English version of this page

DataScience@UiO – faglig satsing og innovasjon

Mandag 18. mars fikk vi besøk av digitaliseringsminister Nikolai Astrup i forbindelse med åpningen av Data Science Lab i Forskningsparken. Det ble et inspirerende møte mellom forskere, etablerte selskaper, gründere og ministeren som har det nasjonale ansvaret for intet mindre enn å digitalisere Norge.

Bildet kan inneholde: Sosial gruppe, Team, Begivenhet.

Data Science Lab

I slutten av mai samles miljøene igjen på Tøyen hovedgård for å stake ut kursen for det videre samarbeidet med mål om å etablere et nyskapingsmiljø i verdensklasse. Det er oppstartsbedrifter som skal stå i sentrum, med fokus på kommersiell anvendelse av nye metoder innenfor maskinlæring, «big data» og kunstig intelligens – for å nevne noen av de sentrale begrepene. 

Data Science Lab skal være en arena hvor gründere får råd og kommer i kontakt med investorer, næringsliv og kunnskapsmiljøer fra hele Norge, spesielt i Oslo, Bergen og Trondheim, der kommersialisering av forskning, etterutdanning og studentinvolvering vil være viktige aktiviteter.

Data Science Lab er en nasjonal klynge og inkubator for oppstartsbedrifter og er etablert som en del av StartupLab i Forskningsparken i samarbeid med Equinor, DNB, DNV-GL, Norsk Regnesentral og Universitetet i Oslo. 

Data Science og Computational Science – nytt senter

Datavitenskap («data science» eller «DS»), herunder maskinlæring og beregningsorientert vitenskap («computational science» eller «CS»), er sentrale områder der fakultetet satser og har sterke fagmiljøer på tvers av fagdisipliner og enheter. I oppfølgingen av fakultetets strategi har en arbeidsgruppe ledet av professor Geir Dahl, instituttleder ved Matematisk institutt, laget en rapport som peker på status, muligheter og utfordringer for DS og CS ved UiO fremover. Ett av forslagene er at det etableres et nytt senter for «data science and computing» på tvers av alle instituttene ved MN. 

Grunnlaget for fakultetets satsing på digitalisering og beregningsorientert vitenskap er naturlig knyttet til grunnleggende kunnskapsutvikling innen informatikk og matematiske fag. Bruk av avanserte beregninger i kombinasjon med annen kunnskap, for eksempel hentet fra fakultetets øvrige tematiske satsinger – livsvitenskap, jord og rom, og energi og materialer – blir stadig viktigere. 

Artificial Intelligence (AI) - NORA

Den 1. april startet Klas Pettersen som leder ved det nyetablerte NORA (Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium), en helt ny arena for samarbeid om utvikling av forskningsprosjekter innen kunstig intelligens, maskinlæring og robotikk.

UiOs visjon er at Norge gjennom NORA og andre satsinger skal være internasjonalt ledende innen kunstig intelligens, maskinlæring og robotikk basert på områder der vi i dag allerede er på et høyt internasjonalt nivå. Ved UiO finnes det sterke både metodemiljøer og anvendermiljøer (vitenskapelig og industrielt) i hele bredden av naturvitenskap og medisin.

Det er også i ferd med å vokse frem viktige problemstillinger innen humaniora og samfunnsvitenskap ved UiO der kunstig intelligens og maskinlæring blir viktig.

Etableringen av et eget senter for «Data Science and Computing» ved vårt fakultet skal samle fagmiljøer som vil stå sentralt innen kunstig intelligens (KI) i fremtiden.

Mange nye muligheter

Gjennom strategisk satsing på våre fagmiljøer vil vi styrke vår akademiske posisjon innen et svært viktig område av stor betydning for fremtiden. 

Gjennom samarbeid om DataScienceLab og NORA knytter vi sammen studenter, forskere, etablerte selskaper, gründere og investorer slik at vi på sikt kan bidra til å etablere flere nye bedrifter og lage relevante faglige etter- og videreutdanningstilbud til næringslivet, både etablert og nytt. 

Når DataScienceLab møtes på Tøyen i slutten av mai, kan vi presentere alle våre nye planer og aktiviteter for en rekke bedrifter og investormiljøer. For UiO er dette en interessant kobling opp mot våre fagmiljøer. Vi ser også for oss at et slikt nettverk kan gi både studenter og forskere tilgang til relevante datasett og problemstillinger fra industrien, samt nye muligheter for å gi studentene et bredere spekter av relevante deltidsjobber og muligheter for arbeidslivspraksis.

Av visedekan for innovasjon og samfunnskontakt Kristin Vinje
Publisert 2. mai 2019 12:22 - Sist endret 2. mai 2019 12:22