Nytt fra ledelsen: Forskning med ambisjoner

Vår målsetning er at Klinmeds forskningsmiljøer skal ligge i fronten både nasjonalt og internasjonalt. En stor del av dette handler om å sikre finansiering i skarp konkurranse. Nå har våre forskere hentet inn mer eksterne midler enn noen gang tidligere. 

Portrettbilde av nestleder Shuo-Wang Qiao

Nestleder Shuo-Wang Qiao. Foto: Øystein Horgmo, UiO

For første gang er andelen eksternfinansiert forskning ved Klinmed større enn basisfinansieringen fra Kunnskapsdepartementet (KD). Klinmeds forskere mottok i fjor en totalsum på hele 303 millioner kroner i eksterne midler mot 283 millioner fra KD. I stadig tøffere konkurranse om forskningsmidler er det lovende at så mange forskningsmiljøer er ambisiøse. 

Ett nytt Jebsen-senter og to nye SFFer 

Hele tre miljøer har fått tilslag på store nasjonale senterbevilgninger. Torbjørn Omland fikk tildeling fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen og K.G. Jebsen-senter for hjertemarkører startet sin virksomhet 1. september 2022. Jebsen-stiftelsen har fokus på translasjonell forskning med mål om at nye og viktige forskningsresultater skal gi bedre behandling for pasienter. Dette er det første senteret som har hovedsete på Ahus, noe som bekrefter det løftet forskning på Ahus har hatt siden det ble universitetssykehus for litt over 20 år siden. 

Senter for fremragende forskning (SFF) er en toppforskningsordning som legger til rette for at Norges fremste vitenskapelige miljøer skal gjøre grunnleggende og nysgjerrighetsdrevet forskning. I den femte SFF-utlysningen fikk to søknader fra Klinmed tilslag. Johanna Olweus og Kalle Malmberg fikk bevilgning til sitt nye senter PRIMA som skal ha hovedsete ved OUS-Radiumhospitalet, i tillegg til forskningsgrupper fra OUS-Rikshospitalet og NCMM. Arne Klungland og Lorena Arranz fikk tilslag på søknaden til CRESCO som primært skal holde til på OUS-Rikshospitalet. Etter hvert skal inn i det nye Livsvitenskapsbygget. 

Flere miljøer har fått midler fra EU

I løpet av det siste året har flere forskere også mottatt midler fra EU. Johanne Jacobsen har fått ERC Starting Grant og har lagt prosjektet sitt til Klinmed. Evandro Fei Fang leder UiOs bidrag til et stort europeisk prosjekt finansiert gjennom Horisont Europa. Ludvig Sollid har fått flere millioner fra NFR til ImmunoSafe, et omfattende europeisk samarbeidsprosjekt. Videre har Ping Qin nylig fått midler fra NFR til et europeisk konsortium ledet fra Spania. 

Rekruttering av utenlandske toppforskere og unge talenter

Både Jebsen-sentrene, SFF-ordningen og store EU-prosjekter gir muligheter til å bygge opp sterke forskningsmiljøer og fremmer vitenskapelig kvalitet i toppklassen. Ikke minst gir det muligheter til å rekruttere høyt kvalifiserte forskere og unge talenter fra både inn- og utland. 

Å være en del av et toppforskningsmiljø er også svært viktig for yngre forskere. Disse bevilgningene gir mulighet for nettverksbygging og samarbeid, karriereutvikling, erfaring med forskningsledelse og hjelp til søknadsskriving, også rettet mot EU. Vi håper at flere blir inspirert til å søke midler til nye forskningsprosjekter. 

Husk korrekt adressering i artikler og å oppdatere innhold på nett

Klinmeds årlige bevilgning fra fakultetet påvirkes av antall publikasjoner. Det er derfor svært viktig at alle vitenskapelig ansatte fortsetter å adressere UiO i alle vitenskapelige publikasjoner.

Dere finner UiOs adresseringsinstruks her.

Vi oppfordrer også til å kvalitetssikre innholdet som dere har på nettsidene, både på personpresentasjonssiden og forskergruppe- og prosjektsidene. UiOs nettsider kommer høyt opp i Google-søk. Det å ha oppdatert innhold på nett bidrar derfor til god synlighet og representasjon både internt ved UiO og ovenfor mulige samarbeidspartnere. 

God forskningsstøtte har stor betydning 

For å få til god forskning er våre forskere avhengige av å ha et godt støtteapparat. Vi i instituttledelsen vil derfor fortsette å jobbe for enda bedre forskningsstøtte fra våre dyktige ansatte innen de teknisk-administrative stillingene innen blant annet forskningsstøtte, HR, økonomi, kommunikasjon og IT. 

Vi heier på og er stolte av våre dyktige fagmiljøer! 
 

Publisert 31. mars 2023 08:49 - Sist endret 31. mars 2023 16:01