English version of this page

MED-nytt, nr 4 – 2024

Campus Innlandet. Studiebarometeret 2024. Nytt Jebsensenter. Ikke glem å svare på ARK-undersøkelsen. 

MED-nytt.

Leder: Samarbeid på kryss og tversDekan Hanne Flinstad Harbo

Dekan Hanne Flinstad Harbo forteller om samarbeidet med NTNU ved Campus Innlandet.

Få også med deg at Professor Richard Hatchett and professor Graça Raposo er formelt annonsert som våre to nye æresdoktorer som vil kreeres på Universitetets årsfest 2. september.

Les hele lederartikkelen

Ledelsens spalte

Informasjonsmøte for potensielle veiledere for MSCA 

Marie Skłodowska-Curie Postdoktorstipend (MSCA) gir veiledere muligheten til å bringe yngre, internasjonale forskere til UiO i inntil to år, og å bygge strategiske, internasjonale nettverk. UiO arrangerer et informasjonsmøte for potensielle veiledere for MSCA Postdoktorstipendiater 8. mars kl. 09.30-12.00. Møtet holdes på Zoom. Meld deg på!

Aktuelt om MED

Storsatsing på hjerneforskning ved UiOBildet kan inneholde: smil, erme, halsbånd, kjole skjorte, arbeidstøy.

Vårt nye K.G. Jebsen-senter for hjernevæskeforskning skal utarbeide nye verktøy for å diagnostisere og behandle hjernesykdommer som demens og hjernekreft. Det nye senteret ledes av professor Per Kristian Eide. Les hele saken på instituttets nettsider.
 

Lise MoltzauForskningsmidler til test av ny behandling for høyt blodtrykk

Lise Moltzau og kollegaer har tidlegare identifisert stoff som kan verke positivt inn på blodtrykket. No har dei fått forskingsmidlar frå Novo Nordisk Fonden for å teste ut effekten av eitt av dei i ein ny studie.
Les mer på instituttets nettsider.

Studier

Studiebarometeret 2024 - en suksessBildet kan inneholde: bord, smil, flaske, vannflaske, interaksjon.

God planlegging og målrettet innsats fra studieadministrasjonen ved fakultetet og instituttene ga uttelling: Vi fikk mange flere svar på Studiebaromenteret i 2024 enn i 2023. Nytt av året var spørsmål om KI.
Les hele saken på for-ansatte-sidene.
 

studenterStudiebarometeret viser økt motivasjon 

Motivasjonen til studieinnsats er nå tilbake på samme nivå som før pandemien for studentene ved helsefag og medisin viser resultatene fra Studiebarometeret.
Les hele saken på studiesidene.
 

Analytikerne i helsefagenestudent epidemiologi illustrasjon

Epidemiologi er viktig for å tilrettelegge folkehelse og planlegge helsetjenester for befolkningen. Du kan ta studieretningen ved masterprogrammet i Folkehelsevitenskap og epidemiologi ved UiO.
Les hele saken på studiesidene.

Orienteringer

  • UiO: Har du fått med deg at det ikke lenger er mulig å få skattefradrag for disputasmiddager? Les mer om doktormiddag og kreering.

  • IMB: Trikkestoppet mellom Domus Medica og RiksenTrikkeholdeplassen utenfor Domus Medica og Rikshospitalet stenges fra oktober. En periode blir det buss for trikk, før trikken begynner å snu under Ring 3. Fra februar vil det bli støy og vibrasjoner i Domus Medica. Følg med og les mer om begge disse sakene og se faseplaner for byggeprosjektet på IMBs nettside for informasjon fra Sykehusbygg.

  • UiO: 1. mars er søknadsfristen for opptak i UiOs barnehager til barnehageåret 2024/2025 med oppstart i august. Møter du søkerkriteriene, send inn en søknad på nettskjema. Les mer og søk her.

  • UiO begynner nå prosessen med å ta i bruk e-postløsningen som ligger i MS365. Alle studenter og ansatte får dermed en mer helhetlig måte å jobbe på, der e-posten og kalender fungerer sømløst med de andre MS365-verktøyene, og all e-post beskyttes med tofaktorautentisering (sikker pålogging).

  • UiO: Hele UiO skal i februar gjennomføre universitets- og høyskolesektorens arbeidsmiljø- og arbeidsklimaundersøkelse (ARK). Undersøkelsen ble sendt ut til alle mandag 12. februar. Les mer om arbeidsmiljøundersøkelsen ARK

  • Circle-U: Sommerskoler i Berlin, Louvain og Oslo for Ph.d-kandidater. Gjennom universitetsalliansen Circle U. tilbyr vi gratis sommerskoler i Berlin, Louvain og Oslo innen klima, global helse og demokrati. Professor Christoph Gradmann er en av bidragsyterne til sommerskolen i Paris. Søknadsfristen er 29. februar for alle sommerskolene.

  • Klinmed: De 11 nye porteføljestyrene i NFR startet opp 1. januar. Professor Ole A. Andreassen leder det nye porteføljestyret for helse. Les mer på instituttets nettsider.

  • Khrono: Debatt. Hanne Flinstad Harbo, Siri Forsmo og Alice Beathe Andersgaard: Samarbeid mellom sykehus og universitet vil gi et løft for Innlandet. UiO, NTNU og Sykehuset Innlandet er i gang med samarbeidet om å utvikle medisinutdanning.

  • UiO: Eksterne kulturtilbud for ansatte: Tilbud om rabatt på teaterforestillinger og konserter for UiO-ansatte. Akkurat nå er det hele tre forstillinger tilgjengelig til en spesielt god pris: Ta med familiens yngste for å se HC Andersens Nattergalen. Se Frans Kafkas "Prosessen" i Kanonhallen på Løren og forestillingen "Besøk av gammel dame" iscenesatt av Sigrid Strøm Reibo på hovedscenen.

  • UiO: Hold deg oppdatert på utredningsarbeidet om mulig felles organisering av OD og MED. Kontakt arbeidsgruppen hvis du har innspill.

Ledelsens møter

Lederforum: Oversikt over møtedatoer. Neste møte er tirsdag 19. mars. Saker kan meldes inn og sakspapirer innleveres frem til kl. 12.00 siste torsdag før møtet. Her finner du referat fra forrige møte.

Oversikt over fakultetsstyremøter og IDF-møter i 2024 (PDF) med frister for å melde inn saker. Neste fakultetsstyremøte er 12. mars. Sakskart og protokoller blir oppdatert her.

Møter i Universitetsstyret i 2024. Møtene streames og er åpne for alle som vil følge med. Førstkommende møte er 12. mars. Se også sakskart og referat fra årets første møte 6. februar.

Muligheter og frister

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også oppdaterte oversikter over kurs fra UiO IT og Bibliotek for medisin og realfag.

Oversikt: Kommende disputaser.

  • Bildet kan inneholde: bord, laptop, datamaskin, personlig datamaskin, møbler.Postdoktorprogrammet: Er du forsker tidlig i karrieren og vil bli bedre på å kommunisere og skrive søknader? Da er kurset vårt i kommunikasjon og søknadsskrivning noe for deg. Meld deg på!
  • 27. februar, 18:00 - 19:30 Hjernen og kjønn i Domus Bibliotheca. – Hjernene våre er kanskje like, men noe bidrar til ulikhet. Er det hormoner?
  • 27. februar: Welcome breakfast for new international researchers. The University of Oslo takes pleasure in inviting all international employees, researchers and Ph.D. candidates who have joined our institution recently to an orientation meeting and common breakfast. Read more and register here.
  • 29. februar. Webinar for ansatte som jobber innen forskerstøtte: Mottak av internasjonale forskere. Møte med ISMO (International Staff Mobility Office). ISMO bistår forskerstøtte ved UiO med praktiske spørsmål som særlig gjelder forskere og gjesteforskere på kortere eller lengre opphold i Norge og utlandet. 
  • I anledning kvinnedagen 8. mars ønsker likestillings- og mangfoldsprosjektet FRONT velkommen til et arrangement om kunstig intelligens i et kjønnsperspektiv: Realfagsbiblioteket, 12:30-14:30: Kunstig intelligens - hvem setter premissene?
  • 8. mars på Domus Bibliotheca, kl 14:30 - 17: Kvinnelige ledere innen global helse.
  • 20. mars på Domus Bibliotheca: Innspillsmøte: Ny språkpolitikk på UiO. Bli med og bidra til UiOs nye språkpolitikk! På dette andre av to frokostmøter – et på norsk og et på engelsk – deler vi erfaringer og får innspill til arbeid med språkbruk og språkpolitikk på UiO. 
  • 21. mars. Hjernen i sentrum: Rus. Forelskelse, alkohol og narkotika. De gir oss alle en rus. Hva skjer i hjernen vår da? Meld deg på eller se arrangementet på stream. Domus Bibliotheca, kl. 18 - 19:30.

Aktuelt om forskning

Du kan følge fakultetet på facebook, LinkedIn og Instagram

Lege og pasient. Illustrasjon.Medisinbloggen: Hvordan møter legen alvorlig syke kreftpasienters eksistensielle bekymringer? av Berit Hofset Larsen.
Alvorlig kreftsykdom utgjør en eksistensiell trussel mot alle sider av livet og kan føre til lidelse, usikkerhet og tap av kontroll.

 

illustrasjon vaksineKlinmed: Snart kan vi få en universell influensavaksine. Er du lei av å ta influensavaksine hvert år?  Ranveig Braathen og kolleger har utviklet en ny DNA vaksine som kan gi beskyttelse mot mange varianter av influensa viruset, også varianter som ikke er inkludert i vaksinen. 

 

baby som matesMedisinbloggen: Tidlig introduksjon av mat forebygger matallergi av Karin Cecilie Lødrup Carlsen og Håvard Ove Skjerven. Gir du små babyer smaksprøver på mat er det mindre sannsynlig at de utvikler matallergi. Dette er veldig godt nytt! 

 

 

MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her.

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 22. feb. 2024 09:44 - Sist endret 29. feb. 2024 13:43