English version of this page

Nå kan MNs bachelorstudenter få arbeidspraksis

Høsten 2019 starter piloteringen av den nye praksisordningen ved MN, hvor utvalgte studieprogrammer tilbyr arbeidspraksis som en del av bachelorgraden. Dette gir studentene relevant arbeidserfaring under studiene.

mennesker i røde t-skjorter smiler til kamera.

Foto: Morten Kanne-Hansen/UiO.

Arbeidspraksis inngår som en del av bachelorprogrammet til studentene ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MN), og er et av flere tilbud i utviklingssemesteret. Gjennom arbeidspraksisen skal studentene bruke ferdigheter og kompetanse de har lært gjennom studiene. I tillegg gir det studentene bedre innsikt i hvilke kompetanser og ferdigheter arbeidslivet krever og letter overgangen fra studier til arbeidsliv. 

Arbeidspraksis skal legge til rette for at studentene i større grad kan få relevant arbeidserfaring under studiene og for at de kan knytte kontakter som vil være nyttige når de skal ut i arbeidslivet.

Kandidatundersøkelsen viser at de studentene som lettest får relevant jobb etter studiene er de som klarer å sette ord på kompetansen sin. Arbeidspraksis er etterspurt både av næringslivet, myndighetene og studentene selv. Pilotprosjektet er blant annet en oppfølging av Stortingsmelding 16 (2016-2017) Kultur for kvalitet i høyere utdanning. I november 2018 varslet i tillegg statsråd Iselin Nybø om en ny stortingsmelding – studenter må bli mer relevante for arbeidslivet. Ved å tilby arbeidspraksis i utdanningsløpet imøtegår vi denne etterspørselen. Målet er at arbeidspraksis skal bli et etablert tilbud for alle bachelorstudentene ved MN.  

Oppstart høsten 2019

Fire institutter ved MN-fakultetet valgte å bli med på pilotprosjektet: Institutt for biovitenskap, Fysisk institutt, Matematisk institutt og Institutt for teknologisystemer. De har opprettet hvert sitt praksisemne, som går for første gang høsten 2019. 

Bachelorstudentene har allerede søkt om opptak til praksisemnene – BIOS3050, FYS3820, MAT3055 og TEK3100. 14 spente studenter skal få testet ut sin kompetanse hos reelle arbeidsgivere i høst. 

Flere engasjerte bedrifter deltar i pilotprosjektet, og denne høsten vil studentene være utplassert ved PwC Consulting, DNB, Norsk Regnesentral, SINTEF Digital, Institutt for Energiteknikk (IFE), Norsk institutt for naturforskning (NINA), eDNA solutions AS i Göteborg og Botanisk Hage i Oslo (Naturhistorisk museum).

Inspirert av SV-fakultetet

MN-fakultetet har over tid arbeidet med å få på plass denne praksisordning. Og har hentet inspirasjon fra Institutt for statsvitenskap ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV), som har en gjennomtenkt modell bak sin praksisordning hvor de ønsker å simulerer veien fra jobbsøk til første medarbeidersamtale. 

I tillegg er systemet basert på konkurranse, som gir en egen nerve i prosessen – det er ikke nødvendigvis karakterene som teller mest. Det er nemlig arbeidsgiver som velger hvem som får tilbud om praksisplass, basert på CV, søknadsbrev og eventuelt intervju. På denne måten får studentene realistisk erfaring i det å søke jobb. MN-fakultetet har i likhet med Institutt for statsvitenskap samarbeidet med Karrieresenteret på UiO, som har vært en viktig ressurs i arbeidet med den nye praksisordningen. 

Les mer om arbeidspraksis i studiene.

For ytterligere informasjon

Ta kontakt med prosjektleder Ina Hodnebrug eller Else Marie Lingaas.

Av Ina Hodnebrug
Publisert 6. sep. 2019 13:20 - Sist endret 6. sep. 2019 13:25