English version of this page

En dag som kan forandre retningen på ditt liv

Torsdag 5. mars var det Åpen dag ved Universitetet i Oslo. Rundt 3 000 videregåendeelever kom på besøk. Over tusen av dem kom innom oss på fakultetet. Med solide bidrag fra studenter og ansatte ga vi dem gode bevis på at UiO er stedet å studere. 

student blåser såpebobler og smiler til kamera på Åpen dag 2020

Foto: Benjamin A. Ward/UiO.

På Åpen dag møter de grunnforskning, våre blikk på bærekraft og livsvitenskap, muntre foredrag skreddersydd for russen, og en rekke informasjonsmøter for alle våre grunnstudieprogrammer. 

Verdensledende forskere står side om side med Forsker grand prix-vinnere, mens studenter fyller standområdet engasjement. 

Blant årets faglige og populærvitenskapelige bidragsytere finner vi kjemiker Alexander Sandtorv som er medlem av Akademi for Yngre Forskere (AYF). Han skriver bok om bakfylla, og dette var tema for hans lyninnlegg under Åpen dag. Matematiker Kent-Arne Mardal forklarte hvordan hjernen renses mens du sover. Sabrina Sartori fra institutt for teknologisystemer fortalte om hva slags utfordringer som fins med fornybar energi, og Lene Pettersen fra institutt for informatikk fortalte om digitale forretningsmodeller, fra Tesla til Tinder. 
 

student i hvit labfrakk snakker med elever
Foto: Benjamin A. Ward/UiO.
studenter snakker om studieprogrammer med elever på Åpen dag 2020.
Foto: Benjamin A. Ward/UiO.

Studentrekruttering: Det personlige møtet er viktig

At Åpen dag er viktig vet vi ut fra Søkerundersøkelsen. Dette er en årlig undersøkelse der alle søkere som har satt UiO-studier på 1.-5. plass i sin søknad til Samordna opptak blir invitert til å delta.

Mønsteret er tydelig: det personlige og fysiske møtet er viktig for den som skal ta det store studievalget. For de som kommer på Åpen dag, er dagen en kjempeviktig trigger. 

Alle elever som kommer på Åpen dag skal få snakke med en ekte student. Derfor har vi stort fokus på at alle våre grunnstudier har en egen stand bemannet av studenter denne dagen. Her slår forskerspirene seg løs med egenlagde raketter, faglige quizer og aktiviteter, ting å ta på, ting å undre seg over, og ikke minst blide fjes som er glade i studieprogrammet og -miljøet sitt. 

to elever ser smilende i kamera
Foto: Benjamin A. Ward/UiO.
studenter ser på stands
Foto: Benjamin A. Ward/UiO.

Utvider perspektivet

Mange blir mer usikre på studievalget etter Åpen dag (ref. årlig evaluering av Åpen dag). Dette er ikke nødvendigvis negativt. Vi tror at møtet med de mange studieprogrammene kan bety at elevene utvider perspektivet for hva slags studier som kan være spennende, og som kan passe for vedkommende. Kanskje visste du ikke at du kan studere kybernetikk, medisinsk fysikk, fysiologi eller paleontologi hos oss. Denne dagen viser vi fram fram mangfoldet av studieretninger og faglige muligheter hos oss, og vi viser at du kan angripe en utfordring fra mange ulike faglige vinkler. 

En rekke faglige bidragsytere fyller auditoriene på Vilhelm Bjerknes og Georg Sverdrups hus under Åpen dag. Med korte, populærvitenskapelige foredrag får vi vist fram en bred vifte av hva vi driver med, av en rekke strålende formidlere som gleder seg over å kunne snakke direkte til søkerne. 80 prosent av de som besøker Åpen dag går i tredje klasse på videregående skole, og målet vårt er at flest mulig av dem kommer tilbake til campus i august. 

Av Anna Valberg
Publisert 6. mars 2020 14:53 - Sist endret 6. mars 2020 15:10