Søkertallene er kommet!

Søkningen til våre bachelorstudier og farmasistudiet er stabil med en total økning på 1 % i forhold til i 2015, mens den nasjonale søkningen til realfag- og teknologistudier går ned med 3,5 %. Det må vi si oss fornøyd med, selv om vi selvsagt skulle ønsket oss en ytterligere økning i søkertallene.

portrettbilde

Trendene ved UiO og MN

Det totale søkertallet ved UiO gikk ned 2 % i forhold til i 2015, mens antall primærsøkere til gjengjeld økte med 1 %. Antall førstevalgssøkere per studieplass er dermed solide 2,96.  Ved MN økte også antall primæresøkere med 1 % i forhold til fjoråret, og antall førstvalgssøkere per studieplass har nå så vidt krøpet opp til 2,02. Utviklingen går i riktig retning, men vi er et stykke fra måltallet, som er π. Jeg minner imidlertid om at vi har hatt en jevn og god vekst i antall primærsøkere per studieplass ved fakultetet siden 2013, da tallet lå på 1,58. 

Noen gikk opp…

Variasjonen mellom studieprogrammene er imidlertid stor. Årets «vinner» ved MN er Elektronikk og datateknologi, med en total søknadsøkning på hele 57 % og en økning i antall primærsøkere på 37 %. Programmet er riktignok lite, kun 25 studieplasser, men 3,72 førstevalgssøkere per studieplass er fortsatt et veldig pent tall! Søkningen til programmet har økt jevnt de siste årene, og det store bykset kom i år. Vi vil følge nøye med på utviklingen videre. Det er også verdt å nevne at søkningen til programmet Matematikk, informatikk og teknologi økte med 26 % totalt, og at programmet hadde 16 % flere primærsøkere i år. Dette gir et resultat på 1,71 primærsøkere per studieplass. Informatikk: språk og kommunikasjon hadde en økning i primærsøkere på 48 %, og endte på 1,95 primærsøkere per studieplass. Molekylærbiologi og biologisk kjemi økte fra 1,63 til 1,84 primærsøkere. Videre er det ekstra gledelig at Kjemi, som over tid har hatt rekrutteringsutfordringer, nå hadde 11 % flere totalsøkere og 13 % flere primærsøkere til programmet sitt. Kjemi havnet på 1,43 førstevalgssøkere per studieplass. Det samme gjelder Lektorprogrammet i realfag, som har hengt etter i utviklingen en stund, men som nå endelig er oppe på 1,67 førstevalgssøkere per studieplass. UiO har nå den mest attraktive 5-årige lærerutdanningen blant universitetene i Norge. Det har gått i riktig retning de senere årene, og vi håper trenden vil fortsette!

Og noen gikk ned…

Søknaden til farmasistudiet gikk i år ned til 2,74 primærsøkere per studieplass, men her skal vi huske at søkningen i fjor var rekordhøy, med 3,01 primærsøkere per studieplass. Mer bekymringsfullt er nedgangen i antall søkere til programmet Geofag: geologi, geofysikk og geografi, der antall førstevalgssøkere per studieplass er over halvert siden 2013. Dette er en trend vi ser innenfor alle studieprogrammer som – direkte eller indirekte – kan knyttes opp mot oljesektoren. Kommunikasjon av studieprogrammets profil og innhold blir derfor svært viktig i årene fremover. Søkertallene til programmet Informatikk: design, bruk og interaksjon gikk også ned i år, men ligger likevel svært godt an med 2,44 primærsøkere per studieplass.  Programmet Materialer, energi og nanoteknologi opplever noe nedgang og havner på 1,73 førstevalgssøkere per studieplass, men ligger likevel over 2014-nivå.  

Kjønnsfordelingen

MN er opptatt av å rekruttere studenter av begge kjønn, både for å skaffe de beste studentene og for å legge grunnlaget for et godt læringsmiljø. Undersøkelser, blant annet fra vårt eget fakultet, viser nemlig at studenter trives best i kjønnsblandede miljøer. Når det gjelder kjønnsfordelingen blant søkere til de ulike studiene, er tallene, som forventet, svært varierende. Eksempelvis har farmasistudiet samt studieprogrammet Molekylærbiologi og biologisk kjemi henholdsvis 79 og 60,5 % kvinnelige førstevalgssøkere. Til sammenligning har programmet Elektronikk og datateknologi og programmet Informatikk: programmering og nettverk 7,5 og 13 % kvinnelige førstegangssøkere. Dette er noe vi må jobbe aktivt med i rekrutteringssammenheng fremover! Desto mer gledelig er det da å gratulere IFI med en sterk økning i antall kvinnelige søkere til programmene Informatikk: Nanoelektronikk og robotikk og Informatikk: Språk og kommunikasjon. Her er kvinneandelen blant søkerne hele 18,6 og 41 %. IFIs rekrutteringskampanje rettet mot jenter er en suksess, og fakultetet vil iverksette lignende tiltak for hele sin bachelorportefølje fra neste år.

Av Solveig Kristensen, studiedekan
Publisert 29. apr. 2016 08:40 - Sist endret 14. sep. 2023 12:50