Tre nye professorer ved HELSAM

Jonas Minet Kinge, Heidi Fjeld og Ruth Prince fikk opprykk til professor ved Institutt for helse og samfunn i løpet av 2021/2022. Vi gratulerer!

Jonas Minet Kinge

Portrettfoto av Jonas Minet Kinge
Professor Jonas Minet Kinge

Jonas Minet Kinge fikk opprykk til professor med virkning fra 01.07.2022. Kinge er professor i helseøkonomi ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi, har en bachelorgrad i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Bergen, en mastergrad i helseøkonomi fra London School of Economics (LSE) og en doktorgrad i helseøkonomi fra University College London (UCL). I doktorgraden fokuserte han på sammenhenger mellom fedme, sosioøkonomisk status og helsetjenestebruk. Han har senere også ledet et NFR-finansiert prosjekt på samme tema.


Videre har Kinge særlig jobbet med kostnadsanalyser for å forstå helseutgifter og samfunnskostnader forbundet med sykdom. Både kausale analyser av risikofaktorer ved hjelp av instrument-variable metoder, men også mer deskriptive kostandsstudier, hvor ulike teknikker brukes for å tilskrive kostander til sykdommer og risikofaktorer. En annen interesse har vært sosiale ulikheter i helse. Her har han benyttet registerdata og internasjonale undersøkelser for å beskrive ulikheter i helse etter inntekt og utdanning, innad i og på tvers av land.


– Jeg har som målsetting å gjøre forskning som er relevant for dagens helsepolitikk. For min del krever det oppdaterte registerdata og samarbeid på tvers av fagdisipliner. Jeg liker også god undervisning og veiledning. Jeg syns det er inspirerende å se at det er stor etterspørsel etter våre studenter, i både offentlig og privat sektor, sier Kinge.

Heidi Fjeld

Bildet kan inneholde: person, hår, kinn, smil, yttertøy.
Porfessor Heidi Fjeld Foto: Åsne Rambøl Hillestad, UiO

Heidi Fjeld fikk opprykk til professor med virkning fra 14.10.2021. Fjeld er professor i medisinsk antropologi ved Avdeling for samfunnsmedisin og global helse, har en doktorgrad i sosialantropologi fra Universitetet i Oslo, og har siden studiene jobbet særlig på Himalaya-regionen, med feltarbeid i Tibet, Nepal og nå Bhutan. Studiene hennes om slektskap og ekteskapsformer som utfordrer forståelse av biologi, som polyandri, ledet henne til forskning på kropp, medisin og helse.

Fjeld begynte som postdoktor på Institutt for helse og samfunn med et prosjekt om tradisjonell tibetansk medisin, og har etter hun ble fast ansatt i 2014 jobbet bredt med medisinsk pluralisme, reproduksjon og reproduktiv helse, samt tilgang til helsetjenester for folk som lever i periferien av biomedisin. De siste årene har hun også vært særlig engasjert i tverrfaglig, utfordringsdrevet forskning innen global helse, hvor hun veileder en rekke Ph.d.-prosjekter med feltarbeid i Norge, sørlige Afrika og Asia.


For tiden leder Fjeld prosjektet From Asia to Africa: Antibiotic Trajectories across the Indian Ocean (FAR), som følger antibiotikas reise fra produksjon i Kina og India til konsum i Tanzania, og er forsker i EATWELL: A Comparative Material-Semiotic Ethnography of Food Systems and More-than-human-health in Bhutan, begge NFR-finansierte prosjekter. Fjeld underviser på masterprogrammet International Community Health, fakultetets Ph.d.-program, samt på samfunnsmedisin på medisinstudiet. Hun bidrar også med Ph.d.-undervisning og veiledning på NORHED-prosjektet Medical and Environmental Anthropology for East Africa in the 21st-century (AnthEM). 


– Som del av min forskningstermin i 2023 er jeg seks måneder i Asia for å gjøre feltarbeid for de to pågående tverrfaglige prosjektene jeg er del av for tiden, ett om matsystemer og more-than-human-health i Bhutan (EATWELL), og ett om sirkulering av, og tilgang til antibiotika i Nepal (FAR). Jeg er i økende grad opptatt av hvordan miljø påvirker helse og helserelaterte utfordringer, noe som jo er svært tydelig for antibiotikaresistens og for mat, ernæring og mikrobiota. More-than-human-health, One Health, sammen med det alltid relevante temaet sosiale ulikheter, blir stadig viktigere for de store globale spørsmålene. Jeg er opptatt av å styrke disse feltene på HELSAM fremover, også i undervisningen vi tilbyr våre studenter. Alle disse presserende spørsmålene krever sterke tverrfaglige miljøer og bidrag fra samfunnsvitenskap og humaniora og jeg tenker at HELSAM har et spesielt bra utgangspunkt for å utvikle banebrytende forskning og undervisning om dette, sier Fjeld. 

Ruth Prince

Portrettbilde av Ruth Prince
Professor Ruth Prince

Ruth Prince fikk opprykk til professor med virkning fra 14.10.2021. Prince er professor i medisinsk antropologi ved Avdeling for samfunnsmedisin og global helse. Hun har doktorgrad i sosialantropologi fra Universitetet i København, og er utdannet ved University College London (UCL) og Oxford. Hun begynte på HELSAM i 2014.

– Som medisinsk antropolog er jeg interessert i hvordan kapitalisme og nyliberalisme former helse og helsevesenet i afrikanske land (og over hele verden), hva dette betyr for statens kapasitet, for spørsmål om sosial rettferdighet og tilgang til helsetjenester, og hvordan folk tar vare på hverandre under disse forholdene. Jeg liker å jobbe i tverrfaglige forskningsgrupper, og å undervise neste generasjons studenter og forskere. Siden jeg begynte på HELSAM har jeg virkelig blomstret, og jeg føler meg heldig som har så fantastiske kolleger og studenter ved avdelingen, HELSAM og UiO, sier Prince.

Ruth leder et ERC Starting Grant-prosjekt, Universal Health Coverage and the Public Good in Africa. Prosjektet er en etnografisk studie av hva universell helsedekning betyr for stat og statsborgerskap i fire afrikansk land. Hennes forskning fokuserer på to hovedfelt: a) Etikk og utfordringer som statlige byråkratier står overfor når de prøver å implementere helsereformer, og b) Fremveksten av det private helsevesenet i Kenya, hva dette betyr for samfunnsborgerne, og særlig for de fattige. Ruth jobber også med et NORHED kapasitetsbyggingsprosjekt i samarbeid med østafrikanske universiteter, og NFR-prosjekter som fokuserer på epidemisk fortid (Epidemic Traces) og fremtid (Epidemics and African Health Systems: Covid-19 in Kenya) i Afrika. 

Av Mathilde Coraline Aarvold Bakke
Publisert 23. mars 2023 13:15 - Sist endret 23. mars 2023 13:22