Leder

Flytting og byggeaktivitet i stor skala

Dekan Hanne Harbo forteller om intern flytteprosess på fakultetet, oppfølgning av vår virksomhet mot byggeaktiviteter, oppfølgning av statsbudsjettet og omtanke for studentenes psykiske helse.

Les hele lederartikkelen

 

 

Ledelsens spalte

Nytt studietilbud i bærekraftig helse

Studiedekan Eli Feiring gleder seg over at MED nå kan tilby et eget honours-sertifikat på masternivå. Målgruppen er spesielt motiverte høyere grads studenter. De vil få ettertraktet kompetanse som kan bidra til å finne løsninger på bærekraftsutfordringene.

Les hele artikkelen i Ledelsens spalte

Aktuelt om MED

Eric K. Fernstöms nordiske pris 2023 til StenmarkHarald Stenmark

Stenmark får prisen for sin banebrytende kreftforskning. Han har særlig fokusert på proteiner som er sentrale for celledeling og for regulering av cellenes sorteringssystem. Les mer på instituttets nettsider.

Studier

Utdanning for bærekraftig helseBærekraftig helse

Honours-sertifikatet Education for Sustainable Health tilbyr en innovativ og miljøvennlig utdanning som verdsettes av arbeidsgivere. Les om utdanningen på studiesidene.

 

Orienteringer

Ledelsens møter

Lederforum: Oversikt over møtedatoer. Neste møte er 28. november. Saker kan meldes inn og sakspapirer innleveres frem til kl. 12.00 siste torsdag før møtet. Referat fra forrige møte 3. oktober kommer her.

Oversikt over Fakultetsstyremøtene (PDF). Her finner du agenda og referat. Neste møte er 12. oktober. 

Møter i Universitetsstyret i 2023. Møtene streames og er åpne for alle som vil følge med. Førstkommende møte er 17.oktober.

Muligheter og frister

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også oppdaterte oversikter over kurs fra UiO IT og Bibliotek for medisin og realfag.
Oppdatert oversikt: Kommende disputaser.

  • Postdoktorprogrammet: Åpen påmelding til karrierefremmende kurs
    Kursene er del av et karriereutviklingsprogram som er skreddersydd for å gi støtte til fakultetets postdoktorer og andre forskere i etableringsfasen. Fortsatt ledige plasser!
  • Hjernen i sentrum: En arrangementsserie på Domus Bibliotheca, Universitetet i Oslos arena for dialog og formidling.
    • 8. november,18:00 – 19:30 Språk
    • 9. november, 08:00 – 09:30 Jahrepris-spesial: Frokostmøte om hjernevask
    • 29. november, 18:00 – 19:30 Personlighet
  • 18.-19. oktober Minisymposium on CryoEM and CryoET: From knowledge to cures 
  • 31. Oktober 12-13, Forum, Forskningsparken: NCMM International Seminar: Sakari Vanharanta.
  • 9. november: Jahreprisutdelingen 2023
    • Jahreprisvinnere 2023: professor Maiken Nedergaard og Lektor Marcus BuggertJahreforelesningene, kl. 11-14 i Domus Bibliotheca av hovedprisvinner professor Maiken Nedergaard, UiK og vinner av prisen for yngre forskere, Lektor Marcus Buggert, Karolinska institutet.
    • Prisutdeling i Aulaen, kl 18-19:30. Åpen for alle. Krever påmelding.
  • what's so funny?14. november: Want to understand Norwegian Working Culture? The working environment is full of social norms and unwritten rules. The aim of this very popular workshop is to provide participants with interesting and fun, but also important and useful insights into such norms and rules. The workshop is highly recommended for both international and Norwegian staff at UiO.
  • Våren 2024: Kurs i forskningsintegritet for vitenskapelig ansatte ved UiO. Kurset tar for seg lovverk, retningslinjer og normsett, med vekt på normsettene. Kurset har en forberedelsesmodul med innlevering av en kort oppgave (max 2 A4sider) og en fysisk kursdag. Ansatte ved MED kan melde seg på. Ønsker du å delta på kurs? Send e-post til katrine.ore@medisin.uio.no 

Aktuelt om forskning

Du kan følge fakultetet på facebook, twitter, Linkedin og Instagram.

Visualisering av blodceller fra fire leukemipasienter Klinmed: Mulig ny behandling for leukemi. Forskere har identifisert en ny immunterapi mot akutt myelogen leukemi. Immunceller programmeres til å gjenkjenne en mutasjon som finnes hos leukemipasienter. Resultatene gir håp om ny og effektiv behandling for den vanligste leukemiformen for voksne.

 

Knut Dahl Jørgensens gruppeKlinmed: Antivirusmedisiner reduserer tap av insulin hos barn med diabetes type 1. Norske forskere har nå vist at medisiner mot virus motvirker tapet av insulin hos barn med nyoppdaget diabetes type 1. Resultatet gir håp om at det er mulig å bremse, og kanskje etter hvert forebygge sykdommen.
 

NCMM: Ny metode gjør det enklere å forske på bukspyttkjertelkreft. Forskere har funnet en måte å lage bukspyttkjertelceller fra helt andre celletyper. Dette vil være et viktig verktøy for å raskere finne nye behandlingsmetoder mot bukspyttkjertelkreft.

 

schizofreniKlinmed: Genetisk sammenheng mellom schizofreni og risikofaktorer for hjerte- og karsykdom. Ny forskning fra NORMENT viser at personer med schizofreni har en tilbøyelighet for røyking og en redusert risiko for fedme. Studien understreker hvor viktig det er å ta med livsstilstiltak i behandlingen.

 

MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet ved å avregistrere deg her. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her. Følg også med på nyheter fra MED på facebook, twitter, linkedin og instagram

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 15. okt. 2023 08:28 - Sist endret 27. okt. 2023 09:37