English version of this page

MED-nytt, nr 13 – 2024

Les dekanatets oppsummering av semesteret. Status for Campus sør. Kjernefasilitetenes tidsepoke. Priser til Dahl-Jørgensen, Frigessi, Hemming Karlsen, Dietrichs og Burger. Kongens gullmedalje til Barua. Hold av datoen for arrangementer over sommeren. Instituttleder for IMB, styrerepresentant for midlertidig vitenskapelig ansatte og ny leder for MedDocs velges til høsten.

MED-nytt.

Leder: God sommer! Dekanatet ved MED

Dekanatet oppsummerer en innholdsrik vår med noen av høydepunktene og ønsker alle en vel fortjent sommer.

Les hele lederartikkelen

 

Ledelsens spalte

Kjernefasilitetenes tidsepoke har kommet

Deltakere fra Klinmed, IMB og NCMM er med i et bredt samarbeid om å etablere de nye teknologiplattformene i Livsvitenskapsbygget. Forskningsdekan Jan Bjålie forteller om hvor langt dette arbeidet har kommet nå, som bygget tydelig begynner å ta form.

Les hele artikkelen av forskningsdekan Jan Bjålie i Ledelsens spalte

Gode erfaringer fra det første året på Campus sør

Studiedekan Magnus Løberg forteller om de gode erfaringene fra medisinstudentene som nå kommer tilbake fra Campus sørc, og om to nye studentgrupper som drar. Modul fire skal for første gang gjennomføres på Sørlandet.

Les hele artikkelen av studiedekan Magnus Løberg i Ledelsens spalte

Aktuelt om MEDBildet kan inneholde: smil, briller, organ, blå, gest.

Prestisjetung pris til Knut Dahl-Jørgensen

Professor Dahl-Jørgensen har mottatt The Knud Lundbæk Award for 2024 for sine viktige bidrag innen diabetesforskning på årsmøtet for den skandinaviske diabetesforeningen. 
Les hele saken på Klinmeds nettsider.

Stor heder til Arnoldo Frigessi

Professor og leder av Integreat, Arnoldo Frigessi, ble overrasket og glad da han nylig ble tildelt Nora Lifetime Achievement Award. Han ble hedret for sin store faglige innflytelse gjennom forskning for veiledning av svært mange studenter.
Les hele saken på IMBs nettsider.

Bildet kan inneholde: mikrofon, frakk, kjole skjorte, podium, slips.Ærespris innen leverforskning til Hemming Karlsen

Professor Tom Hemming Karlsen får prisen for sine mange viktige bidrag til feltet og sin dedikasjon til forskning på leversykdommer.

Les hele saken på instituttets nettsider.

 

StudierEspen Dietrichs

Undervisningsprisen på modul 8 til professor Espen Dietrichs

Han får prisen for å være en kunnskapsrik, pedagogisk og engasjerende underviser med glimt i øyet.
Les hele saken på studiesidene våre.
 

Nyutdannede studenter med master i ernæringFlott avslutningsseremoni for våre masterstudenter i ernæring

Med en høytidelig seremoni feiret vi nylig at 15 studenter har fått master i klinisk ernæring.
Les hele saken på IMBs nettsider

Endelig kan de kalle seg for legerAbdulrahman Harmoush og Bushra Abdulnaser Harmoush

Søskenparet flyktet fra krig i Syria. Nå har de fullført med medisinstudiene ved Universitetet i Oslo.
Les hele saken på studiesidene.

Orienteringer

Ledelsens møter

Muligheter og frister

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også oppdaterte oversikter over kurs fra UiO IT og Universitetsbiblioteket.

Oversikt: Kommende disputaser.

  • Bildet kan inneholde: font, materiell egenskap, grafikk, merke, symbol.Arendalsuka 2024 arrangeres fra 12. til 16. august: 
    MED-fakultetet på Arendalsuka. MED stiller med arrangementer om hjerneavbilding, diagnoser fra Google, veikartet for helsenæringen, beredskap i krisesituasjoner og kunstig intelligens. Velkommen til Arendal!
  • 15. august: Hvordan bruke mer KI i Norge?
    Hvordan bruke mer KI i NorgeSamfunnet må bruke mer kunstig intelligens (KI) og det må skje raskere for at vi skal klare å løse store utfordringer i alle sektorer. KI-senteret ved UiO (MED og MN), UiT og NR i samarbeid med Oslo Science City inviterer til en samtale for å se nærmere på konkrete utfordringer og mulige løsninger.
  • Sulten på påfyll og bygge nettverk? Postdoktorprogrammet har oppdatert kursoversikten for høsten 2024. En gyllen mulighet for postdoktorer og andre forskere i etableringsfasen. Meld deg på i dag! Disse to kursene er først ut:illustrasjon kurs kunnskap analyse diskusjon
    • 25. - 26. september: "Research management". Et kurs for deg som ønsker økt kunnskap om forskningsledelse.
    • 30. september - 1. oktober: "Communicating Research": For deg som vil gi karrieren din et løft, og samtidig bli bedre på å kommunisere hvordan forskningen din fører til samfunnsforbedring.
  • Oppdatert kursoversikt fra Universitetsbiblioteket. Kursene er tilpasset studenter, ansatte og ph.d.-kandidater ved UiO og OUS, men er åpne for alle interesserte.
  • 18. - 20. august: Nordoc summer school ved Universitetet i Helsinki. Den nordiske ph.d.-sommerleiren har som mål å samle forskere innenfor alle helsevitenskapelige felt under ett tak. Se foreløpig program her.
  • 2. September - UiOs årsfest. Årsfestseremoni med kreering av æresdoktorer og presentasjon og utdeling av UiOs priser. Presentasjon og utdeling av H.M. Kongens gullmedalje. Presentasjon og utdeling av UiOs bærekraftpris for beste masteroppgave. Meld deg på!
  • 2. September - Æresdoktorforelesninger ved Det medisinske fakultet: Professor Maria da Graça Raposo og Professor Richard Hatchett utnevnes til æresdoktorer ved UiO, og vil i den anledning holde forelesninger. Lokale arrangementer vil avholdes dagen etterpå.
  • 2. September - Kavliforelesningene i nevroanatomi i Store auditorium på Rikshospitalet fra 09:30 - 13:00. Hold av tiden. Les om årets prisvinnere.
  • Veksthuset for verdiskaping inviterer til Innovasjonskonferansen Science Impact 2024 – hold av datoen 25. september. Bruk en dag på å høre om spennende forskning, utforske muligheter og bygge nettverk.

Aktuelt om forskning

Du kan følge fakultetet på facebook, LinkedIn og Instagram.

DNATitan: Holder DNA som bevis i retten? Ekspertvitne fra Tengs-saken forklarer hvordan DNA førte til dom, og så frifinnelse, av en siktet mann. Flere gamle saker føres i retten på nytt, og DNA er ofte et sentralt spor. Professor emeritus Peter Gill deler erfaringer.



musKlinmed: Et overraskende funn hos mus gir ny kunnskap om fedme. En endring i genene førte til at musene plutselig ble overvektige. Og forskerne kunne «overføre» fedmen fra disse musene til friske mus. – Det er ganske stilig! sier forsker Ida Gregersen.

 

illustrasjon syk person som hvilerForskning.no/ Helsam: Hvorfor blir mange med ME og long covid dårlige av aktivitet – Det kan minne om overtreningssyndrom hos idrettsutøvere, sier professor Nina Vøllestad.

 

 

mor med nyfødt baby Klinmed: Ny kunnskap om fødselsrifter kan gi bedre fødselsomsorg. Mange kvinner opplever smerter og plager i underlivet i lang tid etter en fødsel. Vi kan gi bedre fødselsomsorg når vi vet mer om hvordan fødselsrifter påvirker kvinners livskvalitet, mener forskere.

 

Kristina HaugaaUniversitetsplassen: Podkast: Tett på hjerteforsker Kristina Haugaa. Professor Kristina Haugaa (Klinmed) har i mange år forsøkt å finne svar på hvorfor noen rammes av plutselig hjertedød, og hva hun kan gjøre for å forhindre det. 
 

 

vondt i magen hos barn Klinmed: Blodprøve kan forkorte tid til diagnose for barn og ungdom med IBD. En enkel blodprøve kan vise om mageproblemer hos barn og ungdom sannsynligvis er inflammatorisk tarmsykdom (IBD) eller ikke. Flere vil få diagnosen tidligere og slippe unødvendig ubehagelige undersøkelser.

 

illustrasjon person bak gjerde/ i fengselMedisinbloggen: Fengselshelse – en oversett del av folkehelsen? av Anne Bukten og Vegard Gjerden Svendsen. Mange som soner i fengsel har store helseutfordringer. Også i lang tid etter løslatelse kommer denne gruppen dårligere ut enn andre. Men hvorfor er det sånn? 

 

 

MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her.

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 27. juni 2024 09:03 - Sist endret 11. juli 2024 09:04