English version of this page

Klart for oppstart av dScience: Centre for Computational and Data Science

Utviklingen går i retning av tverrfaglig forskning i skjæringspunktet mellom teori, algoritme- og metodeutvikling basert på stor etterspørsel fra flere fagfelt. Med tungregning og avanserte modeller for helsedata deltar vi i utviklingen av persontilpasset medisin. Vår forskning og kunnskap på kunstig intelligens blir avgjørende i overgangen til en mer datadrevet økonomi. 

portettbilde

Eksemplene er mange på hvorfor vi 1. januar 2021 åpner dørene på det som blir Norges største satsing på forskning og utdanning innen data science og beregningsorientert vitenskap. 

dScience er født 

dScience - Centre for Computational and Data Science har vi døpt flaggskipet. Navnet gir flere assosiasjoner og meninger. Navnet kan vise til d for data og inneholder begrepet Science som er målbærende for innholdet i senteret. Og kanskje gir navnet deg assosiasjoner til iScience og «den deriverte»? Viktigst er at dScience er lett å huske og ikke minst lett å uttale. Bruk av engelsk understøttes av senterets arbeidsspråk og fagtermologi. 

Bruk av avanserte beregninger og datadrevet forskning går på tvers av våre fagdisipliner og enheter. Gjennom utviklingsprosessen det siste året var det ikke mindre enn 36 forskningsgrupper fra samtlige institutt som meldte inn relevant forskningsaktivitet til senteret. Satsingen på beregningsorientert vitenskap og data science ved fakultetet har lenge vært omfattende og bygges for å understøtte internasjonalt samarbeid innen forskning og utdanning, men utgjør også en stor andel av vår samhandling med bedrifter og enheter i offentlig sektor. Derfor vedtok fakultetsstyret 22. juni at senteret etableres på fakultetsnivå hvor alle institutter og enheter ved fakultetet tar del i det nye senteret. Dernest er det naturlig å invitere inn flere fakulteter ved UiO og enheter som jobber metodisk innen feltet. Medisin, jus, filosofi og samfunnsvitenskap er bare noen av de naturlige bidragsyterne for å styrke tverrfaglig forskning og problemløsning. 

dScience skal være et fysisk sted og møteplass 

Dialog, samarbeid og arbeidsprosesser mellom forskningsmiljøene, studenter, oppstartsbedrifter og næringsliv blir avgjørende for å lykkes. dScience skal ikke være et abstrakt konstruert senter, men ha en fysisk og levende organisering og senterlokasjon. Derfor jobber vi denne høsten aktivt med å etablere oppstartslokaler der vi ønsker å skape dynamiske og fleksible arealer hvor problemeiere og problemløsere kan møtes. Målsettingen er at vi innen første senterperiode på fem år kan etablere oss permanent på campus Blindern hvor vi kan tilby forskere fast tilknytning eller nettverkstilknytning, med tilstedeværelse av næringsliv for eksempel gjennom samarbeid med Oslo Science City. 

Slik skal vi lykkes

I en tid der tverrfaglighet og konvergens står sentralt i nesten alle utlysninger, satsinger og evalueringer, og stadig flere fagområder blir datadrevet, vil senteret gi UiO en unik posisjon og kraft til å styrke forskning og utdanning ved MN og på tvers av fakulteter ved UiO. Ikke minst blir dScience en møteplass for både yngre og etablerte forskere, der kontakter kan knyttes og idéer utveksles. Ambisjonen er målrettet og dristig: dScience skal bli en verdensledende enhet innen feltet. Det skal vi realisere gjennom systematisk og tverrfaglig oppbygging av sterke fagmiljøer. Til nå har vi arbeidet med å forankre, sikre bred deltagelse og planlegge for synlighet og interesse når senteret åpner dørene. Ved oppstart og ved senterets første femårsperiode skal vi: 

1. Konsolidere miljøer og enheter ved Universitetet i Oslo gjennom å

  • understøtte grunnleggende forskning og utdanning 
  • utvikle møteplasser mellom forskere, studenter og næringsliv
  • utvikle nasjonale og internasjonale nettverk
  • jobbe for økt kjønnsbalanse innen forskning og utdanning

2. Bygge eksellent forskning ved å understøtte søknader mot

  • Sentre for fremragende forskning, SFF
  • Sentre for forskningsbasert innovasjon, SFI 
  • Horizon Europe, spesielt ERC 

3. Partnerprogramutvikling

  • i samarbeid med inkubatorer, for eksempel Data Science Lab i StartupLab  
  • i samarbeid med sentrale aktører, for eksempel Innovasjon Norge 
  • i samarbeid med store selskaper og enheter i offentlig sektor

4. Flytte til faste lokaler på campus, med mulighet for å gi forskere fast tilknytning eller nettverkstilknytning, med tilstedeværelse av næringsliv, bl.a. i samarbeid med Oslo Science City.

Vi håper at mange av dere vil etablere forskning knyttet opp mot dScience-senteret. Det foreligger nå et tidsvindu, der UiO kan ta et tydelig nasjonalt eierskap innen data science og beregningsorientert vitenskap. Det øyeblikket griper vi. 

Les gjerne mer om vår vei frem til dScience på prosjektsiden til senteret

Av forskningsdekan Solveig Kristensen
Publisert 13. aug. 2020 22:03 - Sist endret 21. feb. 2023 14:55