Forskere fra TIK vil gjøre seg gjeldene under Forskningsdagene

Forskere fra TIK (Senter for teknologi, innovasjon og kultur) representerer SV-fakultetet under Forskningsdagene i år.  27.september kl. 18.00 inntar de UiOs nye scene Domus Bibliotheca. Det skal handle om havet, om torsk, om tare - og om hva hvalrossen Freya har gjort med oss.

Hav og himmel

Havet: Havet er utgangspunkt for årets Forsknigsdager, som - for UiOs del - går av stabelen siste uke i september på UiOs nye scene Domus Bibliotheca.  TIKs bidrag er tirsdag 27. september kl. 18.00. (Illustrasjon: UiO) 

- Hva sier vårt møte med Freya og medieoppmerksomheten det skapte om vårt forhold til ville og tamme dyr? Dette spørsmålet er utgangpunktet for en samtale professor og påtroppende senterleder ved TIK Kristin Asdal vil lede under Forskningsdagene. Med seg har hun hun forsker Tone Druglistø, stipendiat Marie Stilling og - fra Mat.nat. -  samarbeidspartner Kjetil Sigurd Jacobsen, som leser Senter for økologisk og evolusjonær syntese.

Hva sier Freya og medieoppmerksomheten hvalrossen skapte om vårt forhold til ville og tamme dyr, og hvilke liknende dilemmaer står vi overfor i møtet med andre av havets skapninger?

Og hva gjør vi når livet i havet både skal vernes, og havet samtidig seiler opp som stedet for ny storstilt vekst og økonomiske muligheter?

Hva er vitenskapen og politikkens rolle for å forstå og håndtere fenomenet?

Disse spørsmålene er utgangspunktet for samtalen, der forskerne fordyper seg i havets muligheter og begrensinger; som matfat og som arena for å temme opprinnelig ville skapninger, i politikk, kultur og økonomi, og i innovasjon og vekst. Visste du for eksempel at torsken i dag er et viktig forsøksdyr, og at forskere studerer torsken for å forstå menneskets immunsystem? Eller at tare og alger vil seile opp som middagsalternativ nummer en rundt i de tusen hjem?

Det blir servert snacks fra havet, og det blir mulighet for å kjøpe drikke.

Velkommen!

Se hele programmet for UiOs bidrag under Forskningsdagene

Publisert 5. sep. 2022 16:39 - Sist endret 6. sep. 2022 13:22