English version of this page

Vi forbereder innflytting i Livsvitenskapsbygget

Universitetet i Oslo intensiverer nå forberedelsene til innflytting i Livsvitenskapsbygget i 2026. Ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MN) har vi over flere år lagt planer for å flytte Farmasøytisk institutt og Kjemisk institutt inn i nybygget. I fjor åpnet rektoratet i tillegg for innflytting av hele eller store deler av Institutt for biovitenskap.

Våre tre institutter skal samlokaliseres med deler av Institutt for oralbiologi ved Odontologisk fakultetet og utvalgte miljøer fra Det medisinske fakultet (MED). I tillegg pågår det en prosess knyttet til mulig videreføring og videreutvikling av Norsk Senter for Molekylærmedisin (NCMM), som også er tiltenkt en plass i bygget.  Vår innovasjonsenhet Veksthuset for verdiskaping, som vi deler med MED, skal flytte inn og videreutvikles, og deler av Bibliotek for medisin og realfag får plass.

Samfunns- og effektmål

Det er et definert mål at Livsvitenskapsbygget skal utvikles til et felles anlegg for ledende universitets- og sykehusmiljø innen livsvitenskap, som sikrer Norge internasjonal konkurransekraft på området. Samlokaliseringen i Livsvitenskapsbygget skal gi:

  • synergier mellom UiO og Oslo Universitetssykehus som styrker forskning, utdanning, innovasjon og fag- og metodeutvikling
  • sambruk av arealer og utstyr på tvers av virksomheter og fagområder
  • økt tilgang og bedre utnyttelse av avansert vitenskapelig utstyr og teknologi innen forskning og diagnostikk

Faglige utvikling

For å oppnå dette har rektor sammen med viserektor iverksatt en prosess for faglig utvikling i bygget. Akkurat nå er hovedfokus å ferdigstille innplasseringsskisser i byggets funksjonsarealer, et arbeid som involverer instituttene tungt. Endelig beslutning om innflytting tas av Universitetsstyret i juni. Parallelt foregår det en faglig prosess som tar for seg

  • utvikling av tematiske satsingsområder i bygget
  • etablering av avansert forskningsinfrastruktur/kjernefasiliteter
  • organisering i bygget som sikrer faglig samarbeid, tar ut synergier og fører til konvergens
  • utvikling av kultur og samhandling på tvers av enheter, fakulteter og institusjoner

Disse områdene henger tett sammen og må utvikles i en helhetlig kontekst. Dekanene er invitert inn i prosessen, og vi holder tett kontakt med instituttledere og fagmiljøene.

Mottaksprosjektet

Det administrative arbeidet ledes av Eiendomsavdelingen, på vegne av universitetsdirektøren. Dette prosjektet har ansvar for

  • prosesser for tildeling av brukerutstyr (BUT-prosessene)
  • forberedelser og iverksetting av flytting og avhending
  • etablering av eiendomsdrift
  • investering, driftsmodell og organisering av IKT- og AV-tjenester
  • HMS og laboratoriedrift

Mottaksprosjektet arbeider nå spesielt med å få på plass tilstrekkelig bemanning og ressurser, sikre god samhandling og informasjonsdeling i organisasjonen, utvikle planverk og milepælsplaner og følge opp prosjektet ved utarbeidelse av statusrapporter og usikkerhetsanalyser. Mottaksprosjektet rapporterer til UiOs Styringsgruppe for Livsvitenskapsbygget, under ledelse av universitetsdirektøren.

Organisering av ressurser ved fakultetet

Ved MN-fakultetet har vi rigget oss organisatorisk for å møte de forventninger som Mottaksprosjektet og UiOs faglige ledelse stiller til oss, og levere i henhold til bestillinger og prosesser som kommer (Fig. 1):

Ledergruppe MN LV
Leder: Solveig Kristensen
UiOs faglige ledelse
(rektorat)
UiOs mottaksprosjekt
(EA)

Ikon med skisse av forsker med langt hår, labfrakk og reagensrør

Faglig utvikling og brukerutstyr

Koordineringsansvar:
Bjørn Jamtveit

 

Ikon med skisse av vitnemålsrull

Utdanning
 

Koordineringsansvar:
Knut Mørken

Ikon med skisse av en skolebygning

Flytting og avhending
HMS og labdrift

Koordineringsansvar:
Kathrine Schou

← Økonomi og organisasjonsutvikling →
Koordineringsansvar: Eva Helene Mjelde

Figur 1: Organisering av ressurser ved MN-fakultetet


Faglig og organisatorisk utvikling som danner grunnlag for vedtatte samfunns- og effektmål, konvergensprinsippet og tematiske satsingsområder i nybygget ivaretas bl.a. ved ressursgrupper for faglig utvikling / brukerutstyr og utdanning, under koordinering av prodekanene.

Flytting og avhending ved instituttene skal støttes av en egen ressursgruppe under arbeidsledelse av fakultetets Eiendoms- og HMS-koordinator. Gruppen får i tillegg ansvar for å koordinere planlegging, tilrettelegging og etablering av laboratoriedrift i nybygget, inkludert HMS-arbeidet.

Livsvitenskapsbygget blir økonomisk utfordrende for hele UiO. Mye er uavklart når det gjelder økonomiske rammer fra departementet, føringer ved UiO og konsekvenser for MN, inkludert husleien. En egen ressursgruppe er etablert for å holde fakultetet løpende orientert og budsjettere nødvendige investeringer og driftsutgifter. Gruppen koordineres av fakultetsdirektør, og dekanen deltar. Dialog med UiOs ledelse om økonomi står sentralt. Ressursgruppen har også ansvar for å fasilitere organisasjonsutvikling i bygget, som legger til rette for samarbeidsflater mellom instituttene, på tvers av fakultetene, og mellom ansatte ved UiO og OUS.

Den overordnede ledergruppen skal binde det hele sammen, og sørge for helhetlig informasjonsflyt og koordinering av aktiviteter. Ledergruppen sørger for god kobling mot UiOs sentrale prosesser, og er i tett dialog med ledelsen i EA og UiOs ledelse. Dekanen leder det samlede arbeidet.

Instituttene er tungt involvert i ressursgruppene, med deltagelse fra instituttledere, kontorsjefer, utdanningsledere, HMS-koordinatorer og lab-ansvarlige. I tillegg deltar verneombudene.

Forankring og involvering

Fakultetet legger vekt på at arbeidet fremover skal forankres godt ved instituttene og i fagmiljøene. For å oppnå dette vil vi involvere ledere og ansatte ved instituttene tungt i prosessene. Viktige arenaer vi vil benytte for å sikre god forankring, er

  • nyhetsbrev
  • nettsider ved MN (i samarbeid med UiO sentralt)
  • allmøter ved MN
  • lokale allmøter ved instituttene
  • ledelsens faste møter med tillitsvalgte og lokalt hovedverneombud
  • fakultetsstyremøter

Takk til alle som bidrar!

Vi har en stor jobb foran oss – takk til alle som bidrar til dette tunge og viktige løftet for MN og UiO!

Med ønske om god påske til alle!

Vennlig hilsen
Solveig Kristensen, dekan

Publisert 21. mars 2024 14:08 - Sist endret 22. mars 2024 12:10