Forskningen fra C-REX viktig for dekningen av 22. juli

Denne uken kom Fritt Ords rapport om norsk mediedekning av terrorangrepet 22. juli 2011. Den trekker frem fagmiljøet ved C-REX som viktige bidragsytere til en faktabasert samfunnsdebatt.

Bildet kan inneholde: briller, panne, hår, briller, hake.

C-REX-rapport. Nestleder, Anders Ravik Jupskås (Foto: UiO/Terje Heiestad).

Medieanalysebyrået Retriever har på oppdrag fra Fritt Ord gjort den første systematiske analysen av 11 års mediedekning av terrorangrepet. De finner at nesten 500 000 artikler er publisert fra hendelsen til sommeren 2022.

Nestleder ved C-REX, Anders Ravik Jupskås, har bidratt med definisjoner og fakta til rapporten om høyreekstreme og høyreradikale organisasjoner i Norge.

Rapporten trekker også frem forskning Jupskås har gjort sammen med kollega Øyvind Bugge Solheim, og fremhever at de bidro med viktig faktakunnskap inn i samfunnsdebatten. Jupskås og Solheim oppsummerte sin forskning i VG-kronikken Hvordan forstår nordmenn 22. juli-terroren i dag?

Kronikken ble både mye lest og referert, blant annet av daværende statsminister Erna Solberg og av Jonas Gahr Støre. Undersøkelsen ble sitert cirka 50 ganger i norske aviser, og Jupskås møtte også kunnskapsministeren i Politisk kvarter i kjølvannet av kronikken.

Morgenbladet-journalist Lena Lindgren var en av debattlederne ved C-REX-konferansen 10 år etter 22. juli. Hennes kommentar i Morgenbladet, som Fritt Ords rapport også nevner, var preget av kunnskapen som kom frem under konferansen.

Oppsummert viser Fritt Ords rapport at C-REX setter avtrykk som en svært viktig stemme i offentligheten.

Rapporten kan leses i sin helhet her

Av Lise Paulsrud Mjørlund
Publisert 28. okt. 2022 08:10 - Sist endret 28. okt. 2022 08:47