English version of this page

Velkommen tilbake til et nytt år!

Kjære kollegaer, jeg håper dere alle har hatt en fin juleferie! Det nye året er alt i gang, og mye utfordrende og spennende ligger foran oss.

Week 2

Allerede andre uka i januar braker det løs med pilotering av egen karriereuke for alle forskere i tidlig karriere ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MN), Naturhistorisk museum (NHM) og Odontologisk fakultetet. Week 2 tilbyr et bredt utvalg av kurs for å gi deltagerne karrierefremmende verktøy, teknikker og ressurser for å utvikle ferdigheter og finne nye karrieremuligheter. I tillegg blir det mulig for deltagerne å møte norsk næringsliv. Realfagsbiblioteket er medarrangør sammen med fakultetene og NHM. Vi håper på stor deltagelse fra våre ph.d.-kandidater, postdoktorer og ansatte i forskerstillinger!

Forskningsevaluering

Resultatet av Forskningsrådets evaluering av norsk forskning innen biovitenskap og naturvitenskap legges frem våren 2024. Ved fakultetet inkluderer dette fysikk, astrofysikk, kjemi og geofag. Vi ser frem til at arbeidet legges frem, og vil bruke resultatene som grunnlag for utvikling av de ulike fagområdene og av fakultetets forskning som helhet. Evalueringen av matematikk, IKT, teknologi, medisin og helsefag, inkl. farmasi, utarbeides i år og legges frem neste år. Lykke til med dette arbeidet!

Søknadsprosesser

Vi er allerede i gang med SFI-prosessen, der 14 skisser ble sendt inn til fakultetet før jul. Det blir interessant å følge utarbeidelsen av de endelige søknadene, der fakultetet vil rigge en prosess for å støtte søkerne. Så venter vi spent på tildelingene i INFRASTRUKTUR-programmet, der fakultetet har søknader som koordinator (7) eller partner (21) innen livsvitenskap, MNT-fag og e-infrastruktur – i tillegg til å delta i søknader fra andre fakultet. FME - Forskningssentre for miljøvennlig energi tildeles også denne våren, der våre forskere deltar i flere prosjekter. Lykke til, alle som har bidratt, dere gjør en viktig jobb med søknadsskriving som vi er avhengig av for å lykkes med vår forskning!

Livsvitenskapsbygget

Innflyttingen i Livsvitenskapsbygget rykker stadig nærmere. I løpet av kort tid vil vårt rektorat beslutte helt konkret hvilke forskningsmiljøer som kan flytte inn i bygget. Farmasøytisk- og Kjemisk institutt har hatt plass lenge, i løpet av 2023 ble det klart at også forskningsmiljøer fra IBV kan inkluderes. Takk til IBV som har gjort et fabelaktig arbeid for å kartlegge muligheter og synliggjøre verdiskapningen ved å flytte inn i bygget! Fakultetsledelsen følger denne prosessen tett. I tillegg rigger vi nå en prosjektorganisasjon for å ta eksplisitt grep om kommende oppgaver og utfordringer knyttet til Livsvitenskapsbygget:

  • Faglig utvikling og brukerutstyr, ledes av forskningsdekanen
  • Utdanning, ledes av studiedekanen
  • Flytting og avhending, HMS og labdrift, ledes av HMS-koordinator
  • Økonomi og organisasjonsutvikling, ledes av dekanen

En ledergruppe skal etableres med de berørte instituttledere og dekanene, under ledelse av dekanen. Livsvitenskapsbygget er UiOs største prosjekt, som vil berøre alle ansatte ut over fag-, institutt- og fakultetsgrenser. Vi vil holde dere oppdaterte om arbeidet fremover.

Arbeidsmiljøundersøkelse

Vi er opptatt av et godt studie- og arbeidsmiljø for alle ved MN! Ved fakultetet har vi jobbet systematisk og langsiktig med dette blant annet gjennom vår læringsmiljøsatsing fra 2014, som del av InterAct-prosessen, og likestillingsprosjektet FRONT fra 2015. Det er gledelig at UiO denne våren vil gjennomføre arbeidsmiljøundersøkelsen ARK for alle ansatte. Vi har forberedt arbeidet godt sammen med ledelsen ved instituttene - nå er det viktig at du som ansatt stiller opp og svarer på undersøkelsen! Resultatene fra ARK vil vi bruke aktivt i tida som kommer, som grunnlag for å videreutvikle vårt arbeidsmiljø.

Lederutvikling

Fakultetsledelsen har et mål om regelmessig tilbud om lederutvikling til våre ledere. Vi har nylig avsluttet det Forskningsrådsfinansierte BALANSE- prosjektet FRONT2, med lederutvikling som en stor og viktig del. Ledergruppene ved alle våre ni institutter samt Naturfagsenteret har deltatt på to til fire moduler, som har tatt for seg:

  • Endringsprosesser i akademia, inkludert arbeidsmiljø, organisasjonsendring og motstand
  • Ansettelsesprosessen
  • Operativ hverdagsledelse, inkludert medarbeidersamtalen og karriereveiledning
  • Maskulin identitet og kultur

Tusen takk til FRONT-teamet for stor innsats!

Nå utvider vi perspektivet mot mangfoldsledelse og våre ansatte i forskerstillinger, med søknad om nye BALANSE-midler til dette. Hele fakultetets ledergruppe på 100 personer skal på felles seminar om mangfoldsledelse til høsten. Men før dette planlegger vi vår årlige storsamling for alle MN-ledere til våren, med akademisk frihet, ytringskultur, formidling og endringsledelse på agendaen. Det ser jeg frem til!

For å ruste oss i fellesskap til nye tider, skal instituttledere og dekanat på lederseminar til København. Der vil vi bla. møte kollegaer fra Københavns universitet for å lære om hvordan de har tatt imot politiske reformer som har rullet over den danske universitetssektoren. Danskene ligger noen år foran Norge i massiv, politisk styring av sektoren. Det er all grunn til å tro at vi ser starten på noe lignende i Norge, og det må vi som akademisk ledelse forholde oss til i fellesskap.

Ansettelse og valg av ledere

2024 blir året vi velger og ansetter ledere ved fakultetet. Vårt største og vårt minste institutt, Institutt for informatikk og Institutt for teoretisk astrofysikk, skal velge instituttleder; ved Institutt for geofag, Matematisk institutt, Institutt for teknologisystemer og Farmasøytisk institutt skal det ansettes nye instituttledere. Alle med oppstart fra 2025. Institutt for biovitenskap og Kjemisk institutt har allerede ansatt sine nye instituttledere, og ved Fysisk institutt er prosessen i gang. Ved fakultetsledelsen går vår fakultetsdirektør over i pensjonistenes rekker i løpet av året, og vi er i ferd med å ansette hans etterfølger. Og så blir det dekanvalg før sommeren. Prosessen er i gang og en tidsplan er under utarbeidelse. Informasjon om dekanvalget kommer ut over semesteret.

På vegne mine kollegaer i fakultetsledelsen ønsker jeg dere alle et Godt Nytt År, og velkommen tilbake til arbeidsåret 2024!

Vennlig hilsen
Solveig Kristensen, dekan

Publisert 4. jan. 2024 11:06 - Sist endret 4. jan. 2024 11:06