Nytt fra ledelsen: Desentralisert utdanning – status og planer

Desentralisert utdanning av leger er et klart overordnet, politisk mål. En økning i antall studieplasser på medisin i Norge knyttes tett til slike læresteder utenom storbyene. Her får du en oppdatering på status og planer for Campus Sør og Campus Innlandet.

Bilde av Knut Lundin

Utdanningsleder ved Klinmed Knut Lundin. Foto: Øystein Horgmo, UiO.

Som mange har fått med seg, startet vi en desentralisert campus ved Sykehuset Sørlandet høsten 2023. UiO Campus Sør utvides stadig. Snart kommer vår andre desentraliserte campus ved Sykehuset Innlandet, Campus Innlandet. 

Men desentralisert utdanning av medisinstudenter er ikke noe nytt i verken norsk eller internasjonal sammenheng. I Nord har Universitetet i Tromsø hatt utdanning i Bodø og Hammerfest i 15 år, og i Midt-Norge har NTNU hatt medisinstudenter i Levanger i flere år. Med UiO Campus Sør og med Vestlandslegen i Vest har nå alle de fire norske universitetene slike desentraliserte campuser. 

Felles for alle desentraliserte studietilbud er at studentene studerer frem til samme eksamen og identisk autorisasjon, selvsagt. Læringsutbyttene er også de samme.  

UiO Campus Sør

Medisinstudiet er bygget opp i åtte moduler, og Klinmed har ansvar for fem av disse. Høsten 2023 startet ti studenter i modul 6 med fagene kvinne og barn på UiO Campus Sør. De samme studentene tar også praksisen på modul 7 ved Sørlandet sykehus, før de kommer tilbake til Oslo for å ta Modul 8. 

En ny gruppe studenter har allerede startet opp på Campus Sør denne vinteren, også de i modul 6. Sommeren 2024 starter en gruppe i modul 4 med nevrologi, øre-nese-hals og øye, og vi planlegger at disse studentene skal fullføre studiet ved UiO Campus Sør. 

I disse dager ser vi på hvordan vi skal arrangere modul 8 der nede. 

UiO Campus Sør tegner veldig bra. Studentene trives svært godt. Læring i et oversiktlig miljø gir god kontakt med klinikerne og de UiO-ansatte lærerne. 

Vi er avhengig av at en del læringsressurser strømmes via Zoom til klasserom der nede, og våre lærere her i Oslo har løst denne oppgaven på en meget god måte. Vi vil også berømme den lokale lærerstaben, administrativt personell og hele sykehuset for å ha lagt ned en stor innsats for at opplegget skal lykkes. Og det gjør det!    

UiO Campus Innlandet

Vi planlegger også å opprette en desentralisert campus ved Sykehuset Innlandet. UiO undertegnet for en god stund siden en intensjonsavtale med Sykehuset Innlandet om opprettelsen. I samarbeid med dem har vi planlagt grundig hvilke ressurser Sykehuset Innlandet kan stille med, og hvor læringen kan skje best. 

Som en liten overraskelse fikk så NTNU høsten 2023 oppdraget med å etablere 20 studieplasser på Sykehuset Gjøvik. Vi er nå inne i aktiv planlegging av mulig sameksistens med NTNU der vi ser for oss at begge studieplanene kan driftes parallelt.

Vi ser også nøye på muligheter for Oslo-studenter ved Mjøssykehuset, når det etter hvert blir ferdig.             

Oppstart av UiO Campus Innlandet er for tiden ikke tidfestet. 


På vegne av instituttledelsen vil jeg ønske dere alle en riktig god påske! 
 

Emneord: desentralisert utdanning, UiO Campus Sør, UiO Campus Innlandet Av Knut Lundin, utdanningsleder ved Klinmed
Publisert 22. mars 2024 13:06 - Sist endret 22. mars 2024 15:12