Grunnleggende forskning: Erkjennelse og anvendelse

Ulike forskere ved MN har ulike interesser, og ulik motivasjon. Vi prøver å understøtte i bredden av mangfoldet, med en rettesnor - kvalitet. Både erkjennelse og anvendelse er legitim motivasjon.

portrettbilde

En stor andel av våre interne ressurser brukes til å understøtte eksterne søknader på frie arenaer. Denne uken fikk vi vite resultatet av første del av SFF-evalueringen. MN har 5 søknader som gikk videre til finalen. I tillegg er vi tungt inne i 5 finalister med andre institusjoner som avsender. Et godt resultat for MNs forskere, og MNs støtteapparat skal prøve å bidra godt i det videre arbeidet.

For de av dere som ikke er helt sikre på hvem dere skal gratulere, så er vi vertskap for følgende fem:

  • Centre for Infectious vector-borne Diseases with an Environmental Reservoir (CIDER) ledet av Atle Mysterud
  • Hylleraas Centre for Quantum Molecular Sciences ledet av Trygve Helgaker
  • MaNCreation Centre: Mankind and Nature inspired rational design of heterogeneous catalysts ledet av Silvia Bordiga
  • Norwegian Centre for Dark Matter Research ledet av Heidi Sandaker
  • Rosseland Centre for Solar Physics ledet av Mats Carlsson

De fem hvor vi er inne som en betydelig partner fortjener også gratulasjoner. Det er:

  • Centre for Interdisciplinary Studies in Rhythm, Time and Motion (RITMO) med Jim Tørresen og flere ved IFI
  • Center for Cancer Cell Reprogramming (CANCELL) med Ragnhild Eskeland ved IBV
  • Porous Media Laboratory med Flekkøy/Måløy-gruppen ved FI
  • Centre for Atmospheric Water Studies med Kirstin Krüger ved Geofag
  • Center of Multiscale Computational Physiology med Marianne Fyhn og flere i CINPLA

MN legger inn betydelige ressurser i de fleste av disse sentrene dersom de skulle få finansiering. Mye interne ressurser er også lagt inn i våre tidligere annonserte 7 toppforsk-prosjekter. De 5 toppforsk-finalistene som ikke nådde helt frem har også fått støtte - en stilling til hver i trøstepremie.

Nå er vi dessuten i mål med tildelingen av de første 15 stillingene i vårt Innovasjonsløft. De tre første som fikk støtte, var Endringsmiljøene 4dSpace, Foxhound og CIME. I går annonserte vi to innovasjonsklynger, en klynge på Data Science ledet av Ingrid Glad og en på termoelektriske materialer ledet av Truls Norby - 4 stillinger til hver. Les mer på Titan.

De siste 4 stillingene i årets tildeling er gitt til prosjekter relatert til det nasjonale senteret Digitalt Liv Norge. Kjetill S. Jacobsen og Kjetil Tasken, som er tungt involvert i driften av senteret, har fått en stilling hver. Dessuten er det i dag, etter en åpen konkurranse, tildelt stillinger til Dirk Linke og Håvard Kauserud ved IBV. Kobling av langsiktig grunnleggende forskning og næringsliv har vært målet.

Innovasjonssatsingen har flere stillinger. De 6 sist utnevnte Endringsmiljøene vil neste år kunne konkurrere om 2 stillinger. Videre er det også planlagt Innovasjonsklynger relatert til OsloMedTech og UNIK. Neste år vet vi også om vi har vært så dyktige at mange stillinger er bundet opp i nye Sentere for fremragende forskning. Vi krysser fingrene for det!

Av Svein Stølen, forskningsdekan
Publisert 18. mars 2016 09:50 - Sist endret 21. feb. 2023 14:54