Stiller til valg: - Vil jobbe for vilkårene for akademisk frihet og selvstyre

- Jeg er mest motivert av å jobbe for vilkårene for akademisk frihet og selvstyret i et samfunn som mer og mer dreier over til å bli ledet ut fra politiske mål, styringsprinsipper og krav om lønnsomhet og produktivitet, sier Helene Amundsen Nissen-Lie. Hun er professor ved Psykologisk institutt og stiller som kandidat for de vitenskapelig ansatte til universitetsstyret.   

Bilde av Helene Amundsen Nissen- Lie

- Jeg er redd vi ikke klarer å ta vare på gode hoder og de beste talentene, men ofte gir elendige vilkår og manglende forutsigbarhet. Ansettelsesprosessene ved UiO er ofte ikke så veldig ivaretakende, for å si det mildt, sier kanditat til universitetsstyret Helene Amundsen Nissen-Lie. (Foto: UiO) 

Valg til universitetsstyret 2021-2025 foregår i perioden 31.mai- 7. juni. UiO arrangerer et valgmøte 2. juni kl. 10.00. Fra SV-fakultetet stiller Helene Amundsen Nissen-Lie som kandidat for de vitenskapelig ansatte og Brita Langeid , rådgiver ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi for de teknisk-administrativt ansatte. (Eget intervju med Brita kommer. Les intervju i Uniforum nederst i saken.)

- Helene Amundsen Nissen- Lie. Hvorfor stiller du til universitetsstyret?

- Jeg stiller til valg i universitetsstyret med et sterkt ønske om å jobbe for saker som gjelder hele UiO. Jeg er klar for å gi noe tilbake til UiO hvor jeg har hatt det meste av mitt profesjonelle liv, fra ex.phil.-student til jeg nå nylig ble vurdert som professorkompetent i psykologi.

- Jeg er veldig stolt over å være fast ansatt ved SV-fakultetet og kjenner organisasjonen godt, som tillitsvalgt, student, stipendiat, postdok, lærer, veileder, forsker og fra diverse verv i organisasjonen. Jeg har deltatt i fakultetets doktorgradsutdanning og mentorprogram og UiO sitt program innen forskningsledelse.

- Selv om jeg er psykolog og det finnes mange jobber jeg kunne hatt, har jeg alltid ønsket meg universitetet som primær arbeidsplass, fordi jeg brenner for kunnskapsutvikling og ønsker å bidra til vilkårene for den, også på et mer strukturelt plan i universitetsstyret.

- Det er mange oppgaver foran oss, og som mange offentlige institusjoner i samfunnet er også UiO under hardt press og jeg ønsker å bidra til å hegne om og videreutvikle vårt samfunnsoppdrag med kritisk refleksjon, uavhengig forskning og utdanning av unge mennesker som skal bidra til å forme både dagens og morgendagens samfunn. Vi må verdsette kompleksitet – det vil si blant annet å ivareta de mer spissede fagene, de store tverrfaglige miljøene og profesjonsutdanningene våre. Dessuten må vi skape en arbeidsplass for de ansatte og for studentene som gjør at de trives og kan yte sitt beste, og vi er ikke «best i klassen» på det.


- Hvilke saker vil være viktigst for deg?

- På et overordnet nivå vil jeg si at jeg er mest motivert av å jobbe for vilkårene for akademisk frihet og selvstyret i et samfunn som mer og mer dreier over til å bli ledet ut fra politiske mål, styringsprinsipper og krav om lønnsomhet og produktivitet. Vi ser også en økende byråkratisering som tilsynelatende skal forbedre effektiviteten i ulike virksomheter, men i virkeligheten skaper misnøye og apati der fagfolk ikke får utøvd sitt fag og mister sin glød og opplevelse av mening.

- Etter mange år i helsevesenet og som tillitsvalgt har jeg sett disse tendensene, og etter å vært i FAU og ellers tett på den norske skolen som mor til tre ungdommer, ser jeg det samme i skolen.

- Det er knapt nok en arena igjen som ikke styres etter New Public Management modellen, som er et feilspor.

 - Jeg er opptatt av å hegne om UiOs egenart som en fri og uavhengig kunnskapsinstitusjon og har med meg humanistiske verdier og en tro på universitetsdemokratiet som buffere mot dette. Men vi må ikke finne på å ta disse verdiene for gitt for da fortrenges de raskt til fordel for andre sterke (populistiske) krefter i samfunnet.

- I den forbindelse, er jeg opptatt av at vi velger våre ledere, og ser at dette er oppe i dagen nå i en rivende debatt på grunn av trenden om at profesjonelle rektorer hopper fra sted til sted i akademia. Jeg er blant dem som er skeptisk til denne utviklingen. Jeg mener valgt ledelse gir oss den beste garantien for at viktige strategiske prioriteringer og beslutninger er forankret i demokratiske prosesser, og at ledelsen først og fremst er lojal overfor sine ansatte og studenter.

- Jeg brenner også for å sikre basisbevilgninger og en offentlig finansiert grunnforskning er en forutsetning for å bygge miljøer som skal skape de viktige vitenskapelige gjennombruddene.

- Vi står overfor en helt spesiell situasjon ved UiO etter et år med pandemi og strenge restriksjoner som har hatt omfattende ringvirkninger for alle studenter og ansatte både faglig og sosialt. Studentene har betalt en høy pris, lærere har strukket seg langt for å tilby undervisning gjennom nye kanaler, og forskere på alle nivåer er blitt forsinket. Midlertidig ansatte er bekymret for sin fremdrift og hvilke rettigheter de har. Vi har fått nye erfaringer med undervisningsmetoder og eksamensformer. Jeg er opptatt av at ledelsen ved UiO følger opp de konsekvensene pandemien har hatt for oss alle.

- Jeg vil jobbe for at styrets prioriteringer er i tråd med UiO sin strategi om å føre an i det nasjonale og internasjonale klimaarbeidet og være en rollemodell for andre institusjoner.

- Jeg er opptatt av god kjønnsbalanse overalt, også i akademiske toppstillinger. Her er det fortsatt en lang vei å gå.

- Jeg vil jobbe for at UiO skal styrke sin satsning på kjønnsbalanse og økt mangfold, og at vi i fellesskap utvikler en åpen, inkluderende og positiv forskningskultur som våre studenter ønsker å være en del av.


-  Er det viktig for SV-fakultetet å ha en kandidat - og hvorfor?

- Selv om man som medlem i styret skal representere ansatte fra alle fakulteter, tenker jeg det kan være bra for SV-fakultetet å ha en representant i UiO sitt øverste organ. Jeg er stolt av min forankring ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, og er godt kjent med fakultetets indre liv som del av IDF (informasjon-drøfting-forhandling) -møter med direktøren, dekanen og de andre foreningene. Jeg ser på meg selv som samfunnsviter med en bredde i egen forskning som speiler ulike forskningstradisjoner ved SV-fakultetet, bl.a. kvantitative survey-undersøkelser, bruk av kvalitative metoder, mixed methods og ulike design.

- Etter mitt skjønn er det med andre ord ingen ulempe for SV-fakultetet at UiO styret har en ansatt herfra, men jeg er også veldig klar over rollen som uavhengig styremedlem.

- Hvilken retning ønsker du å bidra til at universitetet utvikler seg mot? (Og hva- eventuelt- frykter du?) 

- Jeg vil her si noe om mine «skrekkscenarier» som jeg aktivt vil arbeide mot. Jeg er redd for at vi begynner å se på oss selv som et hvilket som helst foretak som skal styres ovenfra og at de ansatte ikke har reell medvirkning. Jeg er redd for tendenser der man tenker mest på bunnlinja og budsjett og skalerer ned all drift som ikke er «lønnsom» eller studier som ikke er «populære». Jeg er redd vi får for snevre rammer og vilkår for fri og kritisk forskning.

- Jeg er redd for at vi som ansatte må bruke nesten all vår tid på å skaffe penger til egen forskning som til dels er et lottospill med uklare spilleregler.

- Jeg er redd vi ikke klarer å ta vare på gode hoder og de beste talentene ved å gi de elendige vilkår og manglende forutsigbarhet. Ansettelsesprosessene ved UiO er ofte ikke så veldig ivaretakende, for å si det mildt.

- Vi må klare å gi rom til kritisk tenkning, autonomi, og samtidig forstå når vi ikke behandler mennesker bra. Det er alltid dilemmaer, som en annen kandidat til styret sa, noe annet er en forenkling. Jeg er enig i at dilemmaene må tydeliggjøres og drøftes og jeg mener vi her må være oppmerksomme overfor de ansattes erfaringer og stemmer. Uten dem er vi ingenting.


- Hva slags erfaring har du som gjør det egnet for vervet?

- Jeg kjenner UiO godt, først som et studiested og de senere årene som arbeidssted. Jeg har vært her til sammen 20 år, men har også over 20 år igjen ved UiO.

- Jeg ble oppfordret av mine kollegaer til å stille til valg og kjenner det som en stor tillitserklæring om at jeg besitter egenskaper som kan ha betydning i et slikt arbeid. Jeg har høy arbeidskapasitet og er uredd når det gjelder å ta viktige prinsipielle diskusjoner.

- Jeg er tillitsvalgt og ansattrepresentant ved UiO for Psykologforeningen og Akademikerne og har sett på nært hold hvor viktig universitetsdemokratiet, ikke minst UiO sitt styre, er for å sikre gode prosesser og reell medvirkning for de ansatte. Dette har gitt meg lyst og inspirasjon til å jobbe med styresaker i de neste årene.

- I saker jeg har jobbet med har jeg erfart at min evne til å lytte til argumenter, sette meg ordentlig inn i sakene, og la ulike stemmer komme til orde, har vært viktig for å sikre en best mulig gjennomdrøfting av ulike perspektiver.

- Som psykolog er jeg vant til å arbeide med krevende mellommenneskelige prosesser og få til godt samarbeid, selv der situasjonen kan være spent.

-  Jeg mener det aller viktigste for en som ønsker seg inn i styret er evnen til å løfte frem ulike aspekter ved sakene som behandles, sette seg ordentlig godt inn i dem slik at man har en reell mulighet til å påvirke retningen av dem, og lytte oppmerksomt til de berørte. Det kan jeg love at jeg vil gjøre dersom jeg blir valgt.


Les om alle kandidatene til universitetsstyret:

Hvem skal representere deg i universitetsstyret? 

Les sak i Uniforum om de teknisk-administrative kanditatene:

– Nå er det teknisk-administrative ansatte sin tur til å bli prioritert

Publisert 26. mai 2021 14:34 - Sist endret 27. mai 2021 09:27