Gjør forskningen bedre

Professor Knut W. Ruyter leder REK sør-øst. Sekretariatet betjener de fire regionale komiteene for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk sør-øst, og er underlagt fakultetsadministrasjonen.

Fire ansatte i REK sør-øst.

Fv. Førstekonsulent Henriette Snilsberg, Seniorrådgiver Jakob Elster, Rådgiver Hege Holde Andersson og Professor Knut W. Ruyter som leder sekretariatet. Foto: UiO, Lothe

Det er i alt 15 dyktige saksbehandlere som utgjør den serviceinnstilte gjengen ved Sekretariatet for REK sør-øst, forteller professor Ruyter. Det er disse som veileder søkere om fremleggelse for en av de fire forskningsetiske komiteene innen helseregionene sør og øst.

Veileder forskerne

Hovedoppgaven til rådgiverne ved sekretariatet er å forberede saker for komiteene. Dessuten veileder vi også forskere i søknadsprosessen og ofte underveis ved endringer i prosjektene. Jo bedre spørsmål, jo bedre svar.

Fint når forskerne spør, synes Jakob Elster, Hege Holde Andersson og Henriette Snilsberg. Da kan sakene bli skikkelig forberedt. Både søkerne og saksbehandlerne slipper flere runder med tilbakemeldinger i etterkant på hva som må forbedres før som må forberedes før behandling i komiteen.

De ansatte ved sekretariatet ønsker nærhet til forskerne. Samtidig bør man ha avstand. Saksbehandlerne skal være uavhengige rådgivere. De følger samme prosedyre for alle typer saker, og alle saksbehandlerne behandler alle typer saker.

Komiteene forhåndsgodkjenner

Forskning som krever forhåndsgodkjennelse fra REK, og ikke har det, er ikke lovlig. Dette skal forhåndsgodkjennes:

  • Alle medisinske og helsefaglige forskningsprosjekter som involverer mennesker, også når det gjelder forskning på menneskers biologiske materiale og helseopplysninger.

  • Etablering av generelle og tematiske forskningsbiobanker

Dispensasjon fra taushetsplikt

Komiteene er også gitt mandat til å innvilge dispensasjon fra taushetsplikt for annen type forskning som skal benytte taushetsbelagte helseopplysninger. Et eksempel på slike opplysninger er informasjon fra pasientjournaler.

REK kommer gjerne til deg i forskergruppen din

Når en forskergruppe skal igangsette et større prosjekt, går vi gjerne i dialog på forhånd, sier Jakob. I fjor gjorde saksbehandlerne 8-10 forberedende besøk hos forskergrupper.

Hege forteller at saksbehandlerne kan bistå med informasjon om hvilke spørsmål forskergruppen må ha besvart, som for eksempel:

  • Hvordan bør den vitenskapelige protokollen, det vil si prosjektbeskrivelsen, besvares?
  • Hvordan har dere tenkt til å rekruttere forsøkspersoner?
  • Hvem vil dere rekruttere?
  • Hvilken informasjon vil bli gitt om forsøket?

Et slikt besøk sparer tid for alle. Det får sakene igjennom. Og søknadsprosessene gjør helt klart forskningen bedre, sier Knut W. Ruyter.

Kurs og foredrag

Ved ledig kapasitet kan saksbehandlerne ved sekretariatet også holde kurs eller foredrag. De gir opplæring i helseforskningsloven og forskningsetikk. De rådgir også forskningsinstitusjoner om ansvar de som institusjon har for forskningen. Sist men ikke minst gir de svært gjerne introduksjon til nye veiledere.

Tverrfaglighet og bred kompetanse

Et viktig prinsipp ved utvelgelsen av teamet ved REK er tverrfaglighet. Knut er selv teolog, Hege har studert litteraur- og teatervitenskap, Jakob er filosof og Henriette er kriminolog. Mange ville nok trodd at de fleste saksbehandlerne deres er jurister. Blant de 15 saksbehandlerne finnes det selvsagt også jurister.

Også sammensetningen av komiteene som utnevnes av Kunnskapsdepartementet for fire år av gangen, er tverrfaglig.

Knut minnes sammensetningen av en av komiteene han satt i en gang. Med seg hadde de en lensmann som alltid klarte å se sakene fra andre vinkler enn de andre. Slike egenskaper er verdifulle. Det er viktige avgjørelser som fattes i de regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk. Pasientorganisasjonene blir ikke bare hørt, det er en representant fra en pasientforening i alle komiteene, i tillegg til lek representasjon, i forbindelse med behandlingen av sakene.

Roller som lekmenn i komiteene lyses ut for fire år. Dette gjøres av Knut W. Ruyter og hans sekretariat. De får så mange gode søkere at det er vanskelig å velge. Det er gledelig at så mange dyktige og engasjerte folk melder seg.

Likt for alle

Saksbehandlerne i Knuts sekretariat forbereder sakene til alle de fire regionale komiteene for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk sør-øst. De behandler ca. 1000 nye prosjekter i året, hundrevis av endringsmeldinger, og mange spørsmål om hva som er fremleggelsespliktig for komiteene.

Komiteene har møter 9 ganger i året. Hvis fristen ikke overholdes, kommer saken opp i neste møte isteden. Det har aldri blitt gjort unntak for denne regelen. Her er det likt for alle.

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 2. mars 2015 18:30 - Sist endret 19. mars 2019 14:28