Funkis & formalin: Boklansering og utstillingsåpning

Forsiden av boken "Funkis & formalin"Gjennom de siste to årene har mange studenter og ansatte ved Farmasøytisk institutt møtt på Kristin Rosmo med kamera og stativ i gangene i Farmasibygningen. Hun ville fotografere i bygningen mens den enda er i full bruk til farmasøytisk utdanning og forskning. Nå har hun laget fotoboken og utstillingen Funkis & formalin av bildematerialet

Her får vi se bilder fra prosjektet og vite litt om arbeidet med fotoboken. Vi får høre om den spesielle arkitekturen og historien bak Farmasibygningen, fortalt av kunsthistoriker Bjørn Vidar Johansen fra Museum for universitets- og vitenskapshistorie (MUV). Professor Anne Gerd Granås framfører sin egen poetiske framstilling av studietiden i Farmasibygningen. og det blir hardingfele-spill ved doktorgradsstipendiat Nastaran Moussavi.

Bygget, faget og mennesket

Funkis & formalin er ifølge Rosmo selv en fargerik og hjertevarm hyllest til Farmasibygningen. I tillegg til arkitekturen, interiøret og fargene har hun også rettet kameraet mot små, sære spor og merker etter menneskene som har hatt bygningen som sin arbeids- og studieplass. Gjennom fotoprosjektet har hun undersøkt hva disse sporene kan fortelle om sammenhengen mellom en bygning, et fag og menneskene som har kommet og gått. Bildene ligger i krysningspunktet mellom kunst-og dokumentarsjangeren. I boken møter vi også ni ansatte og studenter som har sitt daglige tilhold i Farmasibygningen, og får der vite litt om deres forhold til bygningen.

Farmasibygningen ble reist som det første av Universitetet i Oslos bygg på Blindern i 1931–1932. Farmasøytisk institutt har nå holdt hus i bygningen i 90 år, men flytter som kjent om få år inn i den nye Livsvitenskapsbygningen. Da avsluttes et kapittel i historien om en bygning som markerte en ny epoke for Universitetet i Oslo og som sterkt bidro til å legitimere den funksjonalistiske, nye arkitekturen i Norge. Bygningen har dessuten vært selve arnestedet for den standarden norsk farmasi har i dag.

Boken kan kjøpes hos Fotografiens Hus under hele utstillingsperioden, på Akademika Blindern eller på funkisogformalin.no.

Flere utstillinger

Utstillingen i Fotografiens Hus står i perioden 27. oktober–20. november. Åpningstid er onsdag–søndag kl 12.00–16.00. Onsdag 9. november holder galleriet kveldsåpent kl 19.00–21.30.

Link til arrangement på Facebook

I perioden 24. november–20. desember blir dessuten et utvalg bilder fra fotoboken stilt ut på Realfagsbiblioteket ved Universitetet i Oslo. På nyåret vises samme utstilling ved Arkitektur- og byggbiblioteket ved NTNU på Gløshaugen i Trondheim, der arkitektene bak Farmasibygningen fikk sin utdanning tidlig på 1900-tallet.

Labfrakker som henger på kroker på en dør
Fra boken. Foto: Kristin Rosmo
Sofa fra trappehuset andre etasje i Farmasibygningen
Fra boken: Foto: Kristin Rosmo
Fra trappepartiet i Farmasibyggetr
Fra boken: Foto: Kristin Rosmo
Publisert 6. okt. 2022 07:14 - Sist endret 7. aug. 2023 09:25