Godt utdanningsnytt

Den store søkningen til våre studieprogrammer har utløst ovasjoner. Før påske var fakultetet vertskap for MNT-konferansen, og tildelingen av årets studiekvalitetsmidler er avgjort.

Bilde av studiedekan Solveig Kristensen

Portrettbilde av studiedekan Solveig Kristensen

Søknadstallene til våre nye studieprogrammer har kommet, og dekan Morten har omtalt noen av tallene som brutalt bra. Rektor Ole Petter er også over seg av begeistring i sin blogg. Det er vårt nye studieprogram i Informatikk: Digital økonomi og ledelse med hele 19 førstevalgsøkere per studieplass som utløser de største ovasjonene.

Dette er rekordsøkning ved MN, og best i landet!

Riktignok har studieprogrammet en moderat opptaksramme på 27 studieplasser nå i innføringsfasen, men søknadsvolumet lover godt fremover. Gratulerer til IFI og fagmiljøet med denne nyskapningen, som vi har store forventninger til!

Stor søkning til våre studieprogrammer

Et snitt på 2.36 førstevalgsøkere per studieplass ved fakultetet totalt tilsvarer en økning på hele 23 %, som er svært bra sett i forhold til at total søknadsmasse har økt 16 %. Særlig gledelig er dette ved innføringen av en helt ny studieprogramportefølje, som vi har jobbet hardt for å promotere. Vi er på vei mot fakultetets ambisjon om π førstevalgsøkere per studieplass, som i år oppnås av omtalte Informatikk: Digital økonomi og ledelse (19 primærsøkere), Informatikk: Robotikk og intelligente systemer (3.36 primærsøkere) og tangeres av Farmasi (3.10 primærsøkere).

Årsaken bak søknadstallene er selvsagt sammensatt, og avhenger bl.a. av trender i samfunns- og arbeidsliv. Som forventet gjør informatikkfagene det svært bra med en økning i antall førstevalgsøkere på opp til 38 %. Unntaket er Informatikk: Språkteknologi som går ned, men dette er et studieprogram som har hatt store svingninger i søkertallet de senere årene.

Geofagprogrammene ved alle norske universiteter har som en følge av omveltninger i næringslivet slitt med nedgang i søkertall de siste årene, men vårt nye program Geofysikk og klima plasserer seg godt med 1.33 førstevalgsøkere per studieplass.  Ellers vil jeg gjerne trekke frem Kjemi og biokjemi og Lektorprogrammet i realfag, som har reist seg fra knappe 1 primærsøker per studieplass i 2013-2014 til henholdsvis 2.05 og 1.77 førstevalgsøkere i år! 

MNT-konferansen

Rett før påske var fakultetet vertskap for den nasjonale MNT-konferansen Transformative Education, der over 230 ansatte fra UH-sektoren i hele landet deltok.

Keynote speaker Sian Beilock er professor i psykologi fra The University of Chicago og MNT-rådets leder Roger Midtstraum. Foto: Solveig Kristensen.

Keynote speaker var professor i psykologi Sian Beilock fra The University of Chicago. Hun ga en tankevekkende presentasjon om Helping students perform their best under stress, før statsråd Torbjørn Røe Isaksen la frem Stortingsmelding 16 (2016-2017) Kultur for kvalitet i høyere utdanning.

Under parallellsesjonene Strategi og utdanningsledelse, Aktiviserende læringsformer, Bruk av teknologi, Utdanning i perspektiv og Round table deltok mange UiO-ansatte med bidrag om:

  • Det nasjonale kvalifikasjonsrammeverket og utdanningsutvikling
  • Etter- og videreutdanning for lærere – hva skal til for å lykkes
  • Hvordan motivere fysikkstudenter til å jobbe mer og lære mer – frivillig
  • Digital evaluering som eksamens- og læringsverktøy, Individuell «automagisk» tilbakemelding på skriftlig eksamen
  • Video production – mathematics for beginner students
  • Interviewing researchers – introducing first year bachelor students to their scientific discipline
  • Undervisningsformer i en akademisk kultur – systematisk arbeid for dybdelæring og profesjonell kompetanse
  • Studentaktive undervisningsformer – innføring i gruppeundervisning på begynnerkurs i biologi
  • Study tips – to beginner students in mathematics-heavy sciences
Bilde av fakultetets ForVei-leder Ilan Dehli Villanger.
Fakultetets ForVei-leder Ilan Dehli Villanger snakker om sitt yndlingstema: MSHR, som står for Møtt, Sett, Hørt, Respektert og Likt. Foto: Solveig Kristensen

Fakultetet deltok videre med plenumsbidraget Helhetlig fokus på utdanningsutvikling, og vårt nye Senter for fremragende undervisning (SFU) ble behørig presentert under egen SFU-sesjon med bidraget Center for Computing in Science Education. Fornyelse av utdanning ved integrasjon av beregninger. Bidragene er publisert og åpent tilgjengelige i Nordic Journal of STEM Education.

  • En stor takk til kollegaer fra Matematisk institutt, Institutt for informatikk, Institutt for geofag, Institutt for teoretisk astrofysikk, Kjemisk institutt, Fysisk institutt, Institutt for biovitenskap, Naturfagsenteret, Institutt for lærerutdanning og skoleforskning (ILS, UV-fakultetet), Fakultetsadministrasjonen og Center for Computing in Science Education (CCSE) for strålende bidrag! Og til alle våre kollegaer som deltok og satte utdanningsutvikling på agendaen!

Studiekvalitetsmidler

Som en avslutning på denne oppsummeringen av utdanningsnytt vil jeg gjerne trekke frem tildelingen av årets studiekvalitetsmidler. Fakultetet lyste ut midler for 2.6 millioner kroner under tiltakene:

  1.  Utvikling av alternative og studentaktive undervisningsformer samt nytt undervisningsmateriell
  2. Innhold i utviklingssemesteret
  3. Mottak av bachelor studenter
  4. Digital vurdering
  5. Kompetansesenter for realfagsundervisning,
  6. Tverrfaglige undervisningstilbud
  7. Tiltak for økt kjønnsbalanse

Vi mottok søknader for over 5 millioner kroner innenfor samtlige poster, og er svært fornøyd med den aktiviteten dette gjenspeiler! Selvsagt har vi måttet prioritere og avkorte tildelingene, men vi har greid å imøtekomme svært mange ønsker og behov ved alle institutter som har søkt. Vi ser frem til resultatene av det arbeidet som nå pågår!

I tillegg lyser SFU-senteret CCSE ut CSE-midler til integrasjon av beregninger i undervisningen. Jeg håper mange benytter denne anledningen!

Publisert 28. apr. 2017 09:01 - Sist endret 21. feb. 2023 14:54