Bård  Harstad - eneste i Norge som har fått alle tre ERC-grants

Det ble nylig kjent at Bård Harstad, professor ved Økonomisk institutt, har fått ERC- Advanced grant. Fra før har han fått både ERC Starting grant og ERC Consolidator grant. Økonomen og klimaforskeren er den eneste  i Norge, som har fått full pott av midler på alle tre nivåer i disse tildelingene fra EUs forsknigsråd.

Bildet kan inneholde: person, panne, hår, nese, kinn.

Glad vinner med screenshot fra USA: Bård Harstad underviste i USA da det ble kjent at han har fått nye midler fra EUs forkningsråd. 

Bård Harstad får støtte til prosjektet Environmental exploitation of political economics» (EXPLOIT). Tildelingen er på rundt to millioner Euro - tilsvarende rundt 20 millioner kroner.

- Hva betyr denne tredje tildelingen fra EUs forskningsråd for forskningsprosjektet og deg personlig?

- Undervisningsfrikjøpet er viktig. Med bygging av en gruppe blir forskningstiden noenlunde lik, men det har vært svært givende å ansette og følge opp postdoktorene som har bidratt til mine tidligere ERC-prosjekter. Disse juniorene har nå blitt selvstendige forskere, og med dette kan jeg glede meg til en ny runde.

- Hvis du skal fortelle hva som er den røde tråden i alt du har gjort som forsker. Hva er det?

Nr. 1: Søke etter beste politikk som er politisk gjennomførbar.

Nr. 2: Lete etter kreftene som forklarer at nr. 1 ikke er gjennomført allerede.

Så tilbake til nr. 1. Prosedyren skal helst ikke gi en sirkel, men en spiral som går stadig dypere.

- Hva er nøkkelen til å få et ERC-grant, om du skal rådgi andre?

- Jeg har også sittet i et ERC panel, og lært at ERC krever et ambisiøst prosjekt, men at de legger enda mer vekt på søkers tidligere forskning. Det betyr at den beste forberedelsen er å forske, heller enn å bruke tid på søknadsskriving. Her har NFR mye å lære av ERC.

- Mitt inntrykk er at NFR legger for mye vekt på vage planer i søknaden, og for lite vekt på dokumentert forskningskompetanse. Konsekvensen av NFRs politikk blir da at forskere sløser bort tiden på å fable om hva de skal gjøre, heller enn å gjøre det.

 

Les mer:

Hele intervjuet: Bård Harstad får sin tredje tildeling fra EUs forskningsråd

Alle UiOs ERC-tildelinger: Tre UiO-forskere mottar prestisjefylte EU-midler

Publisert 27. apr. 2022 18:51 - Sist endret 27. apr. 2022 18:53