Nytt fra ledelsen: Økonomiske fullmakter og insentivordninger

Vi er nå kommet til midten av oktober, høstværet er kommet for fullt og jaktsesongen er i gang. Høsten er tid for strategier og planlegging. Instituttledelsen erfarer at tidligere tiltak for eksternt finansierte prosjekter har gitt gode resultater, og vi iverksetter nå flere insentivordninger.

Bildet kan inneholde: business, offisielt.

Instituttleder Dag Kvale. Foto: Øystein Horgmo, UiO. 

Generell økonomisk situasjon

Den økonomiske situasjonen ved Klinmed er fortsatt utfordrende. Covid-19- situasjonen har også gitt negative utslag på økonomisiden, med både forsinkelser og økte driftskostnader, men også noe reduserte utgifter knyttet til reiseregninger, naturlig nok.

Våre iverksatte tiltak for eksternt finansierte prosjekter har imidlertid gitt gode resultater. Forventet inntekt fra eksterne prosjekter vil øke til nærmere 300 millioner kroner i 2020, altså mer enn halvparten av instituttets totale finansiering. Dette er gode nyheter for instituttet!

Vi hyller Klinmed-forskere som driver forskning på toppnivå og henter inn eksterne midler i hard konkurranse!

Økonomiske fullmakter til klinikkene

Denne høsten har vi diskutert delegering av økonomiske fullmakter til klinikkene.

Klinikkene har ønsket seg mer økonomisk ansvar og myndighet, en vurdering instituttledelsen er enig i. Etter god diskusjon i flere av Klinmeds fora, deriblant Klinikklederforum, Instituttrådet og Forskningslederforum, har vi nå fattet flere vedtak.

Det første vi har vedtatt er at vi hever budsjettdisponeringsmyndighet (BDM) for administrative koordinatorer fra 100.000 til 200.000 kroner, slik at klinikkene selv har mulighet til å bestemme innkjøp opp til 200.000 kr.

Innføring av insentivordninger og endringer i ERC-støtte

I tillegg har vi diskutert ulike insentivordninger for eksternt finansiert virksomhet. Instituttledelsen har vedtatt at vi fra 1.1.2021 skal honorere søknader som er forankret ved institutt for klinisk medisin. Søknader med en minimum Klinmed-verdi på 5 millioner kroner totalt blir honorert med 15.000 kroner per søknad. Disse insentivmidlene tildeles for inntil to søknader per år per ansatt, og tilføres prosjektleders konto for driftsmidler.

Dette tiltaket gjelder ikke søknader som får prosjektetableringsstøtte (PES-midler) fra UiO sentralt, midler som gis ved Horisont Europa-prosjekter, inkludert ERC-søknader.

For nye ERC-prosjekter som starter opp på Klinmed fra 1.1.2021 vil ERC-støtte fra UiO sentralt fordeles med 50% til instituttnivå og 50% til forskningsprosjektet.

Mål om større frihet på klinikknivå

Utgangspunktet vårt er å kunne gi større frihet til klinikkledelsene. Vi opplever jevnt over positive tilbakemeldinger på disse tiltakene og håper dette vil stimulere til større søknadsaktiviteter og forankring av prosjekter ved Klinmed.

Instituttledelsen vil også på sikt vurdere ulike insentivordninger knyttet til undervisningsaktiviteter for instituttets undervisere. Dette er et tema vi kommer tilbake til.

Avslutningsvis

Med nye smittebølger i samfunnet er det mange nå som jobber hjemmefra igjen. Vi kom oss gjennom våren sammen og vi får det til å gå rundt også denne gangen. Høsten kan være mørk og vanskelig for mange selv uten Covid-19-situasjonen hengende over oss, så husk å være rause med hverandre også i tiden fremover.

Emneord: Dag Kvale, Nytt fra ledelsen
Publisert 22. okt. 2020 14:22 - Sist endret 22. okt. 2020 14:22