English version of this page

MED-nytt, nr 4 – 2023

Dekan Hanne Flinstad Harbo er imponert over hva MED-fakultetet leverer. Forskningsdekan Jan Bjålie forteller om dine muligheter innen innovasjon. Les om vår nye Enhet for bærekraftig helse (SUSTAINIT), om motiverte ernæringsstudenter, Kvinnehelseforskningsprisen til Anne Spurkland og mye mer i årets fjerde utgave av MED-nytt.

MED-nytt

Dekan Hanne Flinstad HarboLeder: Våre folk imponerer

Tiden går fort når det er mye som skjer. Vi i dekanatet er fortsatt mye rundt omkring for å møte så mange som mulig, få et innblikk i de mangfoldige aktivitetene ved vårt fakultet og for å treffe viktige samarbeidspartnere. 

Det var for eksempel svært hyggelig og interessant å delta på Livsvitenskapskonferansen 2023 som hadde som mål å utforske samspillet mellom helse, teknologi og samfunn. 

Les hele lederartikkelen

Ledelsens spalte: 

Innovasjon i helserelatert livsvitenskap

Forskningsdekan Jan Bjålie gir et overblikk over innovasjon i helserelatert livsvitenskap på MED og peker på mulighetene som tilbys deg for støtte til innovasjonsutvikling.

Det er viktig at alle forskere ved fakultetet ser seg omkring, lar seg inspirere av de beste innovatørene, og bruker det store økosystemet som de er en del av. Veksthuset er det nye lavterskeltilbudet som våre ansatte kan bruke for å utforske mulighetene til å hente ut ikke bare publikasjoner og doktorgrader, men også andre verdier av forskningen. 

Les hele innlegget av forskningsdekanen og la deg inspirere

SUSTAINIT godt i gang

MED-fakultetets nye kunnskapsklynge, Enhet for bærekraftig helse (SUSTAINIT) er i full gang med planer og aktiviteter. Enheten ble etablert på nyåret og har allerede fått inn 11 millioner i ekstern støtte til virksomheten. Nå vil de ha innspill til sin strategi. MED-nytt har snakket med enhetsleder Eivind Engebretsen. Les hele saken.

Anthony MathelierAnthony Mathelier blir ny assisterende direktør ved NCMM

Anthony Mathelier blir ny assisterende direktør ved NCMM, kombinert med en stilling som Professor II ved Senter for Bioinformatikk. Mathelier leder i dag Computational Biology & Gene Regulation-gruppen ved NCMM, og vil fortsette som gruppeleder i tillegg til stillingen som assisterende direktør. Å promotere et positivt arbeidsmiljø med fokus på samarbeid har lenge vært en prioritet for Mathelier, og vil fortsette å være en viktig motivasjon for arbeidet hans videre. Les hele saken.

UiO: Fire arrangementer om hjernen 

Ny tverrfaglig arrangement-serie i Domus Bibliotheca,hjernen i sentrum Universitetets nye formidlingsarena på Universitetsplassen: Forskere fra ulike disipliner ved UiO tar for seg hjernen i satsingen «Hjernen i sentrum» i løpet av fire arrangementer utover våren. Vårt fakultet stiller naturligvis sterkt på alle arrangementene. Rune Enger (IMB) blir 1. mars utfordret på å trekke fram den seneste forskningen på hukommelse og hjernens kapasitet. Bli med!

  • 1. mars: Hukommelse, kl 18 - 19:30.
  • 29. mars: Ungdomshjernen
  • 19. april: Søvn
  • 1. juni: Demens

Studier

Sterkt motiverte studenter på klinisk ernæringklinisk ernæring

Klinisk ernæring får høy skår på studentenes motivasjon, studieinnsats og opplevelse av det faglige miljøet. – Studentene synes varierte vurderingsformer er positivt, noe som ble spesielt lagt merke til gjennom pandemien, sier Eli Feiring, visedekan for bachelor- og masterstudier. Les hele saken på studiesidene.

illustrasjonsbilde medisinstudierKommuneoverlegen har ansvar for helseberedskap og smittevern 

– En master i folkehelsevitenskap og epidemiologi er midt i blinken for å kunne bli kommuneoverlege. Vi jobber direkte med å bedre folks helse, og indirekte gjennom å utvikle bedre helsetjenester, sier Kristian Green Krogshus. Han er kommuneoverlege i Moss. Les hele saken på studiesidene.

MartinMartin er først ute fra medisin på nye UiO Campus sør

– Med flere undervisere per student er jeg sikker på vi får god oppfølging, sier medisinstudent Martin Schjærven Aagaard. I august er han én av ti som reiser ned til UiOs første eksterne campus, på sørlandet. Les hele saken på studiesidene.
 

Informasjon til ansatte

Ledelsens møter

Lederforum: Oversikt over vårens møtedatoer. Se referat fra første Lederforum 31. januar 

Oversikt over Fakultetsstyremøtene. Her finner du agenda og referat. Neste møte: 7. mars

Møter i Universitetsstyret i 2023. Forrige møte var møte 7. februar. Møtene streames og er åpne for alle som vil følge med. Førstkommende møte er 7. mars.

Frister

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også oppdaterte oversikter over kurs fra UiO:IT og Bibliotek for medisin og realfag.
Oppdatert oversikt: Kommende disputaser.

Våren 2023: Ny arrangement-serie i Domus Bibliotheca, Universitetets nye formidlingsarena på Universitetsplassen: Forskere fra ulike disipliner ved UiO tar for seg hjernen i satsingen «Hjernen i sentrum».

  • 21. februar - 18. april Stata course on zoom every Tuesday at 12:30 - 3:30 PM. Free. No registration needed.

  • Open Science Lunch: “Open your data with DataverseNO”, torsdag 23.feb kl.12-13 hybrid (Zoom og Georg Sverdrups hus).

  • 27. februar “Open Access publishing” på Zoom, mandag 27.feb kl.13-14:30

  • 28. februar Frist for å søke seg til Sommerskole på Circle U. Velg mellom global helse (Paris), klima (Berlin), og demokrati (Oslo). Global helse er for phd-studenter. Klima for bachelor og master. Demokrati for master. Helsestudenter fra MED-fakultetet kan søke seg til alle tre. I Oslo og Berlin er kursene tverrfaglige. Kjenner du noen det kan passe for?

  • hjernen i sentrum hukommelse1. mars i Domus Biblioteca: Hjernen i sentrum: Hukommelse, kl 18 - 19:30. Kan vi stole på hukommelsen vår? Og hvordan står det egentlig til med hjernens kapasitet, oppi all digitaliseringen?

  • 2. mars BioTorsdag i Realfagsbiblioteket: På oppdagelsesferd i nye cellelandskap 
    Foredrag ved Ragnhild Eskeland (IMB) 

  • 3. mars “Researcher visibility” i regi av UB på zoom fredag 3.mars kl.9-10:30

  • 14. mars Want to understand Norwegian Working Culture? The Norwegian working environment is full of social norms and unwritten rules. The aim of this workshop is to provide participants with interesting and fun, but also important and useful insights into such norms and rules. For both non-Norwegian researchers and Norwegian staff at UiO, the workshop is highly recommended!

  • 29. mars i Domus Biblioteca: ungomshjernen
    Ungdomshjernen, kl 18 - 19:30. Hold av tiden!


     

Aktuelt om forskning

Du kan også følge med på MED-fakultetet på facebook, twitter, Linkedin og Instagram.

Anne Spurkland

IMB: Kvinnehelseforskningsprisen til Anne Spurkland av Cecilie Bakken Høstmark.

– Stas, sier professor Anne Spurkland. Hun er tildelt Kvinnehelseforskningsprisen 2022 for sin forskning på autoimmune sykdommer og immunsystemet.

 

FibroMedisinbloggen: Kan du bli betydelig bedre eller frisk av fibromyalgi? av Anne Marit Mengshoel

Fibromyalgi er en sammensatt sykdom. Hva vet vi om årsaker og symptomer? Og er det mulig å bli frisk?

 

 

Bilde av forskere: Stipendiat Miriam Aarsund Larsen (t.v.), professor Marit Inngjerdingen og postdoktor Yunjie Wu (t.h.) ved Avdeling for farmakologi ved Institutt for klinisk medisinKlinmed: Kan kroppens egne drapstorpedoer bekjempe kreft? av Elin Martine Doeland. 

Torpedoene holder til i bestemte celler i det medfødte immunforsvaret. Disse cellene kan være det neste store innen kreftbehandling.

 

oljeplattformerIMB/Nrk.no: Turnusarbeidarar sårbare for aggressiv prostatakreft

Mange oljearbeidarar jobbar på natta. Det kan gjere dei meir sårbare for å få aggressiv prostatakreft, enn om dei berre hadde jobba på dagtid.

 

labfotoEkspertsykehuset: Ny influensavaksine for bedre fremtidig beskyttelse. Om noen år kan en helt ny type influensavaksine med økt effekt utviklet ved OUS og UiO bli brukt til sesonginfluensa eller fremtidige pandemier. 

 

MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet ved å avregistere deg her. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her. Følg også med på nyheter fra MED på facebook, twitter, linkedin og instagram

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 20. feb. 2023 08:39 - Sist endret 9. okt. 2023 15:36