English version of this page

Nå blir det INTERNSHIP!

I strategi «Kunnskapsutvikling for en verden i endring» legger vi føringene. Våre kandidater skal lykkes faglig og profesjonelt. For å utdanne kandidater med kunnskap og kompetanse som er ettertraktet i arbeidsmarkedet, igangsetter vi nå ett av tiltakene; internship.

portrettbilde

Under studentenes utviklingssemester i bachelorgraden er det flere valgmuligheter. Helt nytt er muligheten for internship, der du tilbringer deler av semesteret på en arbeidsplass i offentlig eller privat sektor. Et etterspurt tilbud både fra studentene selv, næringslivet, myndighetene og universitetssektoren. 

I tett samarbeid med instituttene utvikler vi nå en pilotordning for å tette gapet mellom studier og arbeidsliv, og for å gi studentene innsikt i hvordan de kan bruke sin kompetanse i reelle arbeidssituasjoner.

Ettertraktede kandidater

Vi tar Stortingsmelding 16 (2016-2017) Kultur for kvalitet i høyere utdanning på alvor og ønsker å være i førersetet. Der slås det fast at studentene må forberedes bedre til hverdagen de vil møte etter endt utdanning. Det krever et godt samarbeid mellom universiteter og høyskoler og arbeidsliv, og det skal være arbeidslivskontakt gjennomgående i utformingen og som del av utdanningene. Ett av tiltakene er nettopp praksis og hospitering. 

Pilot høsten 2019

I internship-emnet, som skal tilsvare 10 eller 20 studiepoeng, skal studenten ta del i det daglige arbeidet i en virksomhet i en angitt tidsperiode og få erfaring med ulike arbeidsformer og problemstillinger i arbeidslivet. Vi har i utarbeidelsen av piloten fått lære av de erfaringene som SV-fakultetet har, da noen av deres studieprogrammer har hatt arbeidspraksis som gir studiepoeng i noen år. Vi har også Karrieresenteret ved UiO med på laget i vårt faglige nettverk, hvor de bistår med bl.a. jobbsøkerkurs og hjelp under søknadsprosessen.

Arbeidsoppgavene skal være varierte, utfordrende og gi innsikt i hva slags kompetanse arbeidsstedet krever. I tillegg vil studenten lære mer om oppdragsgivers virksomhet og bli mer bevisst på rollen som arbeidstaker. Vi setter strenge krav til læringsutbytte, og i disse dager inngår vi forpliktende avtaler med flere oppdragsgivere. 

Allerede fra høsten 2019 er pilotprosjektet i gang. Gjennom dialog og prioriteringer med instituttene starter vi opp med fire studieprogrammer:

  • Elektronikk, informatikk og teknologi, Fysisk institutt
  • Matematikk med informatikk, Matematisk institutt
  • Fysikk og astronomi, Fysisk institutt
  • Biovitenskap, Institutt for biovitenskap

Tildelingen av internship-plasser foregår ved at studentene søker om plass hos den virksomheten de synes er mest interessant, mens arbeidsgiverne konkurrerer om de studentene de finner best kvalifisert. Målsettingen er at vi har studenter fra hvert av de fire studieprogrammene i gang hos ulike virksomheter allerede til høsten. Gjennom tett oppfølging, kontinuerlig evaluering og videreutvikling skal dette på sikt bli et etablert tilbud for alle studieprogrammer på bachelornivå ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. 

Vil du følge arbeidet kan du følge med på våre interne nettsider og gjerne ta kontakt med nettverket for internship ved fakultetet. 

Av Kristin Vinje, visedekan for innovasjon og samfunnskontakt
Publisert 14. mars 2019 13:04 - Sist endret 21. feb. 2023 14:43