En liten trøst?

Konkurransen om forskningsmidler er hard, eksternt og internasjonalt, men også internt på MN. I Fellesløft III måtte vi prioritere 6 av 12 Toppforsk-prosjekter. I tillegg finansierte vi ett til selv. Likevel betyr dette at vi måtte velge bort 5 svært gode prosjekter. Dette er alltid like vanskelig, og en ubehagelig side av en forskningsdekans plikter (selv om jeg ikke tar beslutningen helt alene). 

portrettbilde

Vi valgte kvalitet som det selvfølgelige kriteriet for vår prioritering, og baserte oss på karakterene og beskrivelsen våre 12 Toppforsk-prosjekter oppnådde i de internasjonale vurderingene. Men fem prosjekter endte dessverre under "streken".

Nå har vi et lite gjenstående handlingsrom ved MN i forbindelse med årets tildeling av KD-stillinger. Da er det nå en glede å kunne gi prosjektlederne for de 5 toppforsk-prosjektene som ikke nådde helt til bevilgning, en stipendiatstilling hver. Vi håper dette er en liten trøst for Carmen Gaina og Thomas Schuler fra Geofag, Torsten Bringmann fra Fysikk og Fahri Saatcioglu og Göran Nilsson fra IBV. Kanskje kan dette bidra til uttelling for eksempel i neste Fellesløft? - i 2017.

I tillegg har vi fire ledige stillinger som nå er prioritert til noen av våre sterkere miljøer for grunnleggende forskning; en stilling går til CERN-relatert forskning, en til astrofysikk og to til matematikk. Dette er til dels basert på forpliktelser, og til dels på en analyse av hvordan våre KD-stillinger totalt fordeles på våre åtte institutter. At vi på denne måten også klarer å understøtte noen miljøer med færre muligheter i forskningsrådet og i EU, er en bonus. 

Av Svein Stølen, forskningsdekan
Publisert 26. feb. 2016 08:40 - Sist endret 21. feb. 2023 14:54