Tvillingtransformasjonen leder oss inn i en ny æra!

Vi hadde gleden av å overvære lanseringen av posisjonsnotatet «The Twin Transformation Century» på Norway House i Brüssel, fremlagt av vår egen Morten Dæhlen, nå leder av senteret dScience. 

Tvillingstransformasjonen (The Twin Transformation) der det grønne og det digitale skiftet kobles, vil prege verden fremover. Skal vi lykkes med grønn omstilling på det nivå som planeten krever må digitalisering bli en sentral del av løsningen. Utfordringen fremover blir å koble disse omstillingene målrettet, systematisk og av et omfang som monner. Bidragene fra akademia blir avgjørende. Dette vil utfordre hva vi forsker på, hvordan vi forsker, hvem vi samarbeider med, hvilken utdanning vi tilbyr og hvordan vi utvikler den. Hvordan møter vi disse utfordringene ved vårt eget fakultet, og ved Universitetet i Oslo? 

Posisjonsnotatet «The Twin Transition Century. The role of digital research for a successful green transition of society?» belyser behovet for og utfordringene ved å koble det gønne og digitale skiftet. Universitetsalliansen The Guild, står bak, der UiO er medlem og som ledes av vår tidligere rektor Ole Petter Ottersen. Notatet er ført i penn av Morten Dæhlen, senterleder ved fakultetets Senter for data og beregningsvitenskap - dScience. Arbeidet munner ut i anbefalinger til høyere utdanningssektor, beslutningstakere og finansiører.  

Utfordringene som adresseres direkte til vår egen sektor, er å: 

Styrke innsatsen for å utvikle digitale løsninger som forbedrer institusjonell bærekraft og miljødatahåndtering; 

Fremme tverrfaglig samarbeid og teamvitenskapelige tilnærminger, inkludert via passende karrieregjenkjenningssystemer; 

Integrere innhold i utdanningsprogrammer som gir studentene mulighet til å forstå og engasjere seg i kompleksiteten i både den digitale og den grønne overgangen. 

Vi hadde gleden av å overvære lanseringen av dette viktige dokumentet på Norway House i Brüssel, 21. september, med bred deltagelse fra norsk og europeisk næringsliv, universiteter, Europakommisjonen, forskningsråd, ambassader og interesseforeninger.  

En viktig utfordring som ble belyst i debatten under møtet var å lykkes med koblingen mellom to prosesser som løper langs veldig ulike tidsakser. Mens digitaliseringen fyker av sted i et tempo som har medført anbefaling om pause i AI-utviklingen, henger det grønne skiftet etter og foregår i et altfor lavt tempo. Dette er en problemstilling som må adresseres fremover, både av forskere, politikere og byråkrater. Akademia må bidra til løsninger som gjør integrasjonen mulig. 

Videre fremhever rapporten behovet for reelt, tverrfaglig samarbeid på tvers av disipliner, og dette ble også løftet frem som et kjerneelement i debatten. Det vektlegges at en vellykket grønn omstilling av samfunnet vil kreve et bredt spekter av kompetanse på tvers av vitenskap, teknologi, ingeniørfag og matematikk (STEM-fag) i tillegg til en digital forskningsagenda, med reell integrasjon av samfunnsfag, kunstfag og humaniora (SSAH-fag). UiO står i denne sammenheng i en særstilling nasjonalt, med svært sterke forskningsmiljøer innen bredden av både STEM- og SSAH-fagene. Det gir UiO en unik posisjon, men også ansvar for å bidra til kunnskapsgrunnlaget for grønn omstilling. 

Behovet for integrert tverrfaglighet for å løse komplekse problemer vil utfordre hele forskningssystemet slik vi kjenner det i dag. Det er opplagt at ambisjonen som legges frem vil utfordre dagens sterkt individbaserte, konkurransedrevne forskningssystem. 

Regjeringen har nylig lovet én milliard kroner til forskning på kunstig intelligens og på konsekvenser denne teknologien kan ha for det norske samfunnet. Vi er spent på innretningen av tildelingen, som gir en gyllen mulighet til å se kunstig intelligens relatert til grønn omstilling, med et krav om sterke, tverrfaglige forskningsprosjekter som grunnlag for tildeling av midler.  

Vi var stolte over å representere fakultetet og UiO på møtet, som har tatt en så tydelig rolle og ansvar i dette arbeidet. 

 

Eva S. Dugstad, leder for næringsliv og samfunnskontakt 

Solveig Kristensen, dekan 

Publisert 28. sep. 2023 08:32 - Sist endret 28. sep. 2023 08:32