Sommerbrev 2015

Nok en aktiv vinter og vår er unnagjort. Mye har skjedd og vi går som vanlig en aktiv høst i møte. Slik er det og slik må det vel være!

Portrettbilde

Stor vekst i antall førstevalgsøkere de siste årene

Det blåser en positiv vind i retning av realfag og teknologi for tiden, og til høstens opptak ble det ”all time high” i antall førstevalgsøkere til våre studier, både på bachelor- og mastergradene. Selv om veksten i antall søkere har vært betydelig over hele landet de siste årene, har Universitetet i Oslo med god margin hatt den aller største veksten i antall førstevalgsøkere til realfag og teknologi.

Det er også positivt at denne veksten fordeler seg rimelig jevnt på våre studieprogrammer. Vi gleder oss til å ta i mot et nytt kull til høsten, og mandag 10. august braker det løs med velkomstuke og programseminarer for våre nye og forventningsfulle studenter.

Nye studieprogrammer fra høsten 2017

Som alle vet er vi nå omtrent halvveis i arbeidet med revisjonen av vår portefølje av studieprogrammer på bachelor- og mastergradene. Disse programmene skal starte opp høsten 2017, men det meste må være på plass i løpet av det kommende året, altså innen sommeren 2016 – ett år fra nå!  Dette er en stor operasjon, og det er krevende å få alt til å henge sammen.

Jeg skal ikke gå for mye i detalj her, men nevne at vi i løpet av vinteren skal finne gode navn på alle programmene (tradisjonelt et spørsmål som skaper mye diskusjon) og vi skal utforme en kampanje for å gjøre disse programmene godt kjent for søkere. Men, først og fremst skal vi produsere innhold. En stor andel av den utdanningen vi allerede gir er glimrende og skal selvfølgelig fortsette, men det blir også mye nytt. Jeg ser med optimisme frem til resultatet av dette omfattende arbeidet.

Forskning og forskningsfinansiering

En stadig større andel av den forskningen vi utfører finansieres av eksterne kilder, i all hovedsak Norges forskningsråd og EU. Vi lykkes godt og jeg vil særlig fremheve suksessen innen ERC (European Research Council) de siste årene, og at vi har mange unge forskere som har lykkes innen FRIPRO (fri prosjektstøtte i Norges forskningsråd) de siste årene. Vårt fakultet har nå over 1/3 av alle ERC-støttede prosjekter i Norge og vi nærmer oss europeisk toppnivå.

Vi fikk også god uttelling, særlig innen IKT og beregninger, da Forskningsrådet i vinter annonserte de nye SFIene (Sentre for forskningsdrevet innovasjon). Videre er alle våre 15 endringsmiljøer (Strategic Research Initiatives) godt på skinner, hvorav flere er i gang med å skrive søknader til høsten SFF-runde (Sentre for fremragende forskning). Totalt har vi per dags dato ca. 20 SFF-initiativer på fakultetet. Disse søkerne går en hektisk høst i møte, og fakultet vil selvfølgelig støtte søkerne i dette arbeidet.

Det å lykkes med ekstern finansiering er bra, men det skaper også noen utfordringer i form av at vi må rydde plass for egenandeler og sørge for at vi har den infrastrukturen i form av arbeidslokaler og utstyr som kreves. Dette har vi klart så langt, men vi må også tenke for å få helheten til fungere.

Livsvitenskap og nytt bygg

Vårt fakultet er mye mer enn livsvitenskap, men satsingen på livsvitenskap og nytt bygg i Gaustadbekkdalen er meget viktig for fakultetet. Forskningsdekan Svein Stølen har blitt styreleder for livsvitenskapssatsingen – UiOs største tverrfaglige satsing. I tillegg til å forvalte UiOs felles ressurser til dette viktige området skal styret også ha ansvaret for å legge kortene rundt hva og hvem som skal flytte til den nye bygget for livsvitenskap, farmasi og kjemi i Gaustadbekkdalen. Her er arbeidet godt i gang, men mange detaljer gjenstår. De neste 10 årene bli veldig spennende, og mye må og skal skje i løpet av de neste to årene.

Bygninger og infrastruktur

Selv om vi også er i UiOs nyeste bygg, Ole Johan Dahls hus i Gaustadbekkdalen, er bygninger med tilhørende infrastruktur fakultetets største utfordring. Bygningene på Nedre Blindern og Kristine Bonnevies hus er delvis nedslitt og delvis uegnet for den virksomheten vi driver i dag. Etterslepet i forhold til oppussing og rehabilitering er på flere milliarder kroner.

Eiendomsavdelingen har utviklet en masterplan for utvikling og vedlikehold av bygningsmassen, som ble vedtatt i universitetsstyret nå i juni. Her synliggjøres store utfordringer, ikke minst spørsmål knyttet til hva vi skal gjøre med bygningsmassen på Nedre Blindern og med Kristine Bonnevies hus. Vedlikehold og optimal bruk av bygningsmassen vil bli en stor utfordring for oss i årene som kommer, ikke minst i forhold til det å tilby studentene gode fysiske læringsomgivelser.

Formidling og innovasjon

I tillegg til forskning og utdanning er formidling og innovasjon to av våre lovpålagte oppgaver. Vi leverer godt også på begge disse områder. Når det gjelder (poulærvitenskapelig) formidling har omfanget av dette økt betraktelig de siste årene. Det er grunn til å anta at økt synlighet gjennom formidling har bidratt til økningen i antall søkere til våre studier.

I løpet av høsten vil vi også lansere en ny nyhetsside for realfag og teknologi – en nyhetsside som i all hovedsak er utviklet ved hjelp av interne ressurser. Målet med dette er å gjøre alle nyheter og aktualiteter innen realfag og teknologi fra Universitetet i Oslo lettere tilgjengelig for allmennheten.

Det arbeides også for å gjøre innovasjonsarbeidet på fakultetet enklere i årene som kommer. Her samarbeider vi med Inven2 og OsloTech i Forskningsparken. Vårt arbeid med å utvikle bedre mekanismer for å støtte forskere og studenter som har forskningsresultater eller idéer som kan skape nye produkter, løsninger eller tjenester vil vi komme tilbake til i løpet av høsten.

….og da stopper dette sommerbrevet her. Jeg kunne ha fortsatt og skrevet om veldig mange andresaker som angår oss, men nå er det snart juli og sommerferie for de fleste. Det gjenstår derfor å ønske alle en

RIKTIG GOD SOMMER!

 

Emneord: Livsvitenskap - life science, ERC, studier, Forskning Av Morten Dæhlen, dekan
Publisert 25. juni 2015 18:45 - Sist endret 21. feb. 2023 14:54