Kongens gullmedalje til Kristoffer Berg

Kristoffer Berg fikk  H.M Kongens gullmedalje 2022 for sin ph.d.-avhandling om rettferdig og effektiv skattepolitikk. Den ble tildelt på universitets åsfest 2. september .

Mange unge menn og kvinner på scenen under uteling av medaljer i aulaen.

Gi et løft:-  Jeg håper utmerkelsen kan bidra til å løfte forholdet mellom rettferdighet og skattepolitikk på forskningsagendaen, sier Kristoffer Berg. Han står som nummer to fra venstre sammen med de andre medaljevinnerne. Viserektor Bjørn Stensaker- ytterst til venstre og rektor Svein Stølen ytterst til  høyre.(Foto: UiO) 

H.M. Kongens gullmedalje tildeles en fremragende, yngre forsker for et vitenskapelig arbeid bedømt ved Universitetet i Oslo. Arbeidet må være anerkjent som et virksomt bidrag til fagfeltets forskningslitteratur. Medaljen ble delt ut  på universitetets årsfest 2.september 2022.

Hva betyr tildelingen for deg?

- Det er en stor ære for meg å motta Kongens gullmedalje for min doktorgradsavhandling om rettferdig og effektiv skattepolitikk. Jeg håper utmerkelsen kan bidra til å løfte forholdet mellom rettferdighet og skattepolitikk på forskningsagendaen. Samtidig håper jeg rammeverkene jeg har utviklet kan være til nytte for utformingen av skattepolitikk i Norge og utenlands. 

Hva er det viktigste du selv mener kommer fram i oppgaven din? 

- Hovedfunnet i avhandlingen min er at forskjellige rettferdighetsprinsipper har stor betydning for skattepolitikk. Samtidig er mange ofte uenige om hva som er rettferdig. Derfor er det er viktig å undersøke forholdet mellom flere ulike rettferdighetssyn og skattepolitikk. På den måten kan faktagrunnlaget være det samme for alle, mens rettferdighetssynene kan variere. 

- Helt konkret dreier det seg om at forskere kan være eksperter på hvor stor ulikheten faktisk er, mens vi bør være åpne for ulike syn på hvor viktig det er å redusere ulikheten.

-  Her har jeg også dratt nytte av forskningen i moderne politisk filosofi, og deler av arbeidet er å vise hvordan denne forskningen kan brukes når vi vurderer skattepolitikk. Samtidig kan ikke samfunnet alltid oppnå den ideelt sett mest rettferdige politikken, og vi må derfor gjøre avveininger mellom størrelsen på kaka og hva som er en rettferdig fordeling av kaka. Dette er det sentrale utgangspunktet i min avhandling.  

- Hva var viktig for deg i arbeidet med oppgaven? 

- For meg var støtten fra både hovedveileder Paolo Piacquadio og biveileder Thor Olav Thoresen uvurderlige for framdriften i arbeidet. Støtten har besått i jevnlige diskusjoner av arbeidet og samarbeid på flere prosjekter. Min arbeidsstil har vært å forfølge temaene jeg selv synes er spennende og det har bidratt til å holde motivasjonen oppe. I tillegg har jeg satt pris på muligheten til å også delta i den offentlige debatten om skattepolitikk.

- For meg er forskningsarbeidet mest motiverende når jeg også får bidra til å påvirke politikken. Derfor har det vært viktig å vise hva mine resultater betyr for faktisk skatter på inntekt og formue. 

- Hva gjør du nå?

- Nå er jeg postdoktor på et skattesenter ved Universitetet i Oxford. Her har jeg muligheten til å jobbe med noen av de fremste ekspertene på skatteøkonomi samtidig som jeg kan dra nytte av den faglige bredden og styrken ved universitetet. Her dreier arbeidet mitt seg om i hvilken grad skatt på bedrifter kan erstattes av skatt på eierne til bedriftene.

 - Hva er fremtidsdrømmene dine?

- Jeg har alltid syntes det har vært krevende å velge mellom å fokusere på forskning eller mer direkte politikkrådgivning. Framtidsdrømmen er en stilling hvor jeg både kan fordype meg i forskningsinteressene mine samtidig som kan jeg kan bidra til å påvirke politikken. 

Publisert 30. aug. 2022 09:33 - Sist endret 5. sep. 2022 16:05